Mitől lesz olyan koszos a szélvédő belseje?

GettyImages-916122404

Vannak, akik arról számolnak be, hogy a szélvédő belseje nemcsak szimplán koszos lesz, hanem egy olajos réteg borítja.

A szélvédő átláthatósága elengedhetetlen a biztonságos autózáshoz, ezért tisztítását nem szabad félvállról venni. Ez azonban nem csak a külső részére igaz: a belseje ugyanúgy elkoszolódhat, ami a borongós, télies időben fokozott kockázatot jelenthet az utakon. De vajon honnan származik az a furcsa olajos réteg, és milyen további szennyeződések kerülhetnek rá?

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Ezért koszolódik a szélvédő belseje

A szélvédő belső felületének szennyeződése többféle forrásból eredhet. Az első és legnyilvánvalóbb ezek közül a piszok és a por, de a koszolódáshoz hozzájárulhatnak a cigarettafüstből lerakodó anyagok, illetve az üvegen hagyott ujjlenyomatok is. Bár nem tekinthető a hagyományos értelemben vett szennyeződésnek, meg kell említeni a párásodást is, ami sok bosszúságot okoz az autósoknak.

Így véletlenül se indulj útnak
Így véletlenül se indulj útnakDenis Torkhov / Getty Images Hungary

Van azonban egy szokatlan tényező is, amire nem feltétlenül gondolnál, így elég váratlanul érhet, hogy a szélvédő belsején egy olajos réteg jelenik meg, amely fekete nyomot hagy maga után a szöveten, amikor megpróbálod letörölni. Ez az újautó-illatért is felelős vegyületekre vezethető vissza.

„Az autókhoz sok műanyagot használnak fel, különösen a szélvédő belseje körül. A műanyagokat rendszerint viaszos lágyítószerrel teszik rugalmasabbá. A lágyítószerek a nagy meleg miatt elpárolognak az ablakok alatt, és vékony rétegben az üvegre csapódnak le. Ez a réteg ragacsos, s a légbeszívó nyíláson beáramló porszemek megtapadnak rajta. Egyébként a lágyítószerek párolgása miatt válnak törékennyé a műanyagok az autóban egy idő után” – adott magyarázatot a jelenségre a Chemonet.

Kéne pár tipp a szélvédőtisztításhoz? Akkor olvasd el korábbi útmutatónkat, amelyből minden kérdésére választ kaphatsz:

Oszd meg másokkal is!
Mustra