9 trükk, hogy ne rázzanak meg a saját ruháid

Diósi Szilvia
GettyImages-641335583
Olvasási idő kb. 5 perc

Valószínűleg már észrevetted, hogy bizonyos anyagok és időjárási körülmények rontják a ruhák statikus tapadását, de bármi más miatt is előfordulhat. Bár e „jelenséget” nem tudod véglegesen kiküszöbölni a ruhatáradból, van azonban 9 módja annak, hogy csökkentsd ennek az esélyét.

A ruháid azért ráznak, mert statikusan feltöltődnek, és mindez akkor keletkezik, amikor a szövetek egymáshoz dörzsölődnek, és elektrosztatikus töltést hoznak létre. Ez a ruhadarabok viselése közben is előfordulhat, és gyakran különösen nagy problémát jelent, ha szárítógépben szárítjuk azokat. A két legrosszabb anyag ebből a szempontból a gyapjú és a poliészter .

Lássuk, mit lehet tenni a kellemetlen rázó érzés ellen!

 

1. A legegyszerűbb trükk, ha nedvességet adsz a ruhának

Egy szórófejes flakonból a szövetre spriccelt víz megakadályozza, hogy megrázzanak a ruháid. De nedves ruhával vagy papírtörlővel is megnedvesítheted a szövetet, ugyanis a statikus feltöltődés gyakran a szárazság miatt alakul ki.

Egyszerű trükk: spiccelj vizet a ruhádra, hogy ne rázzon!
Egyszerű trükk: spiccelj vizet a ruhádra, hogy ne rázzon!mrkob / Getty Images Hungary

2. Szintetikus ruhákat külön szárítsd

A szennyes válogatásakor ügyelj arra, hogy a szintetikus anyagokat elkülönítsd a többi ruhadarabtól, hogy a mosás vagy a szárítás során ne töltődjenek fel. Az olyan szintetikus anyagok, mint a nejlon és a poliészter, hosszabb ideig tartják meg pozitív vagy negatív töltésüket, ami több statikus töltést generál, mint a természetes anyagok, például a pamut vagy a vászon.

A szintetikus anyagokat, miután külön szárítottad, még kissé nedves állapotban vedd ki a szárítóból.

3. Nyomj rá fémet

Szintén bevált módszer, ha egy fémtárgyat, például egy drótból készült ruhafogast vagy egy darab alufóliát nyomsz a tapadós területek közé. A fémben lévő mágneses töltés megzavarja a tapadást okozó erőket, így a ruhadarab megszabadul a statikusságtól.

4. Szárítón száríts

A ruhákat a szárítógép helyett egy szárítóállványon hagyd megszáradni a levegőn, a beltérben. Így egyrészt a felakasztott ruhák száradása tovább tart, másrészt párásabbá teszik a levegőt, amely csökkenti a ruhák statikus tapadását. Téli fűtés mellett kifejezetten hasznos lehet, hogy csökkentsék kicsit a lakásban a száraz levegő mértékét.

5. Válts bőr talpú cipőre

Ha a ruháid miatt minden alkalommal megrázó élményben van részed, amikor fémhez érsz, viselj bőr talpú cipőt. Ez lehetővé teszi, hogy az elektromosság szabadon áramolhasson a testedben, miután érintkeztél az elektronok felhalmozódásával.

6. Használj egy kis kézkrémet

Egy másik gyors és egyszerű módja, hogy megkíméljük magunkat a csipkelődéstől, a kézkrém. Dörzsölj belőle az érintett helyre, vagy, ha aggódsz a foltok miatt, próbáld meg testápolóval bekenni a bőrödet közvetlenül a ruhák szorosan tapadó része alatt. Amint megszárad, a ruhadarabnak sokkal kevésbé kell tapadnia.

7. Rázogasd meg a ruhákat szárítás után

Minden egyes ruhadarabot rázz meg két-három gyors mozdulattal, miután kiveszed a szárítóból. Ez megakadályozza a statikus feltöltődést, amikor a holmikat egy másik felületre helyezed.

A ruhákat érdemes a levegőn szárítani, és nem a szárítógépben
A ruhákat érdemes a levegőn szárítani, és nem a szárítógépbenJohn Giustina / Getty Images Hungary

8. Dobj egy nedves rongyot a szárítóba

Próbálj meg egy nedves, de nem teljesen elázott rongyot tenni a szárítóba, amikor még öt vagy tíz perc van hátra a programból. Egy kis nedvesség megakadályozhatja, hogy a szárítóban lévő levegő túl száraz legyen, amely ugyancsak hozzájárulhat a statikus feltöltődéshez.

9. Használj szárítógolyót

Az újrafelhasználható gyapjú szárítógolyók természetes alternatívát jelenthetnek a textilpuhítókban található vegyi anyagok helyett, és évekig tartanak. Adj két-három golyót a dobhoz, hogy szétválassza a szöveteket és csökkentse az elektroncserét.

Minden ruhán van egy címke, amely útmutatást ad a mosáshoz, a szárításhoz vagy épp a vasaláshoz. E cikkünkből megtudhatod, melyik mit jelent.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek