Miért szeretik a macskák odébb lökdösni a tárgyakat?

Sok gazdi számára ismerős lehet, amikor az asztalon vagy polcon mászkáló macska a mancsával arrébb pofozza az útjába akadó tárgyakat.

Habár a fenti jelenet akár vicces is tud lenni, más esetekben összetört üvegek és porcelánok maradnak utána, ami még a gyakorlott macskatulajdonosok idegeit is kikezdheti. De mi motiválhatja őket, amikor lelöknek valamit a helyéről, és miért nem hat rájuk a szidás? Szakemberek segítenek értelmezni, hogy mi állhat a viselkedés mögött.

Dolgozik bennük a vadászösztön

Dr. Bodó Andrea állatorvos kérdésünkre elmondta: a macskák alapvetően kíváncsi, játékos természetű állatok, akik a tárgyak megérintésével, piszkálásával és lökdösésével információkat gyűjtenek a környezetükről. „Az állatot ilyenkor az ősi nagymacskaösztönök vezérlik. Az útjába eső tárgyakat mozdulatlan zsákmányként kezeli, vagyis azért bökdösi, hogy mozgásra ösztökélje, majd levadássza őket. A lakásban tartott macskák általában nem az éhség miatt teszik ezt, hanem egyszerűen csak unatkoznak és jó mókának érzik, de előfordulhat az is, hogy a gazdi figyelmét akarják felkelteni vele” – magyarázza a szakember.

Ugyanígy vélekedik a PetMD által megszólaltatott állatviselkedési szakértő, Adi Hovav is. Szerinte a tárgyakat lökdöső macskában valószínűleg a vadászösztön dolgozik. „A macskák a mancsukat használják a tárgyak felfedezéséhez, amiket a mozgásuk, a hangjuk és a tapintásuk alapján ítélnek meg.” Ebben pedig nagy hasznukra vannak érzékeny talppárnáik, melyek révén értékes információkhoz juthatnak.

Nem rosszaságból csinálja
Nem rosszaságból csináljaMartin Poole / Getty Images Hungary

Hovav megjegyzi, hogy az emberek nagyszerű közönségként szolgálnak a macskáknak, hiszen ki az, aki ne ugrana fel, amikor például egy pohár lefordul az asztal széléről? „Ha figyelemre vágynak, hamar megtanulhatják, hogy miként kerüljenek a középpontba.” Ezt azonban nem rosszalkodásnak szánják, csupán azt üzenik, hogy „gyere és játssz velem.” A gazdi ilyenkor hiába akad ki, számukra még ez is jobb, mintha figyelmen kívül hagynák őket.

Az egyik lehetséges megoldás éppen ezért az lehet, hogy a hidegvéredet megőrizve nem rendezel jelenetet, ha az állat lever valamit (persze azon túl, hogy megelőzésként elpakolod az értékes és/vagy törékeny tárgyakat). Szintén segíthet, ha a macskát játékokkal veszed körül, amiket felváltva használsz, hogy mindig legyen valami újdonság számára, illetve lekötöd a felesleges energiát. Ez azért is fontos, mert az unalom és a sok energia tipikusan az a kombináció, ami bajba keverheti kedvencedet.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra