Igaz, hogy a pulykamellsonka nem is sonka? De akkor mégis mi? A szakértő válaszol

GettyImages-962838130

Lehet, hogy ezután kicsit más szemmel tekintesz majd a pulykamellsonkára.

A pulykamellsonkának sok rajongója van, de nem mindenki tudja, hogy minőségét tekintve nem lehet egy lapon emlegetni a hagyományos sonkával. A szakértő elmondja, miből és hogyan készül a termék, illetve mire érdemes figyelni vásárlása során.

A pulykamellsonka vajon mi?

„A pulykamellsonka nem a hagyományos értelemben vett sonka” – mondta el kérdésünkre Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője. Miközben ugyanis a parasztsonka egy darab húsból – jellemzően sertéscombból –, lassú pácolással készül, ezért magasabb minőségi kategóriát képvisel (és drágább is), addig a pulykamellsonka előállítása ipari körülmények között, teljesen más eljárással történik, így nem csupán a felhasznált hús különbözteti meg őket.

A pulykamellsonka gyártása során a húst összepréselik, ízesítés gyanánt páclevet adnak hozzá, majd tömbbé formázzák, vagy bélbe töltik, végül pedig hőkezeléssel tartósítják. „A pulykamellsonka a formában vagy bélben hőkezelt sonkák csoportjába tartozik, melynek paramétereit a Magyar Élelmiszerkönyv szabályozza”. Az előírások szerint

hústartalma nem lehet kevesebb, mint 68 százalék.

Ez azt jelenti, hogy a párizsinál azért jobb (ott 51 százalék a minimális elvárás), de egy hagyományos sonka mellett nem rúghat labdába. A szabályozás sok egyéb paraméter mellett azt is meghatározza, hogy a pulykamellsonka víztartalma legfeljebb 77 százalék lehet, ám ebbe beleszámít a húsban lévő víz is. Szintén előírás, hogy sótartalma nem lehet több 2,5 százaléknál.

A pulykamellsonka csak nyomokban hasonlít az igazi sonkára
A pulykamellsonka csak nyomokban hasonlít az igazi sonkárampessaris / Getty Images Hungary

„Az összetevők között a só mellett megtalálhatók a fűszerek, illetve néhány adalékanyag is, még akkor is, ha szakmai szempontból nézve minőségi termékről van szó” – emelte ki Traszkovics Zsolt. Ha azonban szóját, burgonya- vagy kukoricakeményítőt látsz a felsorolásban, az gyengébb minőségre utal, mivel ezeket az értékesebb összetevők helyettesítésére használják.

Ami a hústartalmat illeti, a 68 százalék csak a minimális érték, így ennél természetesen magasabb is lehet, és akár a 94-95 százalékot is elérheti. A felhasznált mennyiség általában az árban is érezhető, bár a szakértő szerint előfordul olyan eset, amikor egy minőségi termék olcsóbban kapható, mint gyengébb összetételű társa. Még egy ok, hogy a csomagoláson mindig ellenőrizd az összetevők listáját! Az élelmiszermérnök hozzátette, persze sokat számít az egyéni ízlés is, ezért nem kizárt, hogy valakinek éppen egy olcsóbb, alacsonyabb hústartalmú termék ízlik jobban.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra