Miért puhul meg a keksz a levegőn? És miért keményedik meg a kenyér?

GettyImages-1158252426

Veled is előfordult már, hogy valamelyik ehetetlen lett? Most legalább megtudhatod, hogy miért.

Ha kint felejted a kekszet a konyhapulton, vagy nem zárod vissza megfelelően a csomagolását, reggelre menthetetlenül megpuhul, ha viszont a kenyér marad elöl, akkor olyan kemény lesz, hogy akár le is üthetnél vele valakit. A magyarázat egyszerűbb, mint gondolnád.

A cukortartalomhoz van köze

A lazább szerkezetű kenyér azért szárad ki a levegőn, mert egyszerűen elpárolog a nedvességtartalma. A keksznek viszont más az összetétele: a só mellett cukrot is tartalmaz, és higroszkópos tulajdonságokat mutat. Ez azt jelenti, hogy nedvességet szív fel a levegőből. A keksznek ráadásul sűrű a tésztája, ami a kapilláris hatás révén segíti a nedvesség megtartását. Az eredmény: a keksz a nedvességtől megpuhul.

„Próbáljon ki egy sor édességet a nagyon édes, sűrű keksztől a könnyű piskótáig. Az »éjszakai nyúlósodási mutató« a sűrűség és a cukor- vagy sótartalom függvényében nő. Azt tapasztaltam, hogy ha hagyományos olasz biscottit (ami igen könnyű, nem túl édes keksz) és sűrű, édes gyömbéres kekszet teszek egy zárt dobozba, a biscotti kőkemény lesz, a gyömbéres keksz jól megpuhul” – írja a New Scientist tudományos kérdés-felelet szekcióját idézve a ChemoNet.

Hasonló eredményre jutott egy háromféle süteménnyel végzett kísérlet is, melyek közül az egyik cukorral, a másik mézzel, míg a harmadik édesítőszer nélkül készült. Miközben az utóbbiak reggelre 2,03 és 2,17 gramm vizet vesztettek reggelre, addig az előbbi, cukros verzió 1,23 grammot vett fel. Mint kiderült, a mézes azért adott le vizet, mert a levegőben a víz koncentrációja kisebb volt, mint a süteményben.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra