Ezért nem tisztít rendesen a mosogatógéped

Diósi Szilvia
mosogatogep-tisztit
Olvasási idő kb. 5 perc

A mosogatógéppel jelentős időt lehet megtakarítani a mindennapokban, azonban, ha nem megfelelően használjuk, akkor az edények piszkosan kerülhetnek ki belőle a program végén. Mutatjuk, hogy mi lehet a nem megfelelő tisztítás oka.

1. Fontos, hogy előre átöblítsd az edényeket

Nagyon sokan követik el azt a hibát, hogy az edényeket használat után rögtön a mosogatógépbe teszik. Teljesen érthető, hogy szeretnél minden apró mosogatási feladatot megúszni, de a különösen koszos edények esetén ez nem túl célravezető. Ha sok ételt hagysz a tányérokon, az beszorulhat a mosogatógép szivattyúiba és mosókarjaiba, amely megakadályozhatja, hogy a mosogatógépből a víz megfelelően lefolyjon, és optimálisan permetezzen a vízzel. Noha nem kell súrolni az edényeket és nem kell szappant se használni, le kell öblíteni a nagyobb törmeléket.

2. Koszos vagy eltömődött a mosogatógép szűrője

Az optimális mosási teljesítményhez tiszta szűrőre van szükség. Ha abba ételdarabok vagy más szennyeződések kerülnek, akkor az edények a végén kevésbé lehetnek tiszták. Tisztítsd meg a mosogatógép szűrőjét! Először is nézd meg a termék kézikönyvében a szűrő eltávolítására és tisztítására vonatkozó konkrét utasításokat, mivel ezek modellenként eltérőek lehetnek. Ha ki tudtad venni a szűrőt, áztasd be meleg, szappanos vízbe.

A makacsul beragadt darabok miatt óvatosan súrold át egy puha sörtéjű kefével.

Rengeteg oka lehet annak, hogy nem tisztít rendesen a mosogatógéped
Rengeteg oka lehet annak, hogy nem tisztít rendesen a mosogatógépedPeter Dazeley / Getty Images Hungary

3. Nem tisztít, mert rosszul töltöd be a mosogatógépet

A poharaid foltosak, vagy a tálakon a tegnap esti vacsora maradványai lehetnek, ha rosszul töltöd be a mosogatógépet. Arra gondolhatsz, hogy mi sem egyszerűbb, mint bepakolni az edényeket a gépbe, de nem mindegy hogyan teszed ezt. A legjobb, ha a gyártó utasításait követed a pakolás terén. Ez megakadályozza, hogy elzárd a szórókarokat.

4. Túlterheled edényekkel

Könnyedén előfordulhat, hogy túl sok edényt pakolsz egy-egy állványra. Ne rakd egymásra az edényeket, csészéket és egyéb tárgyakat. Ez megakadályozhatja, hogy mind a tetején, mind az alul lévő edények megtisztuljanak. Illetve az is előfordulhat, hogy a permetező fúvókák nem érik el az összes edényt, és piszkos foltok maradnak.

5. Vízellátási problémák

A vízellátás vagy a vízvezetékek is lehetnek a felelősek azért, hogy az edények állapotával nem leszel elégedett egy ciklus végén. A víz mennyisége és hőmérséklete nagyon fontos a megfelelő tisztítás érdekében. Ellenőrizd a vízellátást és öblítsd át a vízvezetékeket. Győződj meg róla, hogy a vízellátás be van-e kapcsolva, illetve arról is, hogy a mosogatógépben meleg víz folyik – ehhez a legközelebbi mosogatóban legalább 30 másodpercig engedj meleg vizet.

6. Nem megfelelő mosogatószert használsz

Lehet, hogy nem gondolkodsz sokat azon, hogy milyen mosogatószert használj, pedig érdemes lehet egy kicsit válogatósabbnak lenni. A szakemberek szerint ki kell tapasztalni, hogy a te mosogatógépedhez melyik mosogatószer a legideálisabb.

Próbálj ki többet, és találd meg azt, amelyiknek az eredményével a legelégedettebb vagy.

7. Túl sok a mosogatószer vagy nem megfelelő a formula

Ha egyszer megállapodtál egy márka mellett, különböző típusok közül választhatsz: folyékony, por, tabletta, kapszula. Az egyik legfontosabb dolog, hogy megtaláld a megfelelő adagolást. A túl sok mosószer rárakódhat a mosogatógépre, és idővel kevésbé hatékonyan fog működni. A tabletták vagy kapszulák a legegyszerűbb módjai annak, hogy elkerüld a túl sok mosószer használatát.

A rosszul megpakolt mosogatógép nem tisztít rendesen
A rosszul megpakolt mosogatógép nem tisztít rendesenaire images / Getty Images Hungary

8. Nem körültekintően használod a mosogatógépet

Vannak már olyan mosogatógépek, amiket az energiatakarékosság miatt meleg vízre kötnek. Mivel a vízciklusoknak forrónak kell lenniük a tisztításhoz és fertőtlenítéshez, nem biztos, hogy a legjobb, ha a mosogatógép használatával egyidejűleg hosszan zuhanyozol vagy mosol, vagy bármi más olyat csinálsz, ami sok meleg vizet igényel. Illetve a víznyomás is gondot okozhat ilyenkor. 

9. Túl sokáig vársz, mire használod a géped

A készülékben maradó piszkos edények nemcsak szagosak lehetnek, hanem az ételmaradékok felhalmozódhatnak miattuk a lefolyószűrőben, a lefolyócsőben, a szórókarban vagy a mosogatógép más részén. A gép rendszeres használatával hozzájárulhatsz a tisztán tartásához és hatékony működéséhez.

A mosogatógép-tabletta sokkal több mindenre jó, mint hinnéd. Az alábbi cikkünkben összeszedtük, mire használhatod még a mosogatáson túl.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek