Teszt: milyen mosógépet vegyek, ami tényleg megéri az árát?

Összesen 19 márka 96 mosógépét vizsgálta meg legújabb tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Az eredmény ezúttal is hasznos tanulságokkal szolgált.

A nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetek bevonásával készült teszt során a szakemberek különféle paraméterek, így mosási, öblítési és centrifugálási teljesítményük, energia- és vízfogyasztásuk, zajkibocsátásuk, illetve általános használhatóságuk alapján hasonlították össze a termékeket, illetve megosztottak néhány hasznos tippet is, ami segíthet a döntésben a vásárlásnál.

A cikk az ajánló után folytatódik

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Elöl- vagy felültöltős legyen?

Az egyesület szerint mindkét típusnak megvannak a maga előnyei és hátrányai. A felültöltős mosógépek általában keskenyebbek, ezért kis fürdőszobákban is elférnek, illetve kényelmesebb ki- és bepakolni belőlük, hiszen kialakításuk révén megspórolható a hajolgatás, cserében viszont korlátozott a kapacitásuk. Ebben a kategóriában a 167 ezer forintos átlagárú AEG LTX7E272E készülék végzett az első helyen a teszten, míg a második egy 106 ezer forintos átlagárú Whirlpool termék lett, ami annak ellenére, hogy lényegesen olcsóbb, energiatakarékosabbnak bizonyult versenytárásnál.

Az elöltöltős mosógépek mellett elsősorban az szól, hogy beépíthetők a pult alá, vagy igény szerint akár a tetejükre is lehet pakolni, illetve a töltőkapacitás tekintetében több variációt kínálnak. A teszten ezek közül a 400 ezer forintos átlagárú Samsung WW10M86INOA szerepelt a legjobban, ám egy 155 ezer forintos átlagárú LG modell alig maradt el tőle, miközben a mosási hatékonyság terén még kedvezőbb képet is mutatott nála. Ha ennél alacsonyabb a kereted, jó hír lehet, hogy az élmezőnybe más gyártók modelljei is bejutottak a 100 ezer forint körüli árkategóriából.

Százezer forint alatt nem nagyon lehet megúszni
Százezer forint alatt nem nagyon lehet megúsznialvarez / Getty Images Hungary

Mennyire fontos az energiahatékonyság?

A gyártók egyre inkább odafigyelnek rá, hogy energiatakarékos termékeket dobjanak piacra, ám így is nagy a szórás a kínálatban, ezért a fenntartási költségekben akár kétszeres különbségek is lehetnek. „A tesztelt termékek éves áramfogyasztása 108 kWh és 239 kWh, míg éves vízfogyasztása 6400 és 13 100 liter között mozog” – írja közleményében az egyesület. A vásárlás előtt ezért érdemes számolgatnod egy kicsit, mert hiába olcsóbb a beszerzési ár, ha hosszú távon a többszörösét kell kifizetned a víz- és energiafogyasztásra.

Milyen más szempontok vannak még?

A mosás, öblítés és centrifugálás hatékonyságán túl sok múlhat például a kezelhetőségen is (ami az egyesület szerint a vizsgált termékeknél elég változóan alakult), csakúgy, mint a zajkibocsátáson, hiszen ha a készüléket konyhában helyezed el, vagy jellemzően éjszaka mosol, a hangja igencsak zavaró lehet.

A teszten 5 gyártó – a Samsung, az LG, a Miele, a Bosch és Whirlpool – mosógépei végeztek az első tíz helyen az összes szempont alapján. Az egyesület szerint az eredmény ismét azt mutatta, hogy egy adott márkán belül jelentős különbségek lehetnek, és a csúcsmodellek általában nem teljesítenek annyival jobban, mint amennyivel többe kerülnek.

Bőven találunk megfelelőképpen működő mosógépet a 100-200 ezer forintos kategóriában is.

Az egyesület megjegyezi, a vásárlás előtt érdemes átböngészni az outletek kínálatát is, mivel a kifutó termékek között is akadnak használható darabok, melyekre gyakran még extra kedvezményeket is adnak. Ilyen például az elöltöltős Whirlpool FWG81296WS EU vagy a felültöltős a Zanussi ZWQ61235CI. Kellő körültekintés mellett pedig lehet ráció akár egy használt mosógép beszerzésében is. Ne feledd, hogy régi készüléked veszélyes hulladéknak számít, ezért vagy add le a kereskedőnél, vagy keress fel vele egy hulladékudvart. A teszt részletes eredménye (előfizetés ellenében) itt olvasható.

Miért kell fizetni az eredményért?

A tesztet a közhasznú nonprofit civil szervezetként működő Tudatos Vásárlók Egyesülete végezte, amely 2015 óta tagja a havonta több mint 50 millió fogyasztó döntését független, kiváló minőségű laboratóriumi vizsgálatokkal segítő nemzetközi International Consumer Research&Testing (ICRT) hálózatnak. A kipróbált termékekről tudni kell, hogy azokat minden esetben anonim módon, kiskereskedőtől szerzik be. Ez azt jelenti, hogy nem tesztelnek prototípusokat, sem pedig gyártók által felajánlott ingyenes termékmintákat. A vizsgálatok mindig egy egységesen kidolgozott módszertan alapján készülnek, így a több ezer terméket egy sor szempont szerint lehet összehasonlítani, akár úgy is, ha kipróbálásuk más időpontban történik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra