Tudod, hány liter víz kell egy korsó sör elkészítéséhez? Meg fog lepni!

mitol lesz igazan jo a sor (3)

Az egyik legnépszerűbb nyári alkoholos ital a sör: jólesik ebéd mellé, munka után vagy este a filmhez egyaránt. Inni könnyű, de mennyit tudsz a sörről? Összegyűjtöttünk néhány érdekességet.

Régen a sörfőzdék a tiszta vizű források, folyóvizek közelében létesültek, és ez abszolút nem véletlen. A sör és a víz közti mágikus kapcsolaton nagyon sok múlik: ma szerencsére nem kell hosszasan keresgélni azt a helyet, ahol megfelelő a víz minősége, hisz az megteremthető külső eszközökkel is.

Most akkor sört vagy vizet iszunk?

„Valójában vizet adunk el sörként” – fogadott minket a Hübris székesfehérvári főzdéjében Tóth Marcell, a magyar márka egyik alapítója arra utalva, hogy a sör 85-92 százaléka tulajdonképpen ivóvíz, így nem csoda, hogy nagyon nem mindegy, milyen vízzel is készül az ale, az ipa vagy a stout. Korábban az adott vízforrás ásványianyag-tartalma határozta meg azt, milyen aromája lesz az elkészült italnak: ma már sokkal több eszköz van a sörfőzőmesterek kezében, hisz tisztított vizet használhatnak.

Van még egy pluszelőnye is annak, ha tisztított vízből készül el a sör: a baktériummentes vízből főzött ital hosszabban eláll.

Épp ezért a nagyüzemi és a kisüzemi sörfőzésben egyaránt foglalkoznak víztisztítással, bár a nagyüzemi megoldás gyakrabban vegyi módszert takar, nem pedig fordított ozmózist – ez a kíméletesebb módszer félig áteresztő membrán segítségével választja ketté a vizet és a nemkívánatos anyagokat.

A sörfőzés igazi tudomány, télen-nyáron
A sörfőzés igazi tudomány, télen-nyáronhübris

A tisztítás során a klórt és az egyéb szennyező anyagokat eltávolítják a vízből – a Hübrisnél a BWT vízkezelő berendezését alkalmazzák, amely szinte desztillált vizet készít a csapvízből. Ezt az úgynevezett „nullás vizet” építik újra aztán annak megfelelően, milyen aromajelleget szeretnének felerősíteni a sörnél. A víz keménysége sem mindegy: a pilsnereknek és a lagereknek a lágyabb, míg a stoutoknak és a portereknek a keményebb víz áll jól.

Rengeteg víz kell a főzéshez

Azt már tudod, hogy a sör nagy része víz – de azt meg tudod tippelni, egy korsó előállításához hány liter víz szükséges? Ez nagyban függ attól, milyen körülmények közt készül az ital. Ha otthon főzöd, akkor egy liter sörhöz 11-12 liter vizet is felhasználhatsz: kisüzemekben nagyságrendileg 6, míg nagyüzemekben 3-4 liter is elég.

Tehát egyetlen korsó, azaz fél liter sör elkészítése minimum másfél liter víz felhasználását igényli

– de akár 6 litert is megkövetelhet, ha te készíted azt saját boszorkánykonyhádban.

Nyári kedvenceink közt is vezet az IPA

Ha már sörfőzdében jártunk, kíváncsiak voltunk arra is, mi a magyarok jelenlegi kedvence – nos, jelenleg az IPA visz mindent, legyen szó akár kis-, akár nagyüzemről, tudtuk meg Tóth Marcelltől. Elmondása szerint 

ez a sörfajta volt a kisüzemi forradalom elindítója, és csak azokban az országokban nem robbant be annyira, ahol sosem sikerült a kisüzemi sörfőzést úgy szétverni, mint amennyire például nálunk.

Csehországban vagy Németországban sosem szűnt meg ez virágzó tevékenységnek lenni, így ott nem is alakult ki olyan IPA-őrület, mint ami itthon.

Tóth Marcell a főzdében
Tóth Marcell a főzdébenhübris

Ami az adatokat illeti, a 18 év felettiek átlagosan évi 2,6 liter sört isznak meg, de nagyon nagyok a különbségek nemre és életkorra lebontva. A 40–50 év közti férfiak ugyanis már heti szinten legurítanak 2,8 liternyit, egyre inkább előtérbe helyezve az itthon gyártott söröket, az utóbbi években pedig már a kézműves söröket is. Ezzel a mennyiséggel persze még mindig nem vagyunk sehol a középkorhoz képest: akkoriban az emberek több sört ittak meg, mint vizet, mégpedig abból a prózai okból kifolyólag, hogy alkoholtartalma révén biztonságosabb volt, mint a tisztítatlan víz.

 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra