Miért rezgeti a macska a farkát? Talán valami baja van?

Miközben az embernél a szem a lélek tükre, addig a macskánál a farok: ha odafigyelsz rá, könnyebben megértheted, hogy mi játszódik le kedvencedben.

A macska farkának pozíciója és mozgása széles körű érzelmeket fejezhet ki, így ha megtanulsz olvasni a jelekből, megtudhatod, hogy az állat hogy érzi magát egyes helyzetekben, mi az, ami szorongással tölti el, vagy épp mi teszi boldoggá. Lássuk, hogy melyek a legáltalánosabb jelzések, illetve milyen érzelmekre engednek következtetni.

Valószínűleg csak örül neked

Dr. Bodó Andrea állatorvos a Dívány kérdésére elmondta: a macskák valóban sok érzelmet tudnak kifejezni a farkuk révén, de a jelek értelmezéséhez az összképet, tehát az adott szituációt, illetve a testbeszéd más elemeit, például a tekintetet és a testtartást is figyelembe kell venni. „Ha egy cica feltartott farokkal közelít, miközben rezgeti a végét, az arra utalhat, hogy izgatott, ami a gazdinak, egy másik macskának vagy akár a vacsorának is szólhat” – magyarázta a szakember. 

A „spriccelést” is megelőzheti

Az állatorvos szerint nem árt tudni, hogy az ivaros kandúrnál a feltartott, teljes egészében rezgő farok a területjelzésre szolgáló spriccelést előzheti meg, míg az ivarzó nőstény a párzásra készülve oldalra tartja a farkát.

A függőlegesen álló, felborzolt farok ezzel szemben – főleg, ha az állat közben felpúposítja a hátát – félelmet vagy agressziót jelezhet, de ha szimplán csak felfelé mered, pusztán arról van szó, hogy üdvözölni akar vagy érdeklődést mutat irántad. És mi van akkor, ha csóválja a farkát? Ennek az intenzitástól függően többféle jelentése is lehet, így idegességet, agressziót vagy egy közelgő támadást is jelezhet.

A farok pozíciója sokat elárul a macska hangulatáról
A farok pozíciója sokat elárul a macska hangulatárólLinda Raymond / Getty Images Hungary

A PetMD állatorvosi portál a fentieken kívül felsorolt néhány további lehetőséget is. Ha a macska a földhöz csapja a farkát, vagy söprögető mozdulatokat tesz vele, akkor ingerült, bosszús vagy ijedt lehet (kivéve, ha épp játszik vagy vadászik, mert akkor valószínűleg attól izgatott), ha pedig a lábai közé húzza, akkor elképzelhető, hogy rémült vagy fájdalmak kínozzák.

Végül néhány pozitív jelzés: ha az állat felfelé, kérdőjel alakban tartja a farkát, az megint csak az érdeklődés jele, vagyis talán így akarja közölni veled, hogy játékra vágyik, míg ha a lábaid köré fonja, az nála körülbelül egy szívélyes üdvözléssel ér fel.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra