Nem tudsz pihenni, mert a párod nyugtalanul alszik? Ez a 4 tipp mindkettőtöknek segíthet

GettyImages-176977725

Egy nyugtalan alvóval osztozkodni az ágyon elég kimerítő tud lenni, és akár párkapcsolati feszültségeket is teremthet.

Mivel a helyzetből adódó kialvatlanság mindkét felet megviselheti, gyakran nem marad más út, mint a külön alvás – még ha ezt senki nem is akarja. Szerencsére azonban vannak kevésbé drasztikus megoldások is arra, hogy kipihentebben ébredjetek.

Betegség is állhat mögötte

A nyugtalan alvást többféle tünet kísérheti. Vannak, akik forgolódnak, míg mások a fogukat csikorgatják, vagy álmukban beszélnek. A Popular Science megemlíti a nyugtalanláb-szindróma (RLS) néven ismert rendellenességet is, melynek következtében az érintettek intenzív késztetést éreznek, hogy mozgassák a lábukat. „Ez egyfajta viszkető, égető érzéssel jár, melyen csak a mozgás képes enyhíteni”, mondja Alex Dimitriu, a Menlo Park Psychiatry and Sleep Medicine alapítója, aki szerint a mindkét lábat érintő tünetek a lefekvés előtti időszakban fokozottan jelentkeznek, alaposan megnehezítve az elalvást is. A rendellenesség egyik kellemetlen velejárója, hogy a betegek kimerülten ébrednek, még akkor is, ha egyébként végigaludtak 8 órát, ráadásul a lábmozgatás miatt általában a partnerük sem tud pihenni.

Az, hogy a nyugtalanláb-szindrómát pontosan mi váltja ki, egyelőre nem teljesen világos. Kutatások szerint összefügghet az alacsony dopaminszinttel, a vashiánnyal, az idegrendszer rendellenességeivel, a pszichiátriai problémákra felírt gyógyszerek mellékhatásaival, illetve a koffein-, alkohol- és nikotinbevitellel is. Mindezeken túl indikátora lehet még a cukorbetegség, a Parkinson-kór és a terhesség, a hosszan tartó tétlenség pedig csak tovább ront rajta. „A páciensek gyakran nincsenek is tudatában annak, hogy a lábuk folyamatos mozgásban van, amikor éppen alszanak”, jegyezte meg Aarthi Ram, a Houstoni Metodista Kórház alvásgyógyászatára szakosodott neurológusa.

Az akaratlan lábmozgások komolyabb rendellenességre utalhatnak
Az akaratlan lábmozgások komolyabb rendellenességre utalhatnakPeopleimages / Getty Images Hungary

Ha a párod nyugtalanul alszik, még nem kell egyből a legrosszabbra gondolni, de érdemes mielőbb feltárni, hogy milyen okok állnak a háttérben, majd megtenni a szükséges lépéseket. A szakemberek azt javasolják, hogy mindenekelőtt az alábbi 4 tanácsot fogadd meg:

1. Ne ébreszd fel!

Ha a párod láthatóan nyugtalanul hánykolódik az ágyban, akkor valószínűleg csak felületesen tud aludni, és ha egyszer végre sikerül álomba szenderülnie, felesleges felébresztened, hiszen a probléma ettől nem fog varázsütésre megszűnni. Amennyiben a kiváltó ok a nyugtalanláb-szindróma, ugyanúgy nem mész vele semmire, mert hiába változtat a pozícióján, a lábmozgást ez nem befolyásolja.

2. Zárjátok ki a zavaró tényezőket

Van néhány általános érvényű jó tanács, ami segíthet a partnerednek, hogy kevesebbet mozgolódjon éjszaka. Ha ezeket megosztod vele, érezni fogja, hogy támogatod és mellette állsz, illetve megakadályozhatod, hogy bűntudata legyen alvási nehézségei miatt. A szakemberek nem győzik elégszer hangsúlyozni, hogy a lefekvés előtti 2-3 órában célszerű tartózkodni a koffeintől, a nikotintól és az alkoholtól, illetve rendkívül fontos kialakítani egy állandó alvási rutint is, melyhez a szervezet igazodni tud. Hasznos lehet a rendszeres testmozgás is – még akkor is, ha ez csak a kutyasétáltatásban merül ki.

3. Változtassatok a körülményeken

Az alvási nehézségek szempontjából nagyon nem mindegy, hogy milyen körülmények között alszotok. Egy kellően kemény nyomáskiegyenlítő hatású memóriahabos matrac például nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy ne zavarjon a partnered mozgása. Sok múlhat a párnákon is. Egy testpárna az ágy közepén további javulást hozhat, csakúgy, mint az, ha a párod egy párnát tesz a lábai közé. Ha eddig nem tettétek volna, akkor a jövőben használjatok külön takarót, vagy próbáljatok ki egy speciális, súlyozott terméket, ami ellenstimulációval csökkenti a tüneteket.

4. Kérjetek segítséget

Ha minden próbálkozásotok kudarcot vall, ne féljetek segítséget kérni, és keressetek fel egy alvásspecialistát. „A legtöbb ember nem is tudja, hogy az RLS kezelhető állapot. Gyakran azt feltételezik, hogy egyszerűen csak nyugtalanul alszanak” – tette hozzá Dimitriu. Egy teljes körű diagnózis azonban feltárhatja a háttérben lévő okokat, amelyek a rendellenességet okozzák, így az gyógyszeres kezeléssel orvosolható.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra