Teszt: mennyibe kerül egy jó szárítógép, és melyiket érdemes megvenni?

Összesen 50 szárítógépet vizsgált meg legújabb tesztje keretében a Tudatos Vásárlók Egyesülete. A szakemberek elsősorban arra keresték a választ, hogy a készülékek milyen hatékonyan szárítanak, mennyire hangosak, illetve mekkora az energiafogyasztásuk.

Az eredmény azt mutatta, hogy egy minőségi szárítógépre, amely hatékonyan szárít, nem gyűri össze a ruhát és még az áramot sem zabálja, nagyjából 200 ezer forintos összeget kell szánni. Ez ugyan nem kevés pénz, de a teszten több mint tíz olyan A+++ energiaosztályú termék is bejutott az élmezőnybe, melyek takarékos működésük révén hosszú távon kiegyenlítik az árbeli különbséget az olcsóbb modellekhez képest.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Kinek éri meg szárítógépet venni?

A téli, kora tavaszi időszakban számos lakásban penészedni kezdenek a falak, amire a ruhák teregetése csak rátesz egy lapáttal. Ilyenkor kézenfekvő lehet egy szárítógép beszerzése, de mivel még a legolcsóbb készülék ára is 100 ezer forintnál kezdődik, a gépek előállítása pedig jelentős környezeti terheléssel jár, érdemes alaposan átgondolni, hogy valóban szükség van-e rá.

„Ha csak hetente 1-2-szer mosunk, elég tágas a lakás, van teregetésre használható terasz vagy pince, jobban odafigyelünk a szellőztetésre, akkor még mindig a teregetés a legolcsóbb és legzöldebb megoldás. Heti 3-5 mosásnál, kis lakásban viszont már jól jöhet egy szárítógép” – foglalta össze a lényeget az egyesület.

Ha keveset mosol, nincs értelme megvenni
Ha keveset mosol, nincs értelme megvennizoranm / Getty Images

Hőszivattyús vagy kondenzációs legyen?

A hőszivattyús szárítók feleannyi, vagy akár harmadannyi energiát fogyasztanak, mint a kizárólag kondenzációs technológián alapuló gépek (a piacon kapható termékek többsége egyben kondenzációs és hőszivattyús is), ráadásul alacsonyabb hőfokon működnek, így jobban kímélik a ruhát, de cserében magasabb az áruk is.

A hőszivattyús modellek további előnye, hogy kevesebb nedvességet engednek a levegőbe, szemben kondenzációs társaikkal, melyek jelentősen megnövelhetik az adott helyiség páratartalmát. Ha tehát az utóbbiak közül választasz, a penészedés megelőzése érdekében a gépet tanácsos egy jól szellőző szobában elhelyezned.

Van értelme mosó- és szárítógépben gondolkozni?

Egy kis lakásban praktikus megoldásnak tűnhet egy kétfunkciós mosó-szárító gép beszerzése, amely először kimossa, majd megszárítja a ruhát, hiszen így nem kell két különálló berendezést kerülgetni. Arról azonban nem szabad megfeledkezni, hogy egy ilyen gépnek kisebb a szárítási, mint a mosási kapacitása. Ez azt jelenti, hogy a ruhákat vagy két adagban kell megszárítanod, vagy egy részüket kénytelen leszel kiteregetni. Számolni kell azzal is, hogy a multifunkciós készülékek gyakrabban hibásodnak meg, hiszen a hagyományos szárítógépekhez viszonyítva kétszer annyi munkát végeznek.

Melyik a legjobb?

A jelenlegi kínálatban elérhető készülékek közül a Miele TWJ 660 WP és az LG RC80U2AV4Q modellek vizsgáztak a legjobban a teszten. Habár félmilliós árcímkéjével az előbbi a legdrágább készülékek közé tartozik, a mezőny legjobb szárítási hatékonyságát érte el, illetve rendkívül alacsony az energiafogyasztása is, vagyis gazdaságosan lehet üzemeltetni. Ha viszont számodra a csendes működés vagy a hatékony vasaláskönnyítő program a fontosabb, a piacon találhatsz jobb megoldásokat is. A 230 ezer forint körüli áron megvásárolható LG modell szintén remekül szárít, energiatakarékos, nem gyűri annyira össze a ruhát szárítás közben, ám hangosabban üzemel.

A Miele TWJ 660 WP előkelő helyezést szerzett
A Miele TWJ 660 WP előkelő helyezést szerzettmiele.hu

Ha szűkösebb a keret, és beéred egy kicsit gyengébb szárítási hatékonysággal is, akkor a lista éléről több mint 10 energiatakarékos (többségében A+++ energiaosztályú) Bosch, Candy, Indesit, Hotpoint Ariston, LG, Miele és Whirlpool modell közül válogathatsz, melyek ára 170 ezer és 370 ezer forint között mozog.

A másik végletet azok a 120 forint körüli árfekvésű készülékek jelentik, melyen kevésbé hatékonyan szárítanak, macerás a használatuk, hangosak és magasabb az energiafogyasztásuk.

Ne vesd el a használtat sem

A nemrég kifutott, de egyes outletekben vagy használt műszaki cikk kereskedésekben még beszerezhető készülékek közül több Miele, LG, Candy és Samsung termék is jól szerepelt a teszten, mivel alacsony energiafogyasztásuk mellett a szárítási teljesítményük is megfelelő. A dobogósok helyezettek közül a legolcsóbb a 150 ezer forintos Candy GVS HY9A2TCE-S modell lett.

Milyen szervizelési lehetőségek vannak?

A fogyasztóvédők azt javasolják, hogy nagyobb háztartási gépek vásárlása előtt néhány napig figyeld meg a saját szokásaidat, igényeidet, majd csak ezután kezdj el tájékozódni. Mérlegeld, hogy a döntés hosszú távon is megállja-e a helyét, és az ár mellett más szempontokat is érdemes figyelembe venni. Fontos kérdés például, hogy ha később meghibásodik a készülék, van-e márkaszerviz a közelben.

Az egyesület szerint az egyes márkák elég vegyes képet mutatnak a vásárlók tájékoztatásában a szervizelési lehetőségekről. A leginkább fogyasztóbarát megoldás, amikor a cég honlapján lévő térképes felületen az irányítószám alapján lehet rákeresni a legközelebbi márkaszervizre. Sok márkánál azonban csak nagyobb macerák árán, telefonon keresztül, vagy egy táblázat letöltésével lehet információhoz jutni. A Tudatos Vásárlók Egyesülete éppen ezért összegyűjtötte a legnagyobb márkák szervizlistáját. Ha a teszt részletes eredménye is érdekel, (előfizetés ellenében) ide kattintva olvashatod el.

Miért kell fizetni az eredményért? 

A tesztet a közhasznú nonprofit civil szervezetként működő Tudatos Vásárlók Egyesülete végezte, amely 2015 óta tagja a havonta több mint 50 millió fogyasztó döntését független, kiváló minőségű laboratóriumi vizsgálatokkal segítő nemzetközi International Consumer Research&Testing (ICRT) hálózatnak. A kipróbált termékekről tudni kell, hogy azokat minden esetben anonim módon, kiskereskedőtől szerzik be. Ez azt jelenti, hogy nem tesztelnek prototípusokat, sem pedig gyártók által felajánlott ingyenes termékmintákat. A vizsgálatok mindig egy egységesen kidolgozott módszertan alapján készülnek, így a több ezer terméket egy sor szempont szerint lehet összehasonlítani, akár úgy is, ha kipróbálásuk más időpontban történik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra