Ezt kell valójában tenned, ha kiugrik eléd egy szarvas az útra

GettyImages-1058396016

Ha szembekerülsz egy szarvassal az úton, a legrosszabb dolog, amit tehetsz, hogy elrántod a kormányt.

Könnyű rossz döntést hozni, amikor hirtelen felbukkan előtted a semmiből egy szarvas az úton, ami érthető is, hiszen bizonyára megijedsz, és talán le is fagysz, az agyad pedig kongatni kezdi a vészharangot, hogy valamit sürgősen tenned kéne. Ilyenkor azonban nem az a megoldás, hogy a kormányt elrántva megpróbálod kikerülni az állatot.

Miért nem szabad kikerülni a szarvast?

Oké, nyilván nem akarod elütni az állatot. De valószínűleg ő is lát téged – még ha az adott pillanatban egy helyben áll is –, és amint közelebb érsz hozzá, el fog ugrani. Ha viszont kanyarodni próbálsz, lehet, hogy éppen emiatt csapódik neki az autódnak.

Eltekintve attól, hogy az ütközéssel milyen súlyos sérüléseket okozhatsz a szarvasnak, egy hirtelen irányváltás számodra is veszélyes lehet: nagy sebesség mellett könnyen felborulhatsz, nekiütközhetsz egy fának, vagy az árokban köthetsz ki.

Légy résen, mert az állatok gyakran csordában vonulnak!
Légy résen, mert az állatok gyakran csordában vonulnak!arlutz73 / Getty Images Hungary

Akkor mit tegyek, ha kiugrik elém?

Először is taposs bele a fékbe, és lassítsd le az autót, amennyire csak lehetséges (de vedd figyelembe az útviszonyokat is, mert egy vészfékezés a jeges úton például katasztrofális következményekkel járhat). Ezzel időt nyerhetsz magadnak és a szarvasnak is, hogy megfelelő módon tudjatok reagálni, ha pedig az ütközés mégis bekövetkezik, legalább kisebb sebességgel fog történni.

Ezután mérd fel a környezeted. A szarvasok gyakran csordában vonulnak, ezért elképzelhető, hogy több egyed is jár a közelben. Ha megjelenik előtted az egész csorda, akkor arra számíthatsz, hogy az állatok egy irányba fognak mozogni, így a legjobb, amit tehetsz, hogy a sorban lévő utolsó szarvas mögé kormányozol.

„Ha egy szarvas mozdulatlanul áll az út közepén, és feléd fordítja a fejét, vélhetően csak az utolsó pillanatban fog elugrani, és bármelyik irányba indulhat. Ne próbáld kitalálni, hogy merre akar menni. Csak lassíts le, amennyire csak tudsz, és várd meg, amíg megmozdul” – emelte ki útmutatójában a Lifehacker.

Lehet, hogy ebben a kiélezett helyzetben nincs időd vagy lélekjelenléted arra, hogy másokra is gondolj, de ha sikerül úrrá lenned a pánikon, villogj rá a szembejövőkre, hogy figyelmeztesd őket a veszélyre, hiszen az állat bármikor átugorhat a sávjukba.

A balesetek elkerüléséhez vedd komolyan a figyelmeztető táblákat!
A balesetek elkerüléséhez vedd komolyan a figyelmeztető táblákat!Image Source / Getty Images Hungary

A preventív hozzáállást a saját érdekedben is érdemes gyakorolnod. A kora reggeli, késői esti órákban, sötétedés után és ködös idő esetén mindig kellő körültekintéssel, óvatosan vezess. Ha arra leszel figyelmes, hogy az út menti bokrokból visszacsillan valami, akkor legyél fokozottan óvatos, mert lehet, hogy egy szarvas szemét látod. Végezetül pedig vedd komolyan a szarvasveszélyre figyelmeztető táblákat, hiszen nem dísznek rakják ki őket az utak mellé.

Ezt tanácsolja a rendőrség

„Az ilyen jellegű balesetek többsége kellő odafigyeléssel, fokozott óvatossággal és a jármű sebességének csökkentésével megelőzhető” – írta korábbi közleményében a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság. „Ha hirtelen nagy testű vad kerül a gépkocsi elé, vészfékezzünk, adjunk hangjelzést, de ne rántsuk félre a kormányt, még ha így el is ütjük az állatot! Sok esetben a balesetet elkerülni szándékozó sofőr félrerántja a kormányt, és lehalad az úttestről, vagy összeütközik egy szemből érkező járművel, melynek során sokkal súlyosabb baleset következhet be. Ha egy őzet vagy szarvast látott, számítson többre is!

Ha elpusztult vagy haldokló állatot látunk az úton, hívjuk a 112-es segélyhívó számot. Soha ne próbáljuk meg lehúzni az úttestről a vadat, lehet, hogy még életben van, és egy rémült állat súlyos sérülést okozhat patáival vagy az agancsával. A vadásztársaság kiérkező munkatársa majd gondoskodik az állat elszállításáról. Az elpusztult állatot ne vigyük haza, az ugyanis lopásnak számít” – áll a közleményben.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra