Teszt: van értelme robotporszívót venni? Ha igen, mennyit kell költeni rá?

GettyImages-1297818586

Összesen 22 márka 80 robotporszívóját tesztelte le laboratóriumi körülmények között a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve. Mutatjuk az eredményt.

A robotporszívó sokak fantáziáját megmozgatja, hiszen mi sem hangzik jobban annál, mint hogy egy gép önállóan végzi el a piszkos munkát. Ha te is közéjük tartozol, a vásárlás előtt érdemes több szempontot is mérlegelned, hogy ne csak egy drága távirányítós macskasétáltatóra költsd a pénzt. Egyáltalán megfelelőek a körülmények a működtetéséhez? Ha igen, akkor melyik az a robotporszívó, amelyik ideális számodra, illetve önmagában is elegendő lehet-e a lakás tisztán tartásához? Ebben a döntésben segít a Tudatos Vásárlók Egyesületének legújabb terméktesztje.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

„Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Milyen előnyei és hátrányai vannak a robotporszívóknak?

Az egyesület szerint a tesztek azt mutatják, hogy még a legjobb robotporszívók tisztítási hatékonysága sem éri el azt a szintet, mint a hagyományos vezetékes porszívóké. Abból a szempontból viszont lehet létjogosultságuk, hogy emberi beavatkozás nélkül tudnak működni. Általánosságban elmondható, hogy miközben a keménypadlón (például parkettán, padlócsempén) felveszik a versenyt a vezetékes porszívókkal, addig gyengébb szívóteljesítményük miatt a szőnyegen alulmaradnak velük szemben.

A különbség számottevő lehet. A vezetékes porszívók akár a por 80-90 százalékát is eltávolíthatják, míg a csúcsminőségű robotporszívók csak közel a felével birkóznak meg. Segítenek tehát fenntartani egy szintet, de a kézi erővel végzett alapos porszívózást hosszú távon nem váltják ki. Fontosak a megfelelő körülmények is, mivel egy olyan lakásban, ahol könyvkupacokat, játékhalmokat kell kerülgetniük, kevésbé teljesítenek jól.

Az okostelefonos vezérlés alapvető funkció
Az okostelefonos vezérlés alapvető funkciósalihkilic / Getty Images Hungary

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a robotporszívók portartályát gyakrabban kell kiüríteni, hiszen azok kisebbek, mint a hagyományos készülékeké. A másik lényeges tényező az üzemidő kérdése. Mivel akkumulátorról működnek, nem mindegy, hogy az adott készülék mennyi ideig üzemel egy feltöltéssel, illetve képes-e önállóan csatlakozni a dokkoló állomáshoz. Van, amelyik például csak 25 percig bírja, ám olyan is, ami majdnem 4 órát.

Mit vizsgáltak a teszten?

A szakemberek a teszt során tisztítási hatékonyság (por eltávolítása a falak mentén, a repedésekből, a keménypadlóról és szőnyegről, a morzsa és szösz/szőr eltávolítása a keménypadlóról és szőnyegről), a navigáció, a zajkibocsátás, a használhatóság (útmutató, töltőbázis-használat, programozás, kefék tisztíthatósága, légszűrő és portartály karbantartása) és az energiafogyasztás (töltés alatt, illetve készenléti állapotban) szempontjából vizsgálták meg a készülékeket.

Mennyibe kerülnek a legjobb termékek?

A tesztelt termékek átlagára 48 és 490 ezer között mozog. Az eredményből kitűnik, hogy nem csak a legdrágább árkategóriában lehet elfogadható tisztítási hatékonysággal bíró gépeket találni, ugyanakkor a magasabb árért cserében több funkció közül lehet válogatni.

A vizsgált robotporszívók közül az első öt helyen az Electrolux, a Dyson, a Vorwerk, a Neato és a Vileda egyes modelljei végeztek. Mint sok más tesztnél, itt is az derült ki, hogy nem érdemes kizárólag az ár alapján választani, mert az nem feltétlenül arányos a teljesítménnyel. Ezt mutatja, hogy a legjobbak ára 48 és 400 ezer forint között alakult, miközben a lista végén is lehet több százezer forintos termékeket találni. Akármekkora is tehát a keret, ajánlott alaposan utánajárni, hogy az egyes termékeknek milyen erősségei, gyengeségei vannak, tanácsolta az egyesület. A részletes eredmény (előfizetés ellenében) itt olvasható.

Miért fizetős az eredmény? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra