A mirelit zöldség is van olyan egészséges, mint az igazi?

GettyImages-1309640479

Sokan úgy gondolják, hogy a mirelit zöldségek a fagyasztás miatt kevesebb vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, így fogyasztásuk kevésbé egészséges. Lássuk, hogy tényleg így van-e.

A mirelit, vagyis gyorsfagyasztott termékek egyik nagy előnye, hogy eltarthatósági idejük a friss árukkal ellentétben nem napokban vagy hetekben, hanem sokkal inkább hónapokban vagy években mérhető. Aki azonban egy kicsit is otthon van a konyhakémiában, az tudja, hogy amit egyszer lefagyasztanak, az a kiolvasztás után már nem lesz ugyanolyan. Vajon ez azt jelenti, hogy a mirelit zöldségek tápanyagtartalma alacsonyabb?

Hogyan hat a gyorsfagyasztás a zöldségekre?

Traszkovics Zsolt élelmiszermérnök, a DIATRA Mérnöki Iroda Kft. ügyvezetője a Dívány kérdésére elmondta, kétségtelen, hogy a zöldségeket a legjobb frissen fogyasztani, de sajnos ez nem minden esetben oldható meg, ezért a gyorsfagyasztott változat praktikus alternatíva lehet a vásárlók számára.

A boltokban ma már szinte minden zöldségből kapható gyorsfagyasztott változat
A boltokban ma már szinte minden zöldségből kapható gyorsfagyasztott változatAndrii Borodai / Getty Images Hungary

„Természetesen, ha egy alapanyagot feldolgozunk, akkor az már valóban nem lesz ugyanaz, mint eredeti állapotában volt. A gyorsfagyasztás viszont ebből a szempontból a kíméletesebb feldolgozó eljárások közé tartozik” – magyarázta a szakember. 

Amennyiben megfelelő gyártástechnológiát alkalmaznak, a termék íze változatlan marad, miközben beltartalmi értékei csak minimálisan csökkenek.

Az élelmiszermérnök kiemelte, a fagyasztástól leginkább a termékek állománya változhat meg, ami annak köszönhető, hogy a sejtekben lévő folyadék megfagy, amelynek kismértékben ugyan, de roncsoló hatása van. Ezért is tapasztalhatod, hogy egyes élelmiszerek levet engednek kiolvasztásuk után: a folyadék ilyenkor a sejtfalon keresztül távozik. „Ez önmagában nem okoz akkora problémát, tehát a gyorsfagyasztott zöldségeket bátran meg lehet vásárolni.”

Van valamilyen kockázata a mirelit zöldségek fogyasztásának? 

A Táplálkozás, Életmód, Testmozgás (TÉT) Platform szerint a fagyasztva tartósított zöldségek nemcsak megőrzik tápanyagtartalmukat és természetes állagukat, de sokáig eltarthatóak, szezontól függetlenül bármikor elérhetőek, percek alatt elkészíthetőek, fogyasztásuk pedig teljesen biztonságos, hiszen mielőtt forgalomba kerülnének, nagyon komoly minőségbiztosítási szűréseken kell átesniük.

A mirelit zöldségek eltarthatósági ideje általában 3 és 24 hónap között mozog
A mirelit zöldségek eltarthatósági ideje általában 3 és 24 hónap között mozogBravissimoS / Getty Images Hungary

„A gyorsfagyasztott zöldségekkel, gyümölcsökkel télen-nyáron táplálhatjuk szervezetünket ásványi anyagokkal, vitaminokkal, rostokkal. Garantáltan frissebbek, mint a raktárakban télen tárolt »friss« áruk. Fontos szempont, hogy a gyorsfagyasztással történő tartósítás teljesen vegyszermentes, az eljárás során semmilyen adalékanyag nem kerül a tiszta alapanyaghoz” – írták honlapjukon.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra