Miért szeretnek a macskák kibámulni az ablakon?

GettyImages-1149543363

A macskák gyakran hosszú órákon keresztül ücsörögnek az ablakban, miközben a kinti világot szemlélik. De mi lehet az, ami ennyire megfogja őket benne?

Néhány évvel ezelőtt egy felmérés keretében 304 gazdit kérdeztek meg arról, hogy kedvenceik – összesen 577 macska – milyen tevékenységeket találnak szórakoztatónak. Az eredményből kiderült, hogy az állatok 84,3 százaléka napi 5 óránál is többet tölt az ablakban való bámészkodással. Az, hogy milyen ingerek keltik fel a figyelmüket, a gazdik szerint elég változatos képet mutatott: a listán nemcsak állatok, növények, emberek és járművek szerepeltek, hanem előkelő helyezést szerzett a semmibe révedés is. Mindjárt megtudhatod, hogy miért.

Miért bámulnak ki a macskák az ablakon?

Dr. Bodó Andrea állatorvos szerint a macskák egyik kedvenc tevékenysége a lustálkodás mellett a szemlélődés. „A lakásban a magasan lévő helyek, például a szerkény teteje vagy az ablak a legkedveltebb pontok közé tartoznak számukra, mivel szeretnek mindent az ellenőrzésük alatt tartani, illetve így kielégíthetik a kíváncsiságukat is”, magyarázta a szakember, aki szerint a lakásban tartott macska könnyen unatkozni kezdhet, ilyenkor pedig kapóra jön az ablak, melyen kibámulva az állat elszórakoztathatja magát.

Ez nagyjából olyan, mint amikor mi tévét nézünk.

De mit néznek, amikor nincs ott semmi?

A macskák látása különbözik az emberétől. Az egyik lényeges különbség, hogy ők gyengébb fényviszonyok között is jobban érzékelik a mozgást. „Még akkor is, ha úgy tűnik, nincs sok látnivaló, a macska élvezi a levelek és ágak játékát, vagy a levelek susogását a földön”, írja a cuteness. Emellett elképzelhető az is, hogy az állat az ablakon kinézve a saját tükörképét látja, vagy észrevett egy madarat vagy egeret, ami túl kicsi ahhoz, hogy neked is feltűnjön. Amikor szép az idő és az ablak nyitva van, a macska azért is szeret a párkányon ücsörögni, mert élvezi a nap melegét, a szellőt vagy épp a szokatlan szagokat, amik befelé áradnak.

A nap melegét is élvezik
A nap melegét is élvezikAubrey Lewis / 500px / Getty Images Hungary

Tehetek valamit, hogy lekössem a figyelmét?

Ha nincs ablakpárkányod, akkor célszerű valamilyen bútort tolni az ablak elé, hogy kedvenced szabad kilátáshoz jusson. A látóterében elhelyezhetsz akár egy madáretetőt is, de ügyelj rá, hogy kellően magasra kerüljön, nehogy a macskák – akár a sajátod, akár a szomszédé – vadászni kezdjenek a madarakra. Amennyiben pedig kedvenced éjszaka is szívesen időzik az ablakban, bekapcsolhatsz neki egy külső fényforrást, ami odavonzza a lepkéket és rovarokat.

Ha a macskád zavartan viselkedik bámészkodás közben, elképzelhető, hogy egy másik macskát vagy kutyát lát, ami nyugtalanítja. Ebben az esetben érdemes lehet bezárni az ablakot és elhúzni a függönyt, nehogy a látvány még jobban felzaklassa.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra