Teszt: megéri százezreket költeni egy szárítógépre?

GettyImages-501126518

További 30 szárítógépet vizsgált meg laboratóriumi körülmények között a Tudatos Vásárlók Egyesülete, így a tesztből már összesen 15 márka 57 termékéről juthatsz szerteágazó információkhoz.

Egyre több háztartásban lehet szárítógéppel találkozni, ám mivel egy ilyen gép előállítása és használata nem kevés nyersanyagot és energiát igényel, ráadásul beszerzése is komolyabb költséggel jár, a vásárlás előtt érdemes lehet alaposan átgondolnod, hogy valóban szükséged van-e rá. Íme néhány szempont, amit segíthet dűlőre jutni.

Mikor éri meg beruházni egy szárítógépre?

Ha nagy a lakásod, van egy teregetésre használható helyiséged, vagy egy udvarod, ahová kiteheted száradni a ruhákat, akkor az egyesület szerint nem feltétlenül van értelme szárítógépre költened. Hasonló a helyzet abban az esetben is, ha csak heti egy-két alkalommal mosol, és akkor is keveset. Érdemes gondolni arra is, hogy egy szárítógépnek nagyobb a helyigénye, ezért akárhová nem fér el.

Ha heti 3-5-ször, vagy többször mosol, kicsi a lakásod, nincs udvarod vagy erkélyed, esetleg csak egy fregolira tudsz teregetni, ami zavar a fürdésben, netán a falak hajlamosak a penészedésre, akkor viszont már hasznát veheted egy szárítógépnek – feltéve, hogy meg tudod fizetni.

Egy szárítógéppel kiválható a teregetés
Egy szárítógéppel kiválható a teregetés eleonora galli / Getty Images Hungary

Mit vizsgáltak a teszt során?

A nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetek bevonásával végzett laboratóriumi teszt során a szakemberek elsősorban azt vizsgálták, hogy a szárítógépek milyen hatékonyan szárítanak és mennyire könnyítik meg a vasalást, de ellenőrizték ciklusidejüket, kezelhetőségüket, áramfogyasztásukat és zajkibocsátásukat is.

„Mindegyik terméket pontosan ugyanazzal az automatizált módszerrel vizsgálták, hogy az eredmények könnyen összehasonlíthatók legyenek” – tudtuk meg az egyesület közleményéből.

Mennyibe kerül egy használható szárítógép?

A vizsgált szárítógépek ára 99 és 590 között mozgott. Azok közül a készülékek közül, amelyek legalább 70 százalékos eredményt értek el, a Whirlpool FFT M11 82 modellje bizonyult a legolcsóbbnak a maga 172 ezer forintos árával.

Jó hír, hogy a teszten összesen 26 termék végzett legalább 70 százalékos összesített eredménnyel, ám ezek között akadtak olyanok is, amelyek egyes vizsgálati szempontoknál nem teljesítettek igazán jól. A kategória abszolút győztese a Miele TWL780 WP lett, melyről kiderült, hogy kiválóan szárít, de magasabb a zajszintje, illetve kissé meggyűri a ruhákat – nem úgy, mint például a mezőnyben hátrébb kerülő Samsung DV80T7220B készülék.

A boltokban igen széles a választék
A boltokban igen széles a választékValerii Apetroaiei / Getty Images Hungary

Ha számodra inkább az a fontos, hogy a szárítógép halkan üzemeljen, akkor az eredmény alapján inkább egy Whirlpool modellben találhatod meg a számításod. Amivel nem tévedhetsz nagyot, az az energiafogyasztás, ilyen téren kifejezetten pozitív eredmények születtek. Kivéve, ami a Klarstein Jet Set 2500 készüléket illeti, erről ugyanis bebizonyosodott, hogy igazi energiavámpír.

A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) itt olvasható.

Miért fizetős a teszt?

„Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön.

A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket” – áll az egyesület indoklásában.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra