Így szabadulj meg a molyoktól, mielőtt még tönkretennék a ruháidat

GettyImages-1181214322

Ha a ruhamolyok szép csendben megjelennek a lakásodban, akkor biztos lehetsz benne, hogy szó szerint felfalják a ruháidat.

A ruhamolyok szeretik a nyugodt, sötét helyeket, ahol nem háborgatják őket, így minél kevesebbszer hordod és mosod ki a ruháidat, annál jobb nekik. Íme, néhány tipp, ami segíthet megállítani őket.

Így szúrd ki a ruhamolyokat

A ruhamoly könnyen felismerhető jellegzetes színezetéről: a 4-9 milliméter hosszú lepke első szárnya egyszínű, csillogó vagy áttetsző szalmasárga, míg sűrű, gyapjas fejszőrzete rozsdavörös.

A ruhamolyok jelenlétének általában három jele van:

  • A legnyilvánvalóbb: kinyitod a szekrényajtót vagy kihúzol egy fiókot, és molyok repülnek ki onnan. Ez elég egyértelmű jel.
  • A ruháidon titokzatos lyukak keletkeznek, melyeknek mérete a gombostűfejtől a nagyobb érmékig terjedhet. Ez a molylárvák ténykedésének eredménye, amelyek addig lakmároznak a ruháidból, amíg készen nem állnak arra, hogy szárnyakat bontsanak (és neked repüljenek, amikor kinyitod a szekrényajtót).
  • A fiókok vagy szekrények alján sóra és borsra emlékeztető „porréteg” található. Ezek a bábok, valamint az elhullott lepkék maradványai.
Ismerd meg az ellenséget
Ismerd meg az ellenségetzagorskid / Getty Images Hungary

A Lifehacker szerint a legtöbb ember a második forgatókönyvnek megfelelően szembesül a ruhamolyok jelenlétével. A lepkék a természetes szálakra utaznak, ezért nem szokatlan, hogy van egy szekrény vagy egy fiók, ahol a ruhák felét megdézsmálják, a másik felét viszont érintetlenül hagyják. Egy biztos: ha a molylepkék beköltöznek, egyetlen természetes anyagból készült ruhadarab sincs biztonságban tőlük. Szóval, vagy megszabadulsz tőlük, vagy megbarátkozol a szintetikus szálakkal.

Így szabadulj meg tőlük

Miközben sok lepkefaj hanyatlóban van, addig a ruhamolyok populációja egyre csak növekszik, ezért ne emészd magad miattuk. Ahhoz, hogy megszüntesd az inváziót, a következő stratégiát érdemes követned:

Ellenőrizd a ruháidat. Pakold ki az összes ruhádat, és mindegyiket vizsgáld át egyenként. A lyukak javítása bonyolult és költséges művelet, ezért át kell gondolnod, hogy van-e köztük olyan, amivel nincs értelme vesződni.

Még ha egy ruhán nem is látsz lyukakat, attól még peték vagy lárvák lehetnek benne. Ha nem akarod, hogy egy újabb generáció fejlődjön ki belőlük, legalább 50 Celsius-hőfokon mosd ki a ruhákat a mosógében. Ha van szárítógéped, azon is futtass le egy ciklust hasonló hőmérsékleten.

Amennyiben a mosás/szárítás valamilyen okból nem járható út, a gyanús ruhákat tedd be fél órára az 50 fokra előmelegített sütőbe (vigyázat, a műanyag gombok és díszítőelemek eldeformálódhatnak!), vagy egy műanyag zacskóba csomagolva 24 órára a mélyhűtőbe. Alternatív megoldásként (de sokkal drágábban) működhet a vegytisztítás is. A kezelt ruhadarabokat a végén szeparáld el a többitől.

Takarítsd ki a tárolóhelyet. A szekrények és fiókok alapos tisztításra szorulnak, hiszen az apró kis résekben peték bújhatnak meg. Porszívózz ki alaposan mindent, majd a szabad felületeket töröld át az általad használt háztartási tisztítószerrel.

A levendulaillatú rovarriasztók jó szolgálatot tehetnek a ruhamolyokkal szemben
A levendulaillatú rovarriasztók jó szolgálatot tehetnek a ruhamolyokkal szembenCentralITAlliance / Getty Images Hungary

Így előzd meg a visszatérésüket

Most, hogy a szekrényeid feltehetően molymentesek, tegyél néhány megelőző lépést, hogy ez így is maradjon. A cédrus és a levendula illata taszítja a lepkéket, ami jelentősen csökkentheti egy újabb invázió esélyét. A lepkék utálják a fényt és a mozgást, ezért elrettentő ereje lehet a ruhák áthelyezésének is.

Mindezeken túl a biztonság kedvéért elhelyezhetsz néhány feromoncsapdát is a szekrényekben. Ezek csapdába ejtik a kifejlett lepkéket, de a petékkel szemben hatástalanok. Ha erőfeszítéseid ellenére két hét múlva ismét kifejlett példányokkal találkozol, akkor sajnos kezdheted elölről az egészet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra