Teszt: van értelme robotporszívót venni? Ha igen, mennyit kell költeni rá?

GettyImages-1297818586

Összesen 22 márka 80 robotporszívóját tesztelte le laboratóriumi körülmények között a Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetekkel együttműködve. Mutatjuk az eredményt.

A robotporszívó sokak fantáziáját megmozgatja, hiszen mi sem hangzik jobban annál, mint hogy egy gép önállóan végzi el a piszkos munkát. Ha te is közéjük tartozol, a vásárlás előtt érdemes több szempontot is mérlegelned, hogy ne csak egy drága távirányítós macskasétáltatóra költsd a pénzt. Egyáltalán megfelelőek a körülmények a működtetéséhez? Ha igen, akkor melyik az a robotporszívó, amelyik ideális számodra, illetve önmagában is elegendő lehet-e a lakás tisztán tartásához? Ebben a döntésben segít a Tudatos Vásárlók Egyesületének legújabb terméktesztje.

A cikk az ajánló után folytatódik

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Milyen előnyei és hátrányai vannak a robotporszívóknak?

Az egyesület szerint a tesztek azt mutatják, hogy még a legjobb robotporszívók tisztítási hatékonysága sem éri el azt a szintet, mint a hagyományos vezetékes porszívóké. Abból a szempontból viszont lehet létjogosultságuk, hogy emberi beavatkozás nélkül tudnak működni. Általánosságban elmondható, hogy miközben a keménypadlón (például parkettán, padlócsempén) felveszik a versenyt a vezetékes porszívókkal, addig gyengébb szívóteljesítményük miatt a szőnyegen alulmaradnak velük szemben.

A különbség számottevő lehet. A vezetékes porszívók akár a por 80-90 százalékát is eltávolíthatják, míg a csúcsminőségű robotporszívók csak közel a felével birkóznak meg. Segítenek tehát fenntartani egy szintet, de a kézi erővel végzett alapos porszívózást hosszú távon nem váltják ki. Fontosak a megfelelő körülmények is, mivel egy olyan lakásban, ahol könyvkupacokat, játékhalmokat kell kerülgetniük, kevésbé teljesítenek jól.

Az okostelefonos vezérlés alapvető funkció
Az okostelefonos vezérlés alapvető funkciósalihkilic / Getty Images Hungary

Érdemes tisztában lenni azzal is, hogy a robotporszívók portartályát gyakrabban kell kiüríteni, hiszen azok kisebbek, mint a hagyományos készülékeké. A másik lényeges tényező az üzemidő kérdése. Mivel akkumulátorról működnek, nem mindegy, hogy az adott készülék mennyi ideig üzemel egy feltöltéssel, illetve képes-e önállóan csatlakozni a dokkoló állomáshoz. Van, amelyik például csak 25 percig bírja, ám olyan is, ami majdnem 4 órát.

Mit vizsgáltak a teszten?

A szakemberek a teszt során tisztítási hatékonyság (por eltávolítása a falak mentén, a repedésekből, a keménypadlóról és szőnyegről, a morzsa és szösz/szőr eltávolítása a keménypadlóról és szőnyegről), a navigáció, a zajkibocsátás, a használhatóság (útmutató, töltőbázis-használat, programozás, kefék tisztíthatósága, légszűrő és portartály karbantartása) és az energiafogyasztás (töltés alatt, illetve készenléti állapotban) szempontjából vizsgálták meg a készülékeket.

Mennyibe kerülnek a legjobb termékek?

A tesztelt termékek átlagára 48 és 490 ezer között mozog. Az eredményből kitűnik, hogy nem csak a legdrágább árkategóriában lehet elfogadható tisztítási hatékonysággal bíró gépeket találni, ugyanakkor a magasabb árért cserében több funkció közül lehet válogatni.

A vizsgált robotporszívók közül az első öt helyen az Electrolux, a Dyson, a Vorwerk, a Neato és a Vileda egyes modelljei végeztek. Mint sok más tesztnél, itt is az derült ki, hogy nem érdemes kizárólag az ár alapján választani, mert az nem feltétlenül arányos a teljesítménnyel. Ezt mutatja, hogy a legjobbak ára 48 és 400 ezer forint között alakult, miközben a lista végén is lehet több százezer forintos termékeket találni. Akármekkora is tehát a keret, ajánlott alaposan utánajárni, hogy az egyes termékeknek milyen erősségei, gyengeségei vannak, tanácsolta az egyesület. A részletes eredmény (előfizetés ellenében) itt olvasható.

Miért fizetős az eredmény? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra