Mézzel az allergia ellen: tényleg segít, vagy semmi haszna?

Egyes elképzelések szerint a méz fogyasztása – főleg, ha helyi termelőktől származik – segíthet felvenni a harcot az allergia kellemetlen tünetei ellen. De mit mond erről a tudomány?

Az elmélet azon alapul, hogy a környékbeli méhek összegyűjtik a polleneket, amelyek így a mézbe kerülnek, ezért ha rendszeresen fogyasztasz belőle, fokozatosan hozzászoktathatod a szervezeted az adott területre jellemző allergénekhez. A meggyőződés, miszerint a módszer működik, olyan széles körben kezdett terjedni, hogy egy kutatócsoport úgy döntött, megvizsgálja, valóban így van-e – számolt be a Popular Science

Ennyit ér a méz az allergia ellen

Az első tanulmány során a kutatók szezonális allergiában szenvedő önkénteseket vontak be a vizsgálatba, akiket két részre osztottak. Az első csoport tagjainak azt mondták, hogy mindennap egyenek meg egy evőkanálnyi mézet, miközben a többieknek mesterséges mézaromával ízesített kukoricaszirupot kellett fogyasztaniuk. Azoknál, akiknek igazi méz jutott, az allergiás tünetek számottevően csökkentek, de mivel a bevont betegek tisztában voltak vele, hogy placebót kaptak-e, vagy sem, az eredményt nem lehetett megbízhatónak tekinteni.

A méznek számos jótékony hatást tulajdonítanak
A méznek számos jótékony hatást tulajdonítanakStefaNikolic / Getty Images Hungary

A következő vizsgálatnál a résztvevők már vakon mentek. Itt három csoportra osztották őket. Az első csoport tagjai helyi mézet, a másodiké pasztőrözött mézet, a harmadiké pedig ízesített cukorszirupot kaptak, melyekből mindennap egy teáskanálnyit kellett fogyasztaniuk. A fejadag azonban egyesek számára túl töményen édesnek bizonyult, ezért az eredeti 36 önkéntes közül időközben 13-an kiszálltak. A többiek, akik 30 héten át állták a sarat, végül egy napló formájában számoltak be arról, hogy a kísérlet miként hatott a tüneteikre. Mint kiderült, nagyjából sehogy, mert a mézfogyasztók sem lettek jobban a szirupos csoporthoz tartozókhoz képest.

Persze elképzelhető, hogy a résztvevők egyszerűen nem ettek elegendő mézet ahhoz, hogy bármiféle változást tapasztaljanak. A kutatók tanulmányukban megjegyezték: az allergének orális beviteléről már korábban bebizonyosodott, hogy hatékonyan képes hozzászoktatni a szervezetet az allergiáért felelős anyagokhoz, így elkerülhető a túlzott immunreakció. Ebből az következik, hogy a méznek elvileg segítenie kéne, de ha a mennyiséggel akadt gond, akkor nem feltétlenül vagyunk kisegítve vele, mert ahogy a vizsgálatból is kitűnik, nem mindenki tud naponta több kanálnyi mézet megenni.

Van, aki a mézre is allergiás

De a probléma csak keveseket érint. „Tévedés azt hinni, hogy aki allergiás a virágporra, az a mézre és a többi méhészeti termékre is feltétlenül túlérzékeny” – tisztázza dr. Balogh Katalin allergológus, a Budai Allergiaközpont főorvosa, aki szerint ez mindössze csak a betegek 5-10 százalékára igaz. A mézre adott túlérzékenységi reakció náluk leginkább a pollen-étel keresztallergia tüneteihez hasonlítható, vagyis a nyelv, a szájpadlás és a torok viszketésével jár együtt.

Egy másik tanulmány azt sugallja, hogy számíthat a méz típusa is. Finnországban a nyírfapollen az egyik legjellemzőbb szezonális allergén, ezért a helyi kutatók olyan önkéntesek közreműködésével végeztek vizsgálatokat, akik erre érzékenyek. Egyik csoportjuknak sima mézet, míg a másiknak nyírfapollennel dúsított mézet adtak, a kontrollcsoport tagjai pedig egyáltalán nem ehettek mézet. A kísérlet érdekes eredményt hozott. Az adott allergénnel ellátott méz hatására a résztvevőknek sokat javultak a panaszai, illetve több tünetmentes napot éltek át még a sima mézet fogyasztókhoz viszonyítva is.

A bökkenő csak az volt, hogy a kontrollcsoport nem kapott semmiféle placebót, csupán arra kérték őket, hogy kerüljék a méztartalmú ételek fogyasztását a tanulmány ideje alatt. Így tehát lehetséges, hogy a méz mindkét formájánál csak a placebohatás érvényesült. A hagyományos és a nyírfapollenes méz között nem lehetett szignifikáns különbséget kimutatni, ezért az eredményben a szerencse is közrejátszott, ugyanakkor nem lehet kizárni azt sem, hogy az extra pollentartalom valóban befolyásoló tényezőként működik.

Konklúzióként elmondható, hogy ha úgy érzed, neked igenis segít a méz az allergia tünetei ellen, akkor nyugodtan fogyaszd továbbra is. Habár az eddigi kutatások alapján elképzelhető, hogy csupán a placebo-hatás játszik benne közre, annak is jótékony szerepe lehet.

Ha úgy hiszed, hogy a méz segít, talán tényleg így lesz.

Nézd a jó oldalát. A méz finom és egészséges, ezért a legrosszabb, ami történhet, hogy megemeli a vércukorszinted, de mivel természetes édesítőről van szó, korántsem annyira, mint a cukor.  

Mentesen főzni könnyű!

Mentes Anyu legújabb könyvében nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy összeállítsa a mentes étkezések 50 legjobb receptjét. Korábbi könyveivel együtt, összesen 162 recepttel örvendezteti meg a különleges étrendet követő olvasóit.

A könyveket kedvezményes áron ide kattintva, kizárólag online lehet megvásárolni.

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra