Ezzel a 4 trükkel vagyonokat spórolhatsz: kevesebb étel megy a kukába

Pásztor Liliána
GettyImages-500015069
Olvasási idő kb. 2 perc

Gondoltad volna, hogy évente átlagosan 250 ezer forintnyi ételt dobunk ki fejenként? Hat profi séf most elárulta a trükkjeit, hogyan csökkenthetjük a pazarlást otthon, egyszerűen, mégis stílusosan.

Az élelmiszerpazarlás nemcsak pénzkidobás, hanem környezeti teher is. A CNN friss riportja szerint egy négytagú amerikai család évente több mint 1 millió forint értékben dob ki ételt, és bár a szám hazánkban valamivel alacsonyabb, a probléma ugyanúgy létezik. Profi séfek szerint egy kis tervezéssel, kreativitással és fagyasztóval mindez könnyen csökkenthető.

A négy aranyszabály

Az első és legfontosabb tanács: ne impulzusból vásárolj. Tervezd meg a heti menüt, nézd át, mi van otthon, és csak az kerüljön a kosaradba, amire valóban szükséged van. Ez nemcsak pénzt spórol, de segít tudatosabban főzni is.

Magyarországon évente átlagosan 66 kilogramm élelmiszert dob ki egy ember
Magyarországon évente átlagosan 66 kilogramm élelmiszert dob ki egy emberJose A. Bernat Bacete / Getty Images Hungary

A második titok a séfek szerint a „kereszthasználat”: olyan alapanyagokat vegyél, amelyek többféle ételbe is felhasználhatók. Egy kis maradék sült zöldség mehet salátába, tojásos reggeli mellé vagy krémlevesbe.

A tegnapi rizs holnap rizottó, holnapután töltelék lehet.

Harmadik tippjük: használd ki a fagyasztót! Egy marék zöldséget, egy fél hagymát vagy egy maradék húslevest ne dobj ki, tedd el kis adagokban, és használd fel később főzéshez.

A profi konyhákban ez alapelv, nem mellesleg rengeteg időt is spórolsz vele egy rohanós hétköznapon.

És végül: ne félj a maradékoktól! A húslevesből, zöldséghéjakból, sőt, a garnélarák páncéljából is készíthetsz ízes alaplevet. Ez nemcsak finomabbá teszi az ételeidet, de csökkenti a hulladékot is.

Ha kíváncsi vagy rá, melyik feldolgozott élelmiszerek egészségesebbek, mint hinnéd, figyelmedbe ajánljuk ezt a cikkünket is.

Vedd meg fél áron a Dívány első könyvét!

A Dívány újságírói által felkutatott történetek fele a 20. század elejének Magyarországát idézi meg, a másik fele pedig a világ tucatnyi országából mutat be egészen különös eseteket.

Tekintsd meg a kötetet, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek