Neked is bedugul a füled a repülőgépen? Ezt teheted ellene

GettyImages-1209439569

Ha repülés közben veled is előfordult már, hogy a füled fáj vagy bedugul, biztosan kipróbáltál már néhány praktikát. Ezek köztük vannak?

Van, akinek csak apró kellemetlenség, de okozhat akár komolyabb bajt is az, amikor repülés közben a gyors emelkedés miatt bedugul a füled, ez az érzékeny szerv, mely annyira fontos számunkra. Azoknak, akik gyakran ülnek repülőgépre, megvannak a maguk praktikái arra, hogyan előzzék meg vagy kezeljék az állapotot. Ezekből válogattunk egy csokornyit.

A dobhártya a felelős

Először azonban tisztázzuk, miért dugul a füled repülés közben! Normál esetben a belső fülben és a külvilágban uralkodó légnyomás megegyezik, vagy legalábbis nem különbözik annyira, hogy bármilyen problémát okozzon. Ha magas hegyre túrázol, van ideje kiegyenlítődni a különbségnek, de ha szerpentinen autózol felfelé, már megtapasztalhatod a jelenséget, csak sokkal enyhébben. Amikor viszont egy repülő igen gyorsan a magasba emelkedik,

kialakul az úgynevezett fülbarotrauma: nincs idő arra, hogy kiegyenlítődjön a belső fülben uralkodó légnyomás.

Emelkedés esetén a belső nyomás hamar magasabb lesz, mint a külső, a dobhártya duzzadni kezd. Süllyedés esetén fordított módon zajlik le a folyamat, a dobhártya befelé szívódik. Akármerre is mozdul a dobhártya, az fájdalommal jár, közben pedig nem tud rezegni, ettől lesz csökkent a hallás, valamint maradnak tompák a hangok.

A repülés izgalmas, de ha a füled fáj közben, az elronthatja az élményt
A repülés izgalmas, de ha a füled fáj közben, az elronthatja az élménytd3sign / Getty Images Hungary

Így előzd meg a fül dugulását repülésnél

A következőket teheted annak érdekében, hogy ne alakuljon ki a fájdalmas állapot, amelyet repülőgépfülnek is neveznek:

 • Ásíts és nyelj, miközben a gép emelkedik vagy süllyed. Az is jó megoldás, ha közben cukrot szopogatsz vagy rágógumit rágsz: a legkisebbek esetében segít a szoptatás, illetve a cumisüveg vagy cumi használata, ha az egyébként is életük része.
 • A Valsalva-manőver alkalmazása egyszerű: végy egy nagy levegőt, fogd be az orrod, csukd be a szád, és tégy úgy, mintha orrot akarnál fújni. Ezt többször is megismételheted.
 • Ne aludj le- és felszállás közben, hiszen úgy nincs módod semmit tenni a dugulás ellen.
 • Ha náthás beteg vagy, fontold meg az utazás elhalasztását vagy átszervezését.
 • Ha orrdugulásod van, használj felszállás előtt fél órával orrsprayt vagy orrcseppet.
 • Allergiásként mindenképp vegyél be felszállás előtt gyógyszert.
 • Esetleg használj olyan füldugót, amely filterekkel segíti a nyomáskiegyenlítődést.

Komolyak lehetnek a szövődmények

Ha nem tud végbemenni a nyomáskiegyenlítődés, abból problémáid is lehetnek: az állapot szövődményei közé tartozik a fülcsengés, valamint a maradandó halláskárosodás is. Ha azt hiszed, ilyesmi aztán nem szokott senkivel történni, tévedsz: e sorok szerzője egyszer náthásan repült Európán belül.

Még hallásvesztés is lehet a dologból
Még hallásvesztés is lehet a dologbólwebphotographeer / Getty Images Hungary

Elég fájdalmas volt már maga az út is, de a legnagyobb problémát az okozta, amikor hazaérkezés után napokkal sem tért vissza hallásom, a fül-orr-gégész pedig annyit mondott, ha ez így is marad, majd a későbbiekben ismét látogassak el hozzá, hogy felmérhesse a hallásvesztés mértékét. Szerencsére az én állapotom rendeződött, a leckét viszont megtanultam: félni nem kell a repüléstől, de betegen bizony nagyon meg kell fontolni, milyen rizikót vállal vele az ember.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra