Mitől lesz olyan koszos a szélvédő belseje?

GettyImages-916122404

Vannak, akik arról számolnak be, hogy a szélvédő belseje nemcsak szimplán koszos lesz, hanem egy olajos réteg borítja.

A szélvédő átláthatósága elengedhetetlen a biztonságos autózáshoz, ezért tisztítását nem szabad félvállról venni. Ez azonban nem csak a külső részére igaz: a belseje ugyanúgy elkoszolódhat, ami a borongós, télies időben fokozott kockázatot jelenthet az utakon. De vajon honnan származik az a furcsa olajos réteg, és milyen további szennyeződések kerülhetnek rá?

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Ezért koszolódik a szélvédő belseje

A szélvédő belső felületének szennyeződése többféle forrásból eredhet. Az első és legnyilvánvalóbb ezek közül a piszok és a por, de a koszolódáshoz hozzájárulhatnak a cigarettafüstből lerakodó anyagok, illetve az üvegen hagyott ujjlenyomatok is. Bár nem tekinthető a hagyományos értelemben vett szennyeződésnek, meg kell említeni a párásodást is, ami sok bosszúságot okoz az autósoknak.

Így véletlenül se indulj útnak
Így véletlenül se indulj útnakDenis Torkhov / Getty Images Hungary

Van azonban egy szokatlan tényező is, amire nem feltétlenül gondolnál, így elég váratlanul érhet, hogy a szélvédő belsején egy olajos réteg jelenik meg, amely fekete nyomot hagy maga után a szöveten, amikor megpróbálod letörölni. Ez az újautó-illatért is felelős vegyületekre vezethető vissza.

„Az autókhoz sok műanyagot használnak fel, különösen a szélvédő belseje körül. A műanyagokat rendszerint viaszos lágyítószerrel teszik rugalmasabbá. A lágyítószerek a nagy meleg miatt elpárolognak az ablakok alatt, és vékony rétegben az üvegre csapódnak le. Ez a réteg ragacsos, s a légbeszívó nyíláson beáramló porszemek megtapadnak rajta. Egyébként a lágyítószerek párolgása miatt válnak törékennyé a műanyagok az autóban egy idő után” – adott magyarázatot a jelenségre a Chemonet.

Kéne pár tipp a szélvédőtisztításhoz? Akkor olvasd el korábbi útmutatónkat, amelyből minden kérdésére választ kaphatsz:

Oszd meg másokkal is!
Mustra