Rosszul pakolod be az evőeszközöket a mosogatógépbe: ezt ajánlják a szakértők

GettyImages-108351915 (1)
Olvasási idő kb. 2 perc

Felfelé vagy lefelé nézzenek az evőeszközök a mosogatógépben? A szakértők szerint egyáltalán nem mindegy.

Ha azt hitted, hogy az evőeszközök elhelyezése a mosogatógépben csupán személyes preferencia kérdésre, a szakemberek most rámutatnak néhány szempontra, ami megváltoztathatja a véleményed. Lássuk, hogy mik a legfontosabb általános érvényű szabályok.

Merre nézzenek az evőeszközök a mosogatógépben?

Szakértők szerint higiénikusabb, ha az evőeszközök lefelé – vagyis a fogantyújukkal felfelé – nézve kerülnek a mosogatógépbe. Így ugyanis nem fenyeget az a veszély, hogy a program lefutása után összefogdosd azt a felüket, amit aztán valaki a szájába fog venni.

Hiába lesznek tiszták az evőeszközök, ha veszélyes baktériumok, vírusok vannak a kezeden, ilyen módon megfertőzhetsz másokat.

A higiénia mellett ez az észszerűbb megoldás a biztonság szempontjából is, hiszen ha az evőeszközök felfelé néznek, akkor egy pillanatnyi figyelmetlenség is elegendő lehet, hogy a ki és bepakolásnál sérülést okozzanak. Bizonyára te sem szeretnél belenyúlni egy éles késbe (megint). 

Sérülés lehet a vége, ha így pakolod be az evőeszközöket a mosogatógépbe
Sérülés lehet a vége, ha így pakolod be az evőeszközöket a mosogatógépbeBlanchi Costela / Getty Images Hungary

Mire érdemes még figyelni?

Például arra, hogy fából készült nyelű evőeszközöket soha ne tegyél a mosogatógépbe, mivel a víztől és a hőhatástól eldeformálódhatnak. Ez azért is kerülendő, mert a keletkező repedésekben megtelepedhetnek a baktériumok.

A másik aranyszabály, hogy a különböző anyagú evőeszközöket mindig külön rekeszbe helyezd, különben úgynevezett érintési korrózió léphet fel, ami rozsdásodáshoz vezethet.

Ez már kapásból két hiba, mert ha az evőeszközök túl szorosan vannak, a gép nem tud tökéletes munkát végezni
Ez már kapásból két hiba, mert ha az evőeszközök túl szorosan vannak, a gép nem tud tökéletes munkát végezniIryna Andriiuk / Getty Images Hungary

Hasonló károkat okozhatnak a magas sav- vagy sótartalmú ételek is, ezért fogyasztásuk után

a rozsdásodás elkerülése végett érdemes leöblítened az evőeszközöket, mielőtt még bekapcsolnád a mosogatógépet.

Az evőeszközök anyagától és elhelyezésétől függetlenül ugyancsak fontos, hogy ne zsúfold túl az evőeszköz-tároló rekeszt, mivel ez csökkentheti a gép tisztítási hatékonyságát. Ha úgy veszed észre, hogy az evőeszközök ennek ellenére sem lesznek elég tiszták, olvasd át a használati útmutatót, ami segíthet a lehetséges okok kizárásában.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek