Ha így gyűjtöd a szemetet, többet ártasz, mint segítesz

GettyImages-1214212901

A szelektív hulladékgyűjtés rendkívül fontos a fenntarthatóság szempontjából, ám ha elköveted ezeket a hibákat, többet árthatsz, mint amennyit segítesz.

Sokan például kötelességtudóan bedobják elviteles kávéspoharukat a szelektív kukába, abban bízva, hogy valami hasznos dolog készülhet belőle. A bökkenő csak az, hogy a műanyag poharak általában vízálló béléssel vannak ellátva, amelyet nehéz újrahasznosítani, ezért a legtöbb üzem nem tud mit kezdeni velük, így végül egy felesleges kört megtéve a szeméttelepen végzik. Ezért is fontos, hogy csak olyasmi kerüljön szelektívbe, ami valóban újrahasznosítható.

1. Azt hiszed, hogy minden újrahasznosítható

Ahogy a kávéspoharas példa is mutatja, a jó szándék néha kevés, ám ez nem tartja vissza az embereket attól, hogy mindenféle oda nem illő tárgyat, például bowlinggolyókat, hajsütő vasakat, elektromos gyerekjátékokat vagy használt autóalkatrészeket dobjanak a szelektív kukába.

A szelektív hulladékgyűjtés váratlanul sok hibalehetőséget tartogat
A szelektív hulladékgyűjtés váratlanul sok hibalehetőséget tartogatElva Etienne / Getty Images Hungary

„Azt gondolják: nem tudom, mi ez, talán műanyag, vagy valamilyen üveg. Beteszem a kukába, hátha sikerül újrahasznosítani” – mondja Erica Deyarmin-Young hulladékgazdálkodási koordinátor. De nem sikerül. Sőt, mivel az ilyen tárgyakat külön kell válogatni az újrahasznosítható hulladéktól, majd elszállítani egy lerakóba, rengeteg erőforrás megy pocsékba a semmiért.

2. Nem törődsz a szennyeződésekkel

A hulladékgazdálkodás nem jótéti alapon működik, hanem kőkemény üzletnek számít. Az újrahasznosítható műanyagokat, papírokat, fémeket és üvegeket tömörített formában adják tovább különféle cégeknek, amelyek újabb termékeket gyártanak belőlük. Ha azonban az értékesíteni kívánt anyag szennyezett, senki nem fogja megvenni.

Akár egyetlen tárgy is elegendő ahhoz, hogy beszennyezzen minden mást, ami körülötte van.

Ebből a szempontból a folyadékok és az ételmaradékok a legrosszabbak. Ha kidobod a maradék üdítőt vagy mosószert, és ráömlik egy köteg kartonra, akkor az az újrahasznosítás szemszögéből haszontalan péppé válik, de ugyanez érvényes a tejfölösdobozra is. Hasonlóképpen negatív, mégis gyakori példa a zsírban tocsogó pizzásdoboz, ami hiába kerül a szelektív gyűjtőbe, alkalmatlan az újrahasznosításra.

Az újrahasznosító üzem dolgozói különválogatnak, és kidobnak minden élelmiszerrel vagy folyadékkal szennyezett anyagot.

3. Zacskóba téve dobod ki a szelektív hulladékokat

Ha a gondosan összegyűjtött papírszemetet nejlonzacskóban teszed a szelektív gyűjtőbe, fáradozásaid hiábavalók lesznek, mivel így gyakorlatilag a szemétdombra küldöd. Erica Deyarmin-Young szerint a műanyag zacskók elakadhatnak az újrahasznosító üzemek válogatógépeiben, így előfordulhat, hogy eltávolításukig teljesen le kell állítani a munkát, ami senkinek nem jó.

Ha nem lapítod ki a PET-palackokat, kevesebb hely marad a többi hulladéknak
Ha nem lapítod ki a PET-palackokat, kevesebb hely marad a többi hulladéknakMartin Barraud / Getty Images Hungary

Néhány további érdekes tény az újrahasznosításról:

  • A kupakok valójában újrahasznosíthatók, de csak akkor, ha a PET-palackon maradnak.
  • A kartondobozokat otthon kell kilapítani. Ennek hiányában más tárgyak beszorulhatnak miattuk a válogatógépbe.
  • Az összekeveredő törött üvegeket nem lehet újrahasznosítani, mert a gépek nem tudják szín szerint szétválogatni az apró darabkákat (és veszélyt jelentenek az újrahasznosító üzem dolgozóira nézve).
  • A műanyag evőeszközök, csipszeszacskók és a cukorkák csomagolásai nem hasznosíthatók újra.

Végül egy jó tanács: ha nem vagy biztos, hogy valami újrahasznosítható-e, inkább ne is tedd a szelektív hulladékok közé.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra