2 millió magyar nyugdíjasnak segíthet ez az ingyenes lehetőség

Szénási Pál
GettyImages-1332084810
Olvasási idő kb. 2 perc

Ingyenes bankszámla nyitásával akár 42 ezer forintot is megspórolhatnak a nyugdíjasok.

A legtöbb nyugdíjas már bankszámlára kapja meg a nyugdíját, de a különféle bankszámlavezetési költségek miatt több tízezer forintjuk megy ki az ablakon. Elérhetőek azonban ingyenes számlák is, amelyekkel ezt az összeget meg lehet takarítani – hívja fel a figyelmet a Bankmonitor.

Egy átlagos bankszámla költséges lehet a nyugdíjasoknak

Egy bankszámla éves átlagköltsége a 42 ezer forintot is meghaladhatja. Persze ez csak a normál használatot érinti, például ha havi két alkalommal veszünk csak fel készpénzt, legfeljebb 150 ezer forint értékben, vagy a számlához rendelt bankkártyával havonta 30 alkalommal díjmentesen fizetünk az üzletekben.

Tízezreket spórolhatnak a nyugdíjasok az ingyenes bankszámlával
Tízezreket spórolhatnak a nyugdíjasok az ingyenes bankszámlávalRockaa / Getty Images Hungary

Ha viszont egyéb tranzakciókat hajtunk végre, vagy nem nyilatkozunk arról, hogy melyik bankszámlánknál érvényesítenénk az ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét, akkor már súlyos pénzeket bukhatunk. De elég az is, ha a nyugdíjunk összege meghaladja a 150 ezer forintot, és azt egyben szeretnénk levenni a számláról, ekkor ugyanis további díjat számolnak fel.

Az extra költségek miatt akár további 12 ezer forintnak is búcsút inthetünk.

És még nem is beszéltünk arról, hogy ha ragaszkodunk az értesítő SMS-ekhez, azok darabja 30-60 forintunkba kerül.

Több tízezer forintot lehet spórolni

A folyamatos megélhetési nehézségekkel küzdő nyugdíjasok számára az ingyenes bankszámla létesítése némi könnyebbséget nyújthat. Ennek sem havi díja, sem kártyahasználati díja nincs, költségmentes továbbá az elektronikus utalás és a csoportos beszedés (például számlák befizetésének) díja is. Az ingyenes számlák esetében egyetlen elvárás kell teljesítenünk: minden hónapban kell, hogy érkezzen egy meghatározott összegű jóváírás a számlára. Ennek az összegnek a mértéke az adott bankon múlik.

Ezek a feltételek 

Van olyan bank, melynél a kért jóváírás mindössze 75 ezer forint, vagyis minimum ekkora összegnek kell érkeznie a számlánkra ahhoz, hogy igénybe vehessük az ingyenes számlacsomag előnyeit. Máshol a mindenkori minimálbér összege képzi a minimum jóváírást, ez jelenleg 177 400 forint.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek