Ez történik a kocsiddal, ha nem tankolsz időben: rosszul jársz, ha így spórolsz a benzinen

GettyImages-88583394

Szakértő oldja meg a „mikor tankoljak” kérdését: megvan, milyen üzemanyagszintnél károsodhat az autód.

Vannak olyanok, akik szinte bármikor, amikor benzinkutat látnak, már gurulnak is feltölteni autójuk üzemanyagtartályát, míg mások az utolsó pillanatig halasztgatják annak feltöltését, így szinte minden egyes tankolás előtt a nulláig esik az üzemanyagszint-jelző mutatója. Az utóbbi csoportba tartozók számára rossz hírünk van: könnyen tönkre is tehetik járművüket azzal, ha mindig kivárják az utolsó utáni pillanatot.

Mikor tankoljak?

Ha biztosra akarsz menni, negyed tanknál már keresd fel a legközelebbi töltőállomást, nyolcad alá pedig soha ne hagyd esni az üzemanyagszintet: ha így teszel, akár az üzemanyagrendszer is károsodhat autódban.

Mindez azért következhet be, mert minden egyes tankolással apró részecskék és üledékanyag is kerül a kocsi üzemanyagtartályába: ez jellemzőbb akkor, ha olcsóbb benzint tankolunk,

mivel a prémium kategóriás üzemanyagok olyan adalékanyagokat is tartalmaznak, amelyek meghosszabbítják az autó életét.

„Ha túl kevés benzin van az autóban, megtörténhet, hogy az üzemanyagrendszered felvesz valamennyit ebből az üledékből, ami aztán eltömítheti az üzemanyagszűrőt vagy akár az üzemanyag-befecskendezőket is, ami a motor teljesítményével kapcsolatos problémákat okozhat” – figyelmeztet David Bennett, az Amerikai Autós Szövetség szakembere.

Mikor tankoljak? Semmiképp se hagyd kiürülni a tartályt!
Mikor tankoljak? Semmiképp se hagyd kiürülni a tartályt!Marin Tomas / Getty Images Hungary

Borsos ára lehet a halasztgatásnak

Jó esetben ilyenkor elégséges az üzemanyagszűrőt kicserélni, ami nem olyan nagy befektetés, de megtörténhet az is, hogy ki kell tisztíttatnod az üzemanyag-befecskendező rendszert, ezt pedig már nem ússza meg az ember annyira olcsón.

A szakember tisztában van vele, hogy sokan azért járatják szinte üres üzemanyagtartállyal is autójukat, mert ez a spórolás képzetét kelti bennük, de a fentiek is igazolják azt, hogy miközben semennyit sem spórolunk, komoly bajba is keveredhetünk: a javítási költségek egészen biztosan meghaladják azt a képzeletbeli összeget, amit így megtakarítunk.

Ennyi van még az üres tankban

Sokakat érdekel az is, üres tankkal mennyit lehet még autózni. Bár a szakértő egyértelműen nem ajánlja ennek kipróbálását, az üres tankot jelző lámpa a tapasztalatok szerint akkor gyullad ki, amikor a teljes tartály tizedében van már csak üzemanyag. Átlagosan 40-50 kilométert tudunk még ilyenkor megtenni az autóval – de egyes modellek esetében a táv egész extrém, akár 190 kilométer is lehet.

Van mód a spórolásra is

Ha már spórolni szeretnénk – vagy legalábbis meg akarjuk nyugtatni magunkat arról, hogy ezt tesszük –, a következő három tippet érdemes inkább megfogadnunk:

  • Ha sokat autózol, tankolj hetente többször is – nem muszáj mindig teletölteni a tartályt, de így kevésbé lesz sokkoló az az összeg, amit egy alkalommal ott kell hagynod. Persze csak akkor, ha a benzinkút shopjában nem vásárolsz össze mindenfélét a tankolás után.
  • Figyelj a kerekekben uralkodó nyomásra! A gyártó által előírt nyomást biztosítsd folyamatosan a kerekekben, ez sokat jelenthet a fogyasztás szempontjából is.
  • Ne pakold túl az autót haszontalan dolgokkal! Ha a hólánc és a szánkó még mindig a csomagtartódban van – ahogy egész a közelmúltig nekem is –, most itt az idő, hogy kivedd. Ha a tetőcsomagtartót üresen utaztatod, szereld le azt is: elég lesz visszatenni azelőtt, hogy ténylegesen szállítanál valamit az autón. Ezzel a trükkel ténylegesen spórolhatsz, és még az autód sem megy benne tönkre.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra