Porszívók tesztje: 30 ezer forint alatt is van már jó

GettyImages-1254789067

A modern porszívók különböző kivitelben, praktikus megjelenéssel és szuper színekben kaphatók. A legfontosabb viszont mégis az, hogy milyen jól tisztítanak.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete most segít kideríteni, melyik porszívóra számíthatunk leginkább ez ügyben. Jó hír az, hogy a szempontok szerint legjobbnak számító darabok közül a legolcsóbb egy Rowenta termék, amely már 48 000 Ft-os átlagáron vásárolható meg. Hogy milyen szempontokat érdemes figyelembe venni, megtudható a teljes teszteredményből.

Mi mindenre érdemes figyelni?

Összesen 168 porszívót teszteltek (162 fekvő és 6 db vezetékes álló) a tisztítási hatékonyság mellett még a következő szempontok szerint is: használhatóság, környezeti tényezők (energiafogyasztás és zajkibocsátás), porkibocsátás, tartósság. A tesztelés az EN 60312-1 és IEC 60312-1 nemzetközi szabványnak megfelelően történt, így mindegyik terméket pontosan ugyanazzal az automatizált módszerrel vizsgálták.

Ha porszívóvásárlás előtt állunk, érdemes néhány szempontot figyelembe vennünk, hiszen nem árt, ha például a készülék nem túl hangos, és a porszívózás után nem lesz több por a levegőben, mint előtte. A teszt során több készülék gyengén szerepelt a porvisszabocsátás mérésénél, vagyis igencsak poros lett a szoba levegője a takarítás után. A tesztből arra is fény derül, melyik porszívók esetében nem kell ettől tartanunk. Ha interneten rendelünk, akkor is érdemes elmenni egy üzletbe és kipróbálni a terméket vásárlás előtt. Húzzuk, toljuk, forgassuk, emeljük meg a kiszemelt porszívót, jobb, ha még időben kiderül, ha esetleg nem kényelmes a használata számunkra.

Porzsákos vagy porzsák nélküli?

Mindkét verziónak megvan az előnye és a hátránya is. A porzsák nélküli modellek esetében pénzt takaríthatunk meg, hiszen későbbiekben nem kell új porzsákra költenünk. Ugyanakkor több szűrőre van szükség, amelyek rendszeres tisztítást igényelnek, illetve a HEPA-szűrőket cserélni kell. A por és a porgyűjtő tartály ürítése problémát jelenthet az asztmások és allergiások számára, ezt sem érdemes figyelmen kívül hagyni.

Álló vagy fekvő?

Az álló porszívók tisztítási tartománya többnyire nagyobb a fekvő társaiknál. Általában jobban teljesítenek a szőnyegtisztításban – különösen a porzsákos modellek. Többségüket könnyű tárolni. Viszont porszívózás közben az egész készüléket kell tolni, húzni, ami nem kevés erőt igényel. A legjobb teljesítményű modellek legalább 9 kg-ot nyomnak, illetve az álló porszívók gyakran hangosabbak is a fekvőknél. A tesztelt termékek közül a kategória nyertese

a Hoover DV71 DV15011, ami 29 000 Ft-os átlagáron lehet a miénk.

Az átlagosnál hatékonyabban tisztított szőnyegen és kemény padlón, viszont zajos, és például a lépcsők tisztításánál nem teljesített túl jól.

A fekvő porszívók jobb teljesítményt nyújtanak burkolat nélküli padlók, lépcsők, szövetek és kárpitok, valamint a bútorok alatti területek tisztításában – és egy részük ugyanolyan jó a szőnyegtisztításban, mint álló társaik. A többségük könnyebb és a különálló szívófejnek köszönhetően egyszerűbb használni is. Ezek a porszívók azonban összességében testesebbek álló testvéreiknél. A porszívócső és a nyél miatt egy fekvő porszívót nehezebb bepréselni a gardróbszekrénybe. Ebben a kategóriában a tesztelt termékek közül a legjobbak között találhatunk Miele, Bosch, Rowenta, Philips, Electrolux és Vax termékeket is. A használhatósági versenyt a Miele COMPLETE C3 SILENCE EcoLine terméke nyerte, ez bizonyult a legkönnyebben kezelhetőnek. Ugyanakkor a tisztítási hatékonysága ugyan átlagon felüli, de nem a legjobb. Az átlagára 100 000 Ft. Ennél kedvezőbb áron, már 48 000 Ft-tól is találhatunk hasonlóan jól vagy egyes szempontok szerint akár jobban teljesítő készülékeket.

A részletes eredmény (előfizetés ellenében)ide kattintva olvasható.

Miért fizetős a teszt? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra