Melyik strandkajában van a legtöbb kalória?

GettyImages-1204047549

A strandkaják közös jellemzője, hogy tocsognak a zsírban és/vagy tele vannak szénhidrátokkal, ezért a legtöbbjük valóságos kalóriabombának számít.

Amikor a szürke hétköznapokat hátrahagyva végre kiszabadulunk a strandra, hajlamosabbak vagyunk jobban elengedni magunkat, ezért nem vesszük olyan szigorúan, hogy mi kerüljön a tányérunkra. A helyzeten az sem segít, hogy a büfék kínálata tele van csábítóbbnál csábítóbb falatokkal. Persze azzal nincs gond, ha néha lecsúszik egy fagyi vagy egy lángos, de egy kéthetes nyaralás távlatában azért már érdemes lehet némi önmérsékletet mutatni. Ehhez pedig nem árt, ha tisztán látod, hogy melyik strandkaja mennyi kalóriát tartalmaz.

1. Lángos

A lángos az egyik legnagyobb klasszikus a strandkaják sorában, ám mivel fehér lisztből készül és bő olajban sütik ki, végképp kimeríti a kalóriabomba fogalmát. Főleg, ha annak rendje és módja szerint sajttal és tejföllel eszed. Így 10 dekánként 309 kalóriát tartalmaz, vagyis egy átlagos méretű sajtos tejfölös lángossal alsó hangon

500–800 kalóriát vihetsz be.

A lángos a legkalóriadúsabb strandkaják közé tartozik
A lángos a legkalóriadúsabb strandkaják közé tartozikfalcon0125 / Getty Images Hungary

2. Hekk

A lángoshoz viszonyítva a sült hekk egész lájtosnak mondható, 10 dekás mennyiségében 127 kalória található. Nem szabad elfelejteni azonban, hogy jellemzően fehér kenyérrel vagy sült krumplival fogyasztják, ami rengeteg pluszkalóriát hordozhat.

3. Sült kolbász

A sült kolbászhoz ugyancsak fehér kenyér vagy sült krumpli dukál, ráadásul 10 dekás adagja már önmagában is 300–330 kalóriát tartalmaz. Nem jársz sokkal jobban a sült hurkával sem. Ebben 10 dekára levetítve 307 kalória van.

4. Sült krumpli

Ketchuppal, majonézzel vagy mustárral fogyasztva a sült krumpli önálló strandkajaként is megállja a helyét, de mivel ezt is bő olajban sütik ki, semmivel nem különb a többi zsíros fogásnál.

10 dekás mennyiségnél akár 300 kalóriával is számolhatsz.

5. Hamburger

A hamburgerrel kapcsolatban nehéz általánosítani, hiszen sokféle alapanyagból készülhet, de kalóriatartalma csak ritkán áll meg 188 kalória/10 deka alatt. Egy hambit tehát nem nagyon lehet megúszni 500 kalória alatt (és akkor a sült krumpliról és az üdítőről még nem is beszéltünk). Ne legyenek illúziód, hasonló energiatartalma lehet egy jól megpakolt hot dognak is.

A hamburgerben is sok kalória lehet
A hamburgerben is sok kalória lehetLordHenriVoton / Getty Images Hungary

6. Főtt kukorica

A főtt kukorica némiképp kilóg a sorból, mert 10 dekánként mindössze 100 kalóriát tartalmaz. Sőt, mivel a kukorica értékes béta-karotin-forrás, a segítségedre lehet a barnulásban is.

7. Fagyi, gofri, palacsinta és társaik

A strandolás extra kockázatokat tartogat az édesszájúak számára, hiszen a vízparton lépten-nyomon gofri- és fagyiárusokba lehet botlani. Itt egy pillanatnyi megingás is komoly kalórialatöbblettel járhat, ami a gyakorlatban a következőképpen néz ki:

  • krémfagylalt: 176 kalória/gombóc
  • gofri: 237 kalória/10 deka
  • palacsinta: 200–400 kalória/10 deka (tölteléktől függően)
  • vattacukor: 400 kalória/10 deka
  • kürtőskalács: 275 kalória/10 deka

Ezeknek ráadásul nemcsak a kalória-, hanem a cukortartalma is magas, ezért ha nem bírsz megálljt parancsolni a vágyaidnak, fogyasztásuknál mindenképp érdemes a mértékletességre törekedned.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra