Miért fáj annyira, ha megvágom papírral az ujjam?

GettyImages-484601756

Ha valaha is előfordult már veled, hogy véletlenül megvágtad az ujjad egy papírlap élével, akkor tudnod kell, hogy az az apró kis vágás milyen pokolian fájdalmas tud lenni.

Az aprócska seb nemcsak számodra jelent mérhetetlen kínt. A papírlap által hagyott vágás valójában sokkal fájdalmasabb annál, mint amit egy éles kés vagy penge képes okozni. Lássuk, hogy mi a magyarázat a jelenségre.

Ezért fáj annyira, ha megvág a papír

A papír vágása általában az ujjakat érinti, melyekben rengeteg idegvégződés található, ami azt jelenti, hogy azok érzékenyebbek is. Emiatt tehát az így szerzett seb már önmagában is jobban fáj, mint ha az más testrészeiden, például a karodon vagy a hátadon keletkezne. Az ujjbegyeken ráadásul nagy számban fordulnak elő nyomás- és fájdalomérzékelő receptorok is, ami még érzékenyebbé teszi őket.

A kínzó fájdalomhoz ugyancsak hozzájárul, hogy a papírlap más jellegű sebet ejt, mint mondjuk egy kés. Míg a sima penge egyenletes, tiszta vágást hagy és nem juttat idegen anyagot a sebbe, addig a durva és rostos felületű papír nemcsak kettéválasztja, hanem fel is tépheti a húst annak mindkét oldalán.

A másik különbség, hogy a kés általi sebnél a vérzésnek semmi nem állja útját, ezért a fertőzést keltő anyagok könnyebben távozhatnak. Ezzel szemben a papíros vágásnál a vér nagy valószínűséggel nem tudja kimosni a rostokat a sebből, sőt azok gátolhatják a vérzést és fertőző anyagok eltávolítást, ezért a gyógyulás is lassabban megy végbe. A kellemetlen érzést a papírgyártás során használt vegyszerek is fokozhatják.

Jobb, ha minél előbb ragtapaszt teszel rá
Jobb, ha minél előbb ragtapaszt teszel rátemmuzcan / Getty Images Hungary

Mit lehet ellene tenni?

A Healthline azt javasolja, hogy megelőzés gyanánt használj hidratáló krémet. Ha ugyanis a kezed kiszárad, a papír éle könnyebben felsértheti a bőröd. Amennyiben sokat dolgozol papírral, megfontolhatod azt is, hogy kesztyűt húzz a munkához. Ha ezt nem akarod, akkor legalább próbáld kerülni a kapkodást, és mindig kellő óvatossággal fogd meg a papírt – főleg, ha nagyobb kupacokról van szó. A vágások elkerülésében az is segíthet, ha a borítékok felnyitásához levélvágó kést, lezárásához pedig papírragasztó stiftet használsz.

Ha már megtörtént a baj, vagyis megvágott a papír, akkor először mosd meg a kezed szappannal és vízzel. Ez megtisztítja a sérülést és csökkenti a fertőzésveszélyt. A következő lépésben lásd el a sebet valamilyen antibakteriális hatású kenőccsel, majd tegyél rá ragtapasz. Ha bármi olyan tevékenységre készülsz, melynek során a ragtapasz átnedvesedhet vagy beszennyeződhet (ilyen például a mosogatás, a kertészkedés vagy a tömegközlekedés), extra védelemként nem árt kesztyűt is viselned. A gyógyulás jellemzően 2-3 napot vesz igénybe.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra