8 dolog, amit soha nem szabadna mosogatógéppel tisztítanod – pedig azt hitted, hogy igen

GettyImages-683748029

Mutatjuk, hogy melyek azok a kényesebb tárgyak, amelyeket a sérülések elkerülése végett nem szabadna mosogatógéppel tisztítanod.

Bár alapvetően a mosogatógép a lehető leghatékonyabb és legtakarékosabb módja a különféle tányérok, bögrék, tálalóedények és konyhai eszközök tisztításának, azért akad néhány kivétel is. A magas vízhőmérséklet és a lúgtartalmú mosogatószerek kárt tehetnek egyes tárgyakban, így jobban jársz, ha veszed a fáradságot, és ezeket inkább kézi erővel mosod el.

1. Fából készült tárgyak

A vágódeszkáknak, fakanalaknak és fanyelű késeknek nincs keresnivalójuk a mosogatógépben. A forró víztől deformálódhatnak, a tisztítószerektől összekarcolódhatnak, a szárítási ciklustól pedig repedések keletkezhetnek rajtuk – figyelmeztet a Lifehacker. A fatárgyakat ezért mindig a hagyományos módon mosogasd el meleg, szappanos vízben, majd rögtön töröld is szárazra.

A fából készült konyhai eszközöket nem szabad mosogatógéppel tisztítani
A fából készült konyhai eszközöket nem szabad mosogatógéppel tisztítaniOscar Wong / Getty Images Hungary

2. Porcelántárgyak, kézzel festett üvegek és kristálypoharak

A finoman megmunkált, míves porcelán- és üvegtárgyak nem a mosogatógépben uralkodó zord körülményekhez lettek tervezve. Ez különösen igaz a kristálypoharakra, mivel ólom-oxidot tartalmaznak, amely reakcióba léphet a mosogatószerben lévő lúggal, elhomályosítva a csillogó felületek fényét.

3. Öntöttvas és rézedények

A mosogatógépes tisztítás elősegítheti az öntöttvas edények korrózióját, ezért itt megint csak a kézi mosogatás az egyetlen biztonságos út. Az edényeket töröld le egy puha ruhával, vagy mosd el szappanos vízzel (de semmiképp ne áztasd bele őket!), töröld szárazra, majd kezeld valamilyen növényi olajjal. A rézedények szintén felejtősek, mert a mosogatógépben elszíneződhetnek, és fénytelenné válhatnak.

4. Tapadásgátló bevonattal ellátott edények, serpenyők

A tapadásmentes edények, serpenyők bevonata a magas hő és víznyomás, illetve a mosogatógép rázkódása miatt leválhat, de ha ez nem is történik meg, a mosogatószerek durva vegyszerei károsíthatják a felületüket, ami alaposan lerövidítheti az élettartamukat. Tisztításukhoz ezért kíméletesebb megközelítés javasolt. A legjobb, ha minden használat után letörlöd őket papírtörlővel, vagy kellő óvatossággal eljárva a langyos, szappanos vizes kézi mosást választod.

Az öntöttvas anyagú és tapadásgátló bevonattal ellátott edényeket kézzel mosd el!
Az öntöttvas anyagú és tapadásgátló bevonattal ellátott edényeket kézzel mosd el!Kira-Yan / Getty Images Hungary

5. Minőségi kések

Az átlagos használatra szánt késekkel nincs különösebb gond, az éles steak- és szakácskéseket azonban rossz ötlet a mosogatógépbe tenned. A koptató hatású tisztítószerektől eltompulhatnak a pengéik, a forró víz pedig meglazíthatja fogantyúikat, és az idő múlásával el is rozsdásodhatnak.

6. Sajtreszelő

A mosogatógép a sajtreszelő tucatnyi apró élét is károsíthatja, ráadásul a kis lyukak felfoghatják az élelmiszer-részecskéket, amelyek így a nyílásokban ragadhatnak. Hiába jár több macerával, a sajtreszelőt érdemes beáztatnod, majd súrolókefével megtisztítanod.

7. Vékony falú műanyag edények

Vannak olyan (mint például az elviteles vagy a tejfölösdoboz), amelyek egyszerűen túl vékonyak ahhoz, hogy elviseljék a mosogatógépből származó hőt, amitől megolvadhatnak és deformálódhatnak. A mosogatógépes tisztítás gyakran még a vastagabb műanyag edényeket is megviseli: minél többször mosod el őket a gépben, annál jobban összekarcolódhatnak. Ennek elkerülése érdekében ügyelj rá, hogy a műanyag dobozok a felső kosárba, a készülék hőforrásától távolra kerüljenek.

8. Bármi, amin ragadós címke van

A címke maradványai eltömíthetik a mosogatógép szűrőjét vagy a lefolyót, így dugulás keletkezhet, amit egyedül nem feltétlenül leszel képes orvosolni, ezért elképzelhető, hogy kénytelen leszel szakembert hívni.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra