Ennyiért kaphatsz ma egy jól használható mosogatógépet

GettyImages-905456682

Összesen 126 mosogatógépet vizsgált meg legújabb tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete.

A mosogatógép használatával évente akár 230 óra házimunka is megspórolható, ráadásul így a vízfelhasználás is jelentősen csökkenthető a kézi mosogatáshoz képest. A választék azonban elég széles, így nem könnyű eldönteni, hogy melyek azok a termékek, amelyek biztosan nem okoznak csalódást, illetve egyáltalán mekkora összeget érdemes a vásárlására szánni. A Tudatos Vásárlók Egyesülete ezért is járt utána, hogy a piacon kapható modellek milyen teljesítményt nyújtanak.

Milyen szempontokat érdemes mérlegelni a vásárlás előtt?

Az egyesület szerint az első eldöntendő kérdés, hogy kisebb (6-8 terítékes) vagy nagyobb (12-16 terítékes) kapacitású mosogatógépre van-e szükséged. „Csak azért ne válasszunk kisebbet, mert kevesebbet fogyaszt, hiszen ha egyébként sokszor be kell kapcsolnunk, mert nagy a család, akkor nem járunk vele jobban, mint egy nagyobb kapacitású, de ritkábban üzemelő verzióval” – tanácsolták közleményükben.

Az sem mindegy, hogy a lakáson belül hova akarod elhelyezni a készüléket, hiszen a választékban részben vagy teljesen beépíthető, illetve szabadon álló változatok is kaphatók normál és keskeny kivitelben egyaránt. A részben vagy teljesen beépíthető modellek előnye, hogy előlapjuk összehangolható a többi konyhabútorral.

Számos modell beépíthető a konyhabútorba
Számos modell beépíthető a konyhabútorbaAliyev Alexei Sergeevich / Getty Images Hungary

Mindezeken túl fontos a mosogatógépek tisztítási és szárítási hatékonysága, energia- és vízfogyasztása, zajszintje és általános használhatósága is. Az egyesület ezért elsősorban ezeket a szempontokat vizsgálta tesztjében, amely egységes módszertan alapján, valós mérésekre támaszkodva, fogyasztóvédő szervezetekkel együttműködve készült.

Melyek a legjobb mosogatógépek?

A teszteredmények szerint a vizsgált modellek tisztítási és szárítási hatékonysága minden esetben jó, illetve megfelelő volt. Azoknak a mosogatógépeknek az átlagára, amelyek az összes szempont alapján 70 százalék feletti eredményt értek el,

229 900 forintról indul.

Jól teljesítő gépet ugyan olcsóbban is lehet találni, de a kedvezőbb árért cserében valamilyen téren – például egy-egy program hosszában vagy a víz- és energiafogyasztásban – kompromisszumot kell kötni.

A teszten az élmezőnyben végzett több Bosch- és Miele-termék is, de itt is kiderült, hogy nem szabad pusztán a márka vagy az ár alapján dönteni, mert mindig akad néhány kakukktojás, mint a több szempontból átlagosan vagy annál rosszabbul vizsgázó Bosch SMV25EX00E modell is.

A mérések alapján a legcsendesebb mosogatógépnek a Bosch SMV4ECX14E típusjelű terméke bizonyult, amely 229 ezer forintos átlagáron kapható, de ebben a tekintetben szép eredményt ért el a már 136 ezer forintos átlagáron beszerezhető Beko DFN26420X modell is.

Nem csak a méret a lényeg – a vásárlásnál több szempontot is érdemes mérlegelni
Nem csak a méret a lényeg – a vásárlásnál több szempontot is érdemes mérlegelniExtreme-Photographer / Getty Images Hungary

Ami a vízfogyasztást illeti, a fő program során a legtakarékosabb gép a Whirlpool WSIC 3M27 lett, míg az energiafogyasztás szempontjából a Bosch SPV6ZMX23E terméke vitte a pálmát.

Természetesen a mosogatógépek Eco programja kevesebbet fogyaszt, ezért érdemes ezt használni.

Az egyesület kiemelte, a mosogatógépek sokszor hibátlan állapotban szerezhetők be másodkézből, ezért a vásárlás előtt érdemes átböngészni a használt készülékek kínálatát is. Ne feledkezz meg arról sem, hogy régi készülékedet a kereskedő köteles átvenni, de azt leadhatod akár egy hulladékudvarban is. A részletes eredmény (előfizetés ellenében) ide kattintva olvasható.

Miért fizetős az eredmény?

„Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön.

A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket” – áll az indoklásban.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra