Tönkremegy a sportcipőd, ha a mosógépben mosod ki?

GettyImages-1308256300
Olvasási idő kb. 4 perc

Nincs kényelmesebb megoldás, mint bedobni a cipőt a mosógépbe. De vajon mennyire árt neki?

Bármilyen jól is néz ki egy világos színű sportcipő vagy tornacipő, hajlamos könnyen koszolódni, ezért előbb-utóbb biztosan szembesülsz a kérdéssel: mosógépben is ki lehet mosni? Szakemberek szerint ennek eldöntéséhez a következő tényezőket érdemes figyelembe venned.

Ki lehet mosni a mosógépben a sportcipőket?

Ha mindennap ugyanazt a pár cipőd hordod, akkor azt célszerű legalább néhány hetente megtisztítanod. A jó hír, hogy a legtöbb cipőt egyszerűen a mosógépben is ki lehet mosni, amikor kezd piszkosnak tűnni, vagy kellemetlen szaga lesz. Ha azonban a cipőt sár borítja, ezt a foltok elmélyülését elkerülve ajánlott minél hamarabb megejteni.

Számos sportcipő mosógépben is mosható
Számos sportcipő mosógépben is moshatóronstik / Getty Images Hungary

Mielőtt munkához látnál, a biztonság kedvéért ellenőrizd, hogy az adott darabhoz a gyártó a címkén milyen tisztítási módot javasol. Ez különösen fontos lehet, ha a cipő bőrből vagy velúrból készült.

Gondolj arra is, hogy a cipőnek meg is kell száradnia, de erre a célra nem használhatod a szárítógépet, mivel a hő hatására a gyártásához használt ragasztók meglazulhatnak.

A cipő tisztítása után hagyj legalább 24 órát a száradásra, mielőtt újra hordani kezdenéd.

Most lássuk, hogy mi a teendőd.

1. Készítsd elő a terepet

Először is távolítsd a cipőfűzőt, majd azt egy hálós mosózsákba téve külön mosd ki. Működhet a kézi mosás is, feltéve, hogy meleg vizet és néhány csepp mosogatószert használsz. Ezután távolítsd el a talpbetéteket, és mosd ki őket kézzel (vagy vegyél helyettük újat).

A talpba és a cipő anyagába ragadó szennyeződéseket egy puha sörtéjű kefe vagy nedves törlőkendő segítségével távolítsd el.

Amennyiben sáros, a cipőt a mosás előtt öblítsd le – ha megoldható, akkor a kerti slaggal.

2. Kezeld a foltokat

Ha a cipő erősen szennyezett, akkor érdemes a foltokat előzetesen kezelned. Ehhez vigyél fel egy kevés mosószert, vagy enzimalapú folteltávolítót az érintett felületre, majd a választott anyagot egy puha sörtéjű kefével vagy fogkefével dolgozd be.

A mosás előtt várj 15 percet, hogy a tisztítószer kifejtse hatását.

A cipő tisztításhoz feltétlenül kímélő ciklust használj, ami alacsonyabb centrifugálási sebességgel rendelkezik, ezáltal megakadályozva az esetleges károsodást.

A sárral és a foltokkal érdemes előre foglalkozni
A sárral és a foltokkal érdemes előre foglalkozniDan Bass / Getty Images Hungary

Ha kedvenc sport- vagy tornacipőd fehérítésre szorul, a mosást ajánlott egy kanálnyi oxigénalapú fehérítőporral elvégezni. Ezzel a lábgombásodás kockázata is csökkenthető.

Mindig pontosan kövesd a termék címkéjén található adagolási utasításokat.

3. Dobd be a cipőt a mosógépbe

Ha nem akarod külön mosni a cipőt, nyugodtan tegyél mellé hasonló színű szennyest, például egy farmert vagy törülközőt. Ez azért is hasznos lehet, mert kiegyensúlyozhatja a mosógép töltetét.

A sportcipőket mindig egy különálló mosózsákba helyezve mosd ki.

4. Szárítsd meg

Elengedhetetlen, hogy a mosás végén kiürítsd a cipőben megrekedő vizet, majd egy közvetlen napfénytől, illetve hőforrásoktól távol lévő szárítórácson hagyd megszáradni.

További tippek a cipőmosáshoz

A kellemetlen szagú cipők felfrissítéséhez szórj egy csészényi szódabikarbónát (mintegy 272 gramm) a mosógép dobjába. Ha pedig szeretnéd, hogy száradás közben megőrizze az alakját, tegyél bele egy kisebb törülközőt, vagy tömd ki selyempapírral (ami felgyorsíthatja a száradást). A tisztítás eredményét tartósabbá teheted, ha a cipőt folttaszító sprayvel fújod be.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek