Így lyukasztja ki a ruhád a mosógép: ezzel előzheted meg

GettyImages-544410622

Kedvenc ruhádat még épen tetted be a mosógépbe, de már lyukasan veszed ki onnan: biztosan veled is megtörtént már ez. Ha ismered az okot, ki is küszöbölheted ezt a zavaró mosási hibát!

Ha sokáig szeretnéd épnek és szépnek megőrizni ruhadarabjaidat, akkor nem csak viselés közben kell azokra komolyan odafigyelned. A mosás is kért tehet egy-egy, akár nem is olyan kényes ruhadarabban: mutatjuk, mik a leggyakoribb hibák, illetve hogyan tudod azokat kiküszöbölni.

Agresszív fehérítőszer vagy folteltávolító

Ha túl sok, túl agresszív folttisztító vagy fehérítőszert használsz, az könnyen roncsolhatja az anyag szerkezetét, és akár egyetlen mosás elteltével is kilyukaszthatja azt. Hiba lehet az is, ha a szert az anyagra löttyinted,

aztán bedobod a gépbe, de akár órákon át nem indítod el azt.

Ha fehérítenél vagy foltmentesítenél egy ruhadarabot, külön áztasd be, és figyelj arra, hogy az alkalmazott szer alaposan feloldódjon a vízben, mielőtt magára hagyod. A mosógépbe ne önts ipari mennyiséget ezekből a termékekből!

Nem mindegy, milyen szerek érintkeznek a ruhákkal mosás közben
Nem mindegy, milyen szerek érintkeznek a ruhákkal mosás közbenboonchai wedmakawand / Getty Images Hungary

Durva felületek érintkeznek a ruhával

Ezt még a mosás előtti időszakban kell kiküszöbölnöd. Ha ilyen felülettel érintkezik a ruha, az apró, a szem számára akár láthatatlan lyukakat alakíthat ki rajta, melyeket aztán a mosógép tovább ront. Így azt hiheted, a gép lukasztotta ki a ruhadarabot, miközben az már azelőtt sérült volt, hogy betetted volna oda.

Övek, kövek, egyéb díszek

Ha olyan ruhadarabot is betettél eddig a mosásba, amelynek le nem vehető öve, éles kövekből álló díszítése vagy más, olyan felületű része van, amely sérülést okozhat egy másik, kényesebb ruhadarabnak, ideje, hogy átgondold ezt a gyakorlatot. Az ilyen ruhadarabokat érdemesebb mosózsákba téve tisztítani, hogy ne okozhassanak sérülést a másik ruhának.

A centrifugázás lehet túl erős

A modernebb mosógépek egyre nagyobb és nagyobb fokozaton pörgetik a ruhát, ám egyáltalán nem biztos, hogy ez meg is felel az anyag tulajdonságainak.

Érdemes utánanézni, melyik ruhadarabot milyen fokozaton ajánlott centrifugázni.

Íme, egy kis sorvezető a leggyakrabban előforduló anyagokhoz:

  1. Pamut: 600 fordulat
  2. Farmer: 900 fordulat
  3. Törülközők és lepedők: 1400 fordulat
  4. Selyem és egyéb érzékeny anyagok: 400 fordulat

Ne tömd túl a mosógépet!

Bár az energiamegtakarítás szempontjából ez nagyon vonzó, mégse tömd addig, ameddig csak bírod, így ugyanis sokkal nagyobb az esélye annak, hogy a ruhák egymásba gabalyodjanak, és így lyukassza ki egy cipzáros pulcsi a kedvenc blúzodat. Az is sokat segít, ha mosás előtt az összes cipzárt felhúzod, az összes kapcsot bekapcsolod.

Hiba lehet a rossz program választása is
Hiba lehet a rossz program választása isKinga Krzeminska / Getty Images Hungary

Nem megfelelő program használata

Nem csak egyszerű ajánlás az, amit az egyes programok mellé a gyártó ír: ha betartod, kisebb eséllyel teszel kárt a ruhadarabokban. A sportruházatot soha ne mosd 90 fokon – persze, ez keveseknek is jutna eszébe. Miért akarnál akkor egyéb ajánlások kapcsán kreatív lenni?

A ruhák nem jó minőségűek

A rossz minőségű anyag sokkal hamarabb károsodik, még akkor is, ha egyébként minden egyéb szabályt betartasz! Ezt vedd figyelembe, amikor vásárolsz: lehet, hogy beleszerettél egy darabba, de talán csak alig néhány alkalommal fogod tudni felvenni, mert az ár pontosan tükrözi a minőséget is.

Merevítős melltartók: ez is lehet mosási hiba

Ezeket mindig hálóban mosd, ugyanis a merevítő kiszabadulhat az anyagból és nemcsak a ruhában, hanem még a mosógépben is komoly károkat okozhat!

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra