Rosszul pakolod be az evőeszközöket a mosogatógépbe: ezt ajánlják a szakértők

GettyImages-108351915 (1)

Felfelé vagy lefelé nézzenek az evőeszközök a mosogatógépben? A szakértők szerint egyáltalán nem mindegy.

Ha azt hitted, hogy az evőeszközök elhelyezése a mosogatógépben csupán személyes preferencia kérdésre, a szakemberek most rámutatnak néhány szempontra, ami megváltoztathatja a véleményed. Lássuk, hogy mik a legfontosabb általános érvényű szabályok.

Merre nézzenek az evőeszközök a mosogatógépben?

Szakértők szerint higiénikusabb, ha az evőeszközök lefelé – vagyis a fogantyújukkal felfelé – nézve kerülnek a mosogatógépbe. Így ugyanis nem fenyeget az a veszély, hogy a program lefutása után összefogdosd azt a felüket, amit aztán valaki a szájába fog venni.

Hiába lesznek tiszták az evőeszközök, ha veszélyes baktériumok, vírusok vannak a kezeden, ilyen módon megfertőzhetsz másokat.

A higiénia mellett ez az észszerűbb megoldás a biztonság szempontjából is, hiszen ha az evőeszközök felfelé néznek, akkor egy pillanatnyi figyelmetlenség is elegendő lehet, hogy a ki és bepakolásnál sérülést okozzanak. Bizonyára te sem szeretnél belenyúlni egy éles késbe (megint). 

Sérülés lehet a vége, ha így pakolod be az evőeszközöket a mosogatógépbe
Sérülés lehet a vége, ha így pakolod be az evőeszközöket a mosogatógépbeBlanchi Costela / Getty Images Hungary

Mire érdemes még figyelni?

Például arra, hogy fából készült nyelű evőeszközöket soha ne tegyél a mosogatógépbe, mivel a víztől és a hőhatástól eldeformálódhatnak. Ez azért is kerülendő, mert a keletkező repedésekben megtelepedhetnek a baktériumok.

A másik aranyszabály, hogy a különböző anyagú evőeszközöket mindig külön rekeszbe helyezd, különben úgynevezett érintési korrózió léphet fel, ami rozsdásodáshoz vezethet.

Ez már kapásból két hiba, mert ha az evőeszközök túl szorosan vannak, a gép nem tud tökéletes munkát végezni
Ez már kapásból két hiba, mert ha az evőeszközök túl szorosan vannak, a gép nem tud tökéletes munkát végezniIryna Andriiuk / Getty Images Hungary

Hasonló károkat okozhatnak a magas sav- vagy sótartalmú ételek is, ezért fogyasztásuk után

a rozsdásodás elkerülése végett érdemes leöblítened az evőeszközöket, mielőtt még bekapcsolnád a mosogatógépet.

Az evőeszközök anyagától és elhelyezésétől függetlenül ugyancsak fontos, hogy ne zsúfold túl az evőeszköz-tároló rekeszt, mivel ez csökkentheti a gép tisztítási hatékonyságát. Ha úgy veszed észre, hogy az evőeszközök ennek ellenére sem lesznek elég tiszták, olvasd át a használati útmutatót, ami segíthet a lehetséges okok kizárásában.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra