Teszt: milyen mosógépet vegyek, ami tényleg megéri az árát?

Összesen 19 márka 96 mosógépét vizsgálta meg legújabb tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Az eredmény ezúttal is hasznos tanulságokkal szolgált.

A nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetek bevonásával készült teszt során a szakemberek különféle paraméterek, így mosási, öblítési és centrifugálási teljesítményük, energia- és vízfogyasztásuk, zajkibocsátásuk, illetve általános használhatóságuk alapján hasonlították össze a termékeket, illetve megosztottak néhány hasznos tippet is, ami segíthet a döntésben a vásárlásnál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Elöl- vagy felültöltős legyen?

Az egyesület szerint mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A felültöltős mosógépek általában keskenyebbek, ezért kis fürdőszobákban is elférnek, illetve kényelmesebb ki- és bepakolni belőlük, hiszen kialakításuk révén megspórolható a hajolgatás, cserében viszont korlátozott a kapacitásuk. Ebben a kategóriában a 167 ezer forintos átlagárú AEG LTX7E272E készülék végzett az első helyen a teszten, míg a második egy 106 ezer forintos átlagárú Whirlpool termék lett, ami annak ellenére, hogy lényegesen olcsóbb, energiatakarékosabbnak bizonyult versenytárásnál.

Az elöltöltős mosógépek mellett elsősorban az szól, hogy beépíthetők a pult alá, vagy igény szerint akár a tetejükre is lehet pakolni, illetve a töltőkapacitás tekintetében több variációt kínálnak. A teszten ezek közül a 400 ezer forintos átlagárú Samsung WW10M86INOA szerepelt a legjobban, ám egy 155 ezer forintos átlagárú LG modell alig maradt el tőle, miközben a mosási hatékonyság terén még kedvezőbb képet is mutatott nála. Ha ennél alacsonyabb a kereted, jó hír lehet, hogy az élmezőnybe más gyártók modelljei is bejutottak a 100 ezer forint körüli árkategóriából.

Százezer forint alatt nem nagyon lehet megúszni
Százezer forint alatt nem nagyon lehet megúsznialvarez / Getty Images Hungary

Mennyire fontos az energiahatékonyság?

A gyártók egyre inkább odafigyelnek rá, hogy energiatakarékos termékeket dobjanak piacra, ám így is nagy a szórás a kínálatban, ezért a fenntartási költségekben akár kétszeres különbségek is lehetnek. „A tesztelt termékek éves áramfogyasztása 108 kWh és 239 kWh, míg éves vízfogyasztása 6400 és 13 100 liter között mozog” – írja közleményében az egyesület. A vásárlás előtt ezért érdemes számolgatnod egy kicsit, mert hiába olcsóbb a beszerzési ár, ha hosszú távon a többszörösét kell kifizetned a víz- és energiafogyasztásra.

Milyen más szempontok vannak még?

A mosás, öblítés és centrifugálás hatékonyságán túl sok múlhat például a kezelhetőségen is (ami az egyesület szerint a vizsgált termékeknél elég változóan alakult), csakúgy, mint a zajkibocsátáson, hiszen ha a készüléket konyhában helyezed el, vagy jellemzően éjszaka mosol, a hangja igencsak zavaró lehet.

A teszten 5 gyártó – a Samsung, az LG, a Miele, a Bosch és Whirlpool – mosógépei végeztek az első tíz helyen az összes szempont alapján. Az egyesület szerint az eredmény ismét azt mutatta, hogy egy adott márkán belül jelentős különbségek lehetnek, és a csúcsmodellek általában nem teljesítenek annyival jobban, mint amennyivel többe kerülnek.

Bőven találunk megfelelőképpen működő mosógépet a 100-200 ezer forintos kategóriában is.

Az egyesület megjegyezi, a vásárlás előtt érdemes átböngészni az outletek kínálatát is, mivel a kifutó termékek között is akadnak használható darabok, melyekre gyakran még extra kedvezményeket is adnak. Ilyen például az elöltöltős Whirlpool FWG81296WS EU vagy a felültöltős a Zanussi ZWQ61235CI. Kellő körültekintés mellett pedig lehet ráció akár egy használt mosógép beszerzésében is. Ne feledd, hogy régi készüléked veszélyes hulladéknak számít, ezért vagy add le a kereskedőnél, vagy keress fel vele egy hulladékudvart. A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) itt olvasható.

Miért kell fizetni az eredményért?

A tesztet a közhasznú nonprofit civil szervezetként működő Tudatos Vásárlók Egyesülete végezte, amely 2015 óta tagja a havonta több mint 50 millió fogyasztó döntését független, kiváló minőségű laboratóriumi vizsgálatokkal segítő nemzetközi International Consumer Research&Testing (ICRT) hálózatnak. A kipróbált termékekről tudni kell, hogy azokat minden esetben anonim módon, kiskereskedőtől szerzik be. Ez azt jelenti, hogy nem tesztelnek prototípusokat, sem pedig gyártók által felajánlott ingyenes termékmintákat. A vizsgálatok mindig egy egységesen kidolgozott módszertan alapján készülnek, így a több ezer terméket egy sor szempont szerint lehet összehasonlítani, akár úgy is, ha kipróbálásuk más időpontban történik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra