6 tipp, hogy könnyebben menjen a mosogatás

GettyImages-96390894

A mosogatás gyakran igazi szélmalomharcnak tűnik, hiszen épphogy csak kiüríted a mosogatót, máris összegyűlik egy újabb adag koszos edény.

Habár időigényes mivolta és monotonitása miatt a mosogatás kétségkívül a legutálatosabb házimunkánk közé tartozik, több módszer is létezik arra, hogy gyorsabban és hatékonyabban érj a végére. A CNET ezekből közölt egy 6 pontból álló listát, amely számodra is hasznos lehet.

1. Használj mosogatógépet!

Ez a tipp kissé ellentmondásosnak tűnhet, hiszen a kézi mosogatás látszólag gyorsabb és takarékosabb megoldás, de valójában épp az ellenkezőjéről van szó. Egy 2016-os tanulmány szerint egy átlagos mosogatógép töltetenként mintegy 23 liter vizet használ fel (miközben a régebbi modelleknél a vízfogyasztás elérheti a 38 litert is, addig az újabb, energiatakarékos gépeknél mindössze 11 literről beszélhetünk).

Ehhez képest a kézi mosogatás során percenként közel 8 liter víz folyik le a lefolyóba, ami azt jelenti, hogy hacsak nem jár villámként a kezed, jobban jársz, ha a piszkos munkát a gépre bízod. Persze nem minden háztartásban van mosogatógép, így ez nem feltétlenül járható út. Ha csak kézzel van lehetőséged mosogatni, olvass tovább.

A legtakarékosabb megoldás a mosogatógép
A legtakarékosabb megoldás a mosogatógépWavebreakmedia / Getty Images Hungary

2. Áztasd be a koszos edényeket!

Ennek magától értetődőnek kéne lennie. Ahelyett, hogy hosszú percekig folyatnád a vizet, miközben többször átsikálod a felületüket, a koszos edényeket először áztasd be, hogy feloldódjanak a szennyeződések. Ez történhet egyenként, vagy úgy is, hogy a szükséges szintig feltöltöd a mosogatót, majd alámeríted a szennyes edényeket a vízben. A lényeg, hogy némi felhabosított mosogatószert is adj hozzá.

3. Áztass okosan!

Ha spórolni szeretnél a vízzel, akkor az áztatás leghatékonyabb módja az lehet, ha a nagyobb, mosogatószeres vízzel feltöltött tálakba kisebb edényeket, tányérokat, evőeszközöket teszel. Így kevesebb víz is elegendő lesz a szennyeződések feloldásához.

4. Ne erőltesd a konyhamalacot

A mosogatóba beépíthető konyhamalac egyszerű megoldás a konyhai élelmiszer-hulladékok feldolgozására, biztonságos működtetéséhez ugyanakkor vizet kell engedni a csapból. Ha ezt el akarod kerülni, két lehetőséged marad: az ételmaradékokat vagy belesöpröd a kukába, vagy a házi komposztálásnál hasznosítod. Konyhamalac nélkül az ételdarabkákat egyébként sem tanácsos a mosogatóba önteni, hiszen dugulás lehet a vége.

Könnyebb dolgod lesz, ha beáztatod az edényeket
Könnyebb dolgod lesz, ha beáztatod az edényeketDuxX / Getty Images Hungary

5. Próbálj ki egy edénykaparót!

Ha utálsz áztatni és/vagy a szivaccsal sikálni, ezt a hasznos konyhai eszközt neked találták ki! Az edénykaparó egy olcsón beszerezhető, praktikus műanyagdarab, amellyel könnyedén eltávolíthatók még az edényekre ragadt, beszáradt szennyeződések is. Használata közvetlenül az étkezések után is javasolt: egy gyors kaparással és öblítéssel megelőzheted, hogy az étel a tányérra száradjon.

6. Rázd össze!

A zárható tetejű tárolóedények tisztításánál sok időt spórolhatsz meg, ha feltöltöd a belsejüket forró, mosogatószeres vízzel, majd a fedelüket felpattintva egyszerűen összerázod őket. A tisztítófolyadék így mindenhova eljut – mintha csak egy kézi mosogatógépet használnál. A tisztítandó tárgyakat ezután öblítsd el, vagy tedd be a mosogatógépbe. Ezzel kész is vagy!

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra