Így gondozd az orchideát, hogy szép maradjon a virága

Orchideát kaptál nőnapra, de nincsenek közelebbi ismereteid a fényigényéről vagy a locsolásáról? A szakértő elmondja, mire kell figyelned, hogy még sokáig élvezhesd a látványát.

Az orchidea nemcsak nálunk, hanem más országokban is népszerű. Nem véletlenül, hiszen gyönyörű virágai vannak, amik változatos színekben pompáznak. Bár az ember azt gondolná, hogy egy ilyen különleges fajtának biztos komplikált a tartása, szobanövényekkel foglalkozó sorozatunk szakértője, Török Balázs szerint egyáltalán nem bonyolult feladat – feltéve, hogy betartasz néhány egyszerű szabályt.

Mi fán terem az orchidea?

Az orchideák családja rendkívül gazdag, közel 30 ezer faja ismert, de rengeteg hibrid fajtája is létezik. Balázstól, aki Lets Leaf nevű YouTube-csatornáján osztja meg növénygondozással kapcsolatos tanácsait, azt is megtudtuk, hogy Magyarországon leginkább a Phalenopsis, vagyis a lepkeorchidea kedvelt, ami sok más szobanövényhez hasonlóan a trópusokról származik. További sajátossága, hogy mivel az epifita fajok közé tartozik, eredeti környezetében a fákon él.

Egy kis odafigyeléssel sokáig szép maradhat
Egy kis odafigyeléssel sokáig szép maradhatFotó: Vladimir Vinogradov / Getty Images Hungary

Hogy érdemes locsolni?

Az epifiták, köztük az orchideák a többi növénytől eltérő öntözést igényelnek – hívta fel a figyelmet szakértőnk, aki szerint itatásuk elsősorban akkor indokolt, amikor gyökereik kifakulnak, szürkésfehérré válnak. Az itatás itt azt jelenti, hogy az orchideát nem a tövénél kell megöntözni, hanem fel kell tölteni egy kaspót lágy vízzel (ami úgy is előállítható, ha felforralod a csapvizet, de felhasználása előtt várd meg, hogy teljesen kihűljön), majd 15-20 percre belemeríteni a növényt, amíg megszívja magát nedvességgel. A vegetatív időszakban, vagyis a tavaszi-nyári hónapokban ezt kiegészítheted tápoldattal is.

Ügyelj rá, hogy a levelek tövébe ne kerüljön víz, mert az könnyen rothadást okozhat, ami miatt gyorsan elpusztulhat a növény.

Balázs azt tanácsolja, hogy ugyanilyen körültekintéssel járj el a permetezésnél is, vagy ha nem vagy biztos a dolgodban, inkább ne is permetezz. Ha párásítani szeretnél, az is elegendő, ha agyaggolyókat teszel a kaspóba, tálkába, csak gondoskodj róla, hogy mindig nedvesek legyenek.

Mennyi fényt és milyen talajt igényel?

Az orchidea szereti a napfényt, ezért télen ajánlott az ablak közelében elhelyezni, a túl erős, direkt napsütéstől azonban könnyen megéghet, ezért a forró nyári napokon körültekintőbben válaszd meg a helyét.

Megfelelő gondozás mellett az orchidea évente kétszer virágzik. Amint ennek vége, vágd el a virág nyelét a tövénél, és pár hónapig ne tápozd.

Ami a talajt illeti, az orchidea a boltokban faháncsos, kérges, fenyőkérges közegben kapható. Ha átültetnéd, akkor csak és kizárólag orchideaföldbe kerüljön, mert ha bármi mással próbálkozol, az szintén a növény gyors pusztulásához vezethet, tette hozzá Balázs, aki az alábbi videóban részletesebben is kifejti a témát:

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.