Talán te is rosszul csinálod: kiderült, milyen gyakran kell kimosni a melltartót

GettyImages-958801616

A kedvenc melltartód hiába áll közel a szívedhez (szó szerint is), ha nem megfelelő a mosási technikád, annak előbb-utóbb kárát fogja látni.

A melltartók általában nem tartoznak a mindennapos mosást igénylő ruhaneműk közé, mint például a bugyik vagy a zoknik, ezért sokak számára nehézséget okoz annak eldöntése, hogy milyen sűrűn is kéne tisztítani őket. Lássuk, mit javasolnak a szakemberek.

A varázsszám: három

Ez nem arra vonatkozik, hogy a melltartót három nap után kell kimosni, hanem arra, hogy három használat után – írja a HowStuffWorks. Jessica Pfister, a Le Mystere alelnöke szerint a szám olyan szempontból is irányadó lehet, hogy hány melltartót érdemes párhuzamosan váltogatni. „Mindig azt szoktuk mondani, hogy ha találsz egy kényelmes melltartót, amit mindennap hordanál, vásárolj belőle hármat”. Így ha az egyik épp rajtad van, a másik pedig a mosásban, még mindig marad egy harmadik, amit másnap felvehetsz.

De nem lenne egyszerűbb egy melltartót három napig viselni, aztán átváltani egy tisztára? Neked talán igen, de a melltartódnak nem! Pfister ezt azzal magyarázza, hogy a melltartók elasztikus szálakból készülnek, melyeknek minden használat után időre van szükségük ahhoz, hogy visszanyerjék eredeti alakjukat. Vagyis, ha több napig hordod őket, akkor gyorsabban kinyúlhatnak.

A szakemberek szerint három használat után érdemes kimosni őket
A szakemberek szerint három használat után érdemes kimosni őketAllen Donikowski / Getty Images Hungary

A melltartóid állapotát azért is tanácsos figyelemmel kísérned, mert nem csupán esztétikai szerepük van, hanem hatással lehetnek a mellek egészségére is. A téma egyik szakértője, Christine Egan szerint a mellek feszességéért a Cooper-szalag felelős. Ez azonban az idő múlásával megereszkedik, ami kihat a mellek alakjára is, melyek megfelelő tartás nélkül károsodhatnak.

Egan egyébként a maga részéről szintén a hármas szabályra esküszik, ám úgy tűnik, még mindig rengetegen vannak, akik nem tudják, milyen szisztémát érdemes követni. Erre utal egy laikusok körében végzett informális felmérés is, melynek keretében a válaszadók a mosás gyakoriságát firtató kérdésnél olyan válaszokat is megjelöltek, hogy „minden használat után” vagy „két-három havonta”.

De hogy érdemes kimosni a melltartót?

Lehetőség szerint kézi mosással, meleg vízben, kímélő mosószert használva. Először óvatosan dörzsöld át az anyagot, majd alaposan öblítsd ki, végül pedig akaszd fel vagy fektesd el a melltartót a szárítóra, amíg megszárad. Pfitser szerint járható út lehet a mosógép kímélő programja is, de ez esetben gondoskodj róla, hogy a mosásra szánt melltartók összekapcsolva kerüljenek a gépbe, nehogy kis kampóik beakadjanak valahova.

A legtöbb melltartó kézi mosást igényel
A legtöbb melltartó kézi mosást igényelBeeldbewerking / Getty Images Hungary

Denise Beauregard, az Urban Intima Inc. munkatársa egy másik hasznos tippel is szolgált. Ő azt javasolja, hogy az igazán kíméletes gépi mosáshoz tedd bele a melltartókat egy fehérneműkhöz szánt mosózsákba. De akármelyik módszert is választod, a szárítógépet felejtsd el, mivel a magas hőfok hatására a melltartók anyaga összezsugorodhat. A jó hír, hogy megfelelő tisztítási gyakorlat esetén egy minőségi melltartó akár 5 évig is szolgálhat.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra