6 trükk, amivel a legmakacsabb szennyeződések is lejönnek az edényekről

GettyImages-1192313775

Az edényeken lévő makacs szennyeződésektől hétköznapi eszközök segítségével sem lehetetlen megszabadulni. Mutatjuk, hogyan.

Megoldások a makacs szennyeződésekre

A legtöbben egyszerűen vízbe áztatják a ráégett ételmaradékokkal szennyezett edényeket, ám ez sok esetben nem elegendő a sikerhez, így csak hosszas súrolás árán lehet visszanyerni tisztaságukat, ami nagyon utálatos feladat tud lenni. Az egyetlen szerencse, hogy erre a problémára is létezik néhány kitűnő házi praktika.

1. Sütőtisztító

A sütőtisztító rendkívül hatékonyan távolítja el a makacs szennyeződéseket, és nem csupán a sütőről: a tepsiről vagy más edényekről is leszed mindent, ami a sütés-főzés közben ráégett. Csak arra kell figyelned, hogy használata előtt kesztyűt húzz, illetve pontosan kövesd a csomagolásán szereplő gyártói utasításokat.

A makacs szennyeződések eltávolítását súrolás nélkül is meg lehet úszni
A makacs szennyeződések eltávolítását súrolás nélkül is meg lehet úszniHakase_ / Getty Images Hungary

2. Ecet és szódabikarbóna

Ha idegenkedsz a vegyszerektől, akkor a háztartási munkák során széles körben alkalmazható ecet és szódabikarbóna kombinációja lehet az egyik legjobb opciód. A HGTV azt javasolja, hogy a megtisztítandó edényt töltsd fel egyenlő arányban ecettel és vízzel, egy percre forrald fel, majd öntsd ki a tartalmát a lefolyóba. Ezután szórj bele egy evőkanálnyi szódabikarbónát, és dörzsöld át vele.

3. Szódabikarbóna

A szódabikarbóna önmagában is képes megbirkózni a makacs, ráégett ételmaradékokkal. Ehhez melegíts vizet az edényben, hagyd forrni néhány percre, add hozzá a szódabikarbónát, majd egy fakanállal kapard le róla a szennyeződéseket.

4. Citrom

A szódabikarbónához hasonlóan használhatod a citromot is. Ha felvágsz 2-3 darabot, majd beleszórod a citromszeleteket a vízzel feltöltött edénybe, akkor egy rövid forralás után annyira fellazítja a szennyeződéseket, hogy azokat súrolás nélkül is le tudod törölni.

A citrom és a szódabikarbóna egyaránt hatékony megoldás
A citrom és a szódabikarbóna egyaránt hatékony megoldássvehlik / Getty Images Hungary

5. Mosogatógép-tabletta

A mosogatógép-tabletta talán a létező legegyszerűbb megoldás. A teendőd csupán annyi, hogy megtöltöd meleg vízzel az edényt, majd beledobsz egy tablettát. A benne lévő tisztítószer fokozatosan fejti ki hatását, lebontva a szennyeződéseket, amelyek az edény falához tapadnak.

6. Só

A koptató hatású só különösen hatékony zsíros felületek esetén. A szennyeződések eltávolításához használhatod önmagában vagy egy kevés mosogatószerrel megtámogatva is, hogy utána könnyebben letörölhesd a zsírt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra