Ennyit kellene szellőztetned: lehet, hogy feleslegesen hűtöd ki otthonod

GettyImages-1358581513

Azt mind tudjuk, hogy otthonunk szellőztetése a téli időszakban is napi feladat kellene, hogy legyen, de most, hogy a lakás legminimálisabb lehűlése is aggodalommal tölthet el a magas gázárak miatt, érdemes tisztázni, ez mit jelent pontosan.

Mielőtt a konkrét számokról beszélnénk, lássuk, miért is fontos egyáltalán szellőztetni! Az okok közül néhányat biztosan ismersz, lássuk most őket egyben:

  • Megszabadulhatsz a párától, megelőzve a penészesedést.
  • A rossz szagok is távoznak: egy kiadós sütés-főzés után a konyhában megállhat az olaj vagy más élelmiszerek szaga, ezt is jobb kitessékelni legalább napi egyszer.
  • A kilélegzett szén-dioxid helyére kintről oxigént engedhetsz be.
  • Megszabadulhatsz a háztartásban használt káros anyagok maradványaitól – mint például a vegyszerek vagy akár a gombák spórái.
  • Ha pedig valaki betegeskedik otthon, a kilélegzett kórokozókat is elviszi a kereszthuzat.

A szellőztetés időpontja is számít

A szellőztetés művészetében elmélyedni szándékozóknak jó tudni, hogy van ideális időpontja is a szellőztetésnek: délelőtt 10 óra előtt vagy este 9 után érdemes kitárni az ablakokat. Ekkor még, illetve már nem olyan mértékű a légszennyezés, hogy a szellőztetéssel bajt csináljunk. 

Persze, ha egy mező közepén élsz, akkor napközben is nyugodtan tárd ki az ablakszárnyakat, a Rákóczi úton viszont semmiképp.

A kiszellőztetendő helyiségek sorában az első a konyha és – talán meglepő módon – a fürdőszoba. Ha belegondolsz, ott a nedves, párás környezet valóban indokolja, hogy időről időre szellőztess, ezért ne hagyd ki ezt sem! A következő helyen a hálószobák állnak. A többi helyiséget nem muszáj mindennap átlevegőztetned, de azért ügyelj arra, hogy bizonyos időközönként megtörténjen ez is.

Az otthon átszellőztetése mindennapos teendő
Az otthon átszellőztetése mindennapos teendőJustin Paget / Getty Images Hungary

Így lesz friss a levegő otthon

Most már nem húzzuk tovább az időt: lássuk, milyen hosszú a már megfelelő hatást elérő szellőztetés!

A válasz: mindössze tizenöt perc, nem több, nem kevesebb.

Ha ennél tovább hagyod nyitva az ablakokat, kihűtheted a lakást, de a levegőminőség szempontjából már nem fogsz szignifikáns javulást elérni. (Persze, ez akkor igaz, ha a levegő át tudja járni a szükséges helyiségeket.) Negyedóra szellőztetéssel csak a szoba levegőjének hőfoka csökken, ami hamar visszamelegedhet, ha bezártad az ablakot.

A bukóra egész napra nyitva hagyott ablaknak azonban semmi értelme: ki fogja hűteni a falakat a folyamatosan beáramló hideg levegő, így sokkal többet kell majd fűtened, plusz ha városban laksz, a szennyezett levegőt engeded be egész nap. Ma este – vagy épp holnap reggel – tehát már ennek fényében szellőztess és spórolj is egyszerre.

Te mennyit szellőztetsz naponta?

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra