Miért puhul meg a keksz a levegőn? És miért keményedik meg a kenyér?

GettyImages-1158252426

Veled is előfordult már, hogy valamelyik ehetetlen lett? Most legalább megtudhatod, hogy miért.

Ha kint felejted a kekszet a konyhapulton, vagy nem zárod vissza megfelelően a csomagolását, reggelre menthetetlenül megpuhul, ha viszont a kenyér marad elöl, akkor olyan kemény lesz, hogy akár le is üthetnél vele valakit. A magyarázat egyszerűbb, mint gondolnád.

A cukortartalomhoz van köze

A lazább szerkezetű kenyér azért szárad ki a levegőn, mert egyszerűen elpárolog a nedvességtartalma. A keksznek viszont más az összetétele: a só mellett cukrot is tartalmaz, és higroszkópos tulajdonságokat mutat. Ez azt jelenti, hogy nedvességet szív fel a levegőből. A keksznek ráadásul sűrű a tésztája, ami a kapilláris hatás révén segíti a nedvesség megtartását. Az eredmény: a keksz a nedvességtől megpuhul.

„Próbáljon ki egy sor édességet a nagyon édes, sűrű keksztől a könnyű piskótáig. Az »éjszakai nyúlósodási mutató« a sűrűség és a cukor- vagy sótartalom függvényében nő. Azt tapasztaltam, hogy ha hagyományos olasz biscottit (ami igen könnyű, nem túl édes keksz) és sűrű, édes gyömbéres kekszet teszek egy zárt dobozba, a biscotti kőkemény lesz, a gyömbéres keksz jól megpuhul” – írja a New Scientist tudományos kérdés-felelet szekcióját idézve a ChemoNet.

Hasonló eredményre jutott egy háromféle süteménnyel végzett kísérlet is, melyek közül az egyik cukorral, a másik mézzel, míg a harmadik édesítőszer nélkül készült. Miközben az utóbbiak reggelre 2,03 és 2,17 gramm vizet vesztettek reggelre, addig az előbbi, cukros verzió 1,23 grammot vett fel. Mint kiderült, a mézes azért adott le vizet, mert a levegőben a víz koncentrációja kisebb volt, mint a süteményben.

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra