Ezeket az ülőhelyeket sose válaszd a repülésnél

Lontai Ildikó
repules-hely-utas
Olvasási idő kb. 5 perc

A szakértő elárulja, melyek a legjobb és legrosszabb ülőhelyek a gépen, és mire érdemes figyelni a repülésnél.

Mindannyian szeretünk kényelmesen elhelyezkedni, főleg ha hosszabb, több órás repülőút áll előttünk. De lássuk be, a gépek aprócska ülései és a szűkös lábtér cseppet sem teszi komfortossá a repülést. Különösen akkor, ha fapados légitársasággal utazunk, ezeken a gépeken ugyanis csak turistaosztály van, tehát az egyértelműen kényelmesebb „bussiness class” opció nem áll rendelkezésre. Sokan igyekeznek azért a fapadosokon is kiválasztani a számukra legmegfelelőbb ülést, és akár borsos felárat is fizetnek a „legjobb helyekért”.

De mi számít jó helynek, és melyek azok az ülések, amelyeket érdemes inkább elkerülni a foglalásánál?

Erre figyelj a repülésnél, ha kényelmes helyet szeretnél

Bár minden utasnak mások a preferenciái, a többség leginkább a zaj és a turbulencia erősségét, valamint a lábtér méretét veszi számításba. De vannak, akik a gyors leszállás lehetősége miatt hajlandóak pluszösszeget fizetni. Ezért a legtöbb légitársaság az egyéni igények figyelembevételével lehetőséget nyújt arra, hogy az utasok kiválasszák a számukra megfelelő helyet. Ám sokan ilyenkor vannak bajban: mégis melyik lenne a jó választás?

Sokakat zavar, ha járkálnak mellettük repülés közben, ezért kerülik a folyosó melletti helyeket
Sokakat zavar, ha járkálnak mellettük repülés közben, ezért kerülik a folyosó melletti helyeketizusek / Getty Images Hungary

Ezek számítanak a legjobb ülőhelynek a repülőn

Segítségképpen az utasok érdekképviseletével foglalkozó AirAdvisor szakértője, Anton Radchenko összeállította a legjobb és legrosszabb ülőhelyek listáját a repülőgépeken.

A szakértő szerint a legnagyobb kényelmet nyújtó ülések a gép elején találhatók.

Mivel az itt ülők tudnak először kiszállni a gépből, így minimálisra csökkenthető a repülőn töltött idő leszállás után, és nem kell a többi utason átküzdeni magunkat.

Mindemellett a gép eleje kap először ételt és italt, kisebb a turbulencia, és általában csendesebb is.

Sokan ezt a helyet választják, pedig van hátránya is

Minden sorban az ablakos ülések a legkeresettebbek, aminek több oka van. Az egyik a jó kilátás, a másik, hogy ha belül ülünk, nem másznak át rajtunk más utasok, és nem kell őket ki- és beengedni a repülés során. Ráadásul az ablaknak neki lehet dőlni, így jobban tudunk pihenni az út időtartama alatt. A hátránya viszont az, hogy a bent ülők később jutnak le a gépről, hiszen meg kell várniuk, amíg a többiek elindulnak, így ha nagyon sietős a dolgunk, akkor inkább a külső, folyosó melletti ülést válasszuk.

Ezekre a helyekre senki nem ülne, pedig a legstabilabbak

A középső üléseket szinte senki sem választja, mert főleg akkor borzasztó kényelmetlenek, ha egyedül utazunk, és két idegen utas között kell feszengenünk. A szakértő, Anton Radchenko szerint azonban vannak esetek, amikor ez a legjobb döntés:

A szárny feletti középső ülés a legsimább pont a gépeken, itt érezhető legkevésbé a turbulencia, és nem „dobál” a gép.

Ez főleg azoknak hasznos, akik utazási betegséggel küzdenek: szédülnek, hányingerük van, vagy megfájdul a fejük a repülőn.

A magasabb utasok legtöbbször a szűkös lábtérrel küzdenek. Számukra – ha nem akarnak a nagyobb lábtérrel ellátott ülésért külön fizetni – a folyosó melletti helyek a legmegfelelőbbek, mert itt a kartámasz megemelésével kicsit ki tudnak fordulni, és jobban elférnek, nem beszélve arról, hogy a repülés során többször jut lehetőségük felállni és megmozgatni a tagjaikat.

Az utazási betegséggel küdzőknek nem mindegy, hova ülnek a repülésnél
Az utazási betegséggel küdzőknek nem mindegy, hova ülnek a repülésnélWestend61 / Getty Images Hungary

Ezeket az ülőhelyeket inkább kerüld el a repülésnél

A szakértő szerint azonban vannak olyan helyek is a repülőn, amelyeket jobb inkább elkerülni, mert sok szempontból ezek számítanak a legrosszabb ülésnek.

A gép hátsó részén lévő ülések jellemzően hangosabbak és a turbulencia is itt a legnagyobb. Tehát ezek a többi üléshez viszonyítva kényelmetlenebbek lehetnek.

A gép eleje és a szárnyak melletti rész stabilabb, míg a repülőgép hátsó része sokkal jobban mozog. Azoknak, akik pánikolnak, vagy rosszul vannak a repülőn, semmiképpen nem ajánlottak a hátsó sorokban lévő ülések.

A gép végében vannak a mosdók is, így az utasok folyamatos járkálása, illetve a mellékhelyiségnél toporgó emberek szintén zavaróak lehetnek. A repülőtéri személyzet egy része is a gép hátuljánál tartózkodik, így ez a rész csendesnek és nyugodtnak cseppet sem nevezhető. A leghátsó sorban lévő üléseket dönteni sem lehet, ami sokak számára kényelmetlenséget okoz. Ugyanakkor egy korábbi felmérés szerint a repülőgépek hátsó ülései a legbiztonságosabbak, a kényelmetlenségek mellett azért ezzel is érdemes számolni, mielőtt helyet foglalunk.

Ha érdekel, hogy mely italokat nem kérné soha a személyzet a repülőn, mert veszélyesek is lehetnek, akkor olvasd el cikkünket ide kattintva.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek