Meddig áll el a liszt, a sütőpor vagy a cukor? Megromolhatnak egyáltalán?

GettyImages-1312751290

Ez attól is függ, hogy fel lettek-e bontva, és ha igen, mikor. Mutatjuk, hogy mit írnak az ajánlások a liszt, a cukor, a sütőpor és a szódabikarbóna eltarthatóságáról.

Az élelmiszerek eltarthatósági idejét nem mindig könnyű nyomon követni. Ez különösen igaz a sütéshez szükséges szárazárukra, amelyek gyakran csomagolásuktól megfosztva, különböző tárolódobozokban kerülnek a spájzba, a konyhaszekrénybe vagy a kamrába. A CNET összeszedte, hogy mi meddig használható fel biztonságosan.

Sütőpor

A bontatlan sütőpor akár 18 hónapig is felhasználható marad, ezután azonban már veszít hatásából a sütés során. Felbontva ezzel szemben csupán 6 hónapig tartható el. Ha gyakran használsz sütőport, praktikus lehet, ha összeöntöd több tasak tartalmát egy tárolódobozban, csak ne felejtsd el felcímkézni a felbontás dátumával, hogy később ne kelljen találgatnod.

Liszt, cukor, sütőpor: melyik meddig tartható el?
Liszt, cukor, sütőpor: melyik meddig tartható el?invizbk / Getty Images Hungary

Szódabikarbóna

Mindaddig, amíg nincs megbontva, a szódabikarbóna meglepően sokáig, akár 3 évig is eláll. Viszont onnantól kezdve, hogy felnyitod a csomagolását, meg vannak számlálva a napjai: legfeljebb fél évig őrzi meg minőségét. A CNET azt javasolja, hogy felhasználásával ne is várd meg az utolsó pillanatot.

Mind a szódabikarbóna, mind a sütőpor fontos összetevő a sütéshez, ezért egyaránt igaz rájuk, hogy minél frissebbek, annál jobb.

Liszt

A lisztnek számtalan típusa létezik, melyek közül manapság a fehér és a teljes kiőrlésű változat a legelterjedtebb. A búzalisztről elmondható, hogy bontatlanul körülbelül fél évig tárolható a kamrában. Ha egyszer kinyitod, utána érdemes betenned a hűtőbe, így ugyanis akár 8 hónapra is kitolhatod eltarthatósági idejét. A fehér liszt ehhez képest egy évig áll el bontatlanul, illetve 8 hónapig, ha felbontod, ám hűtve így is friss maradhat egy éven keresztül is.

Ha bogarakat találsz a lisztben, az annak a jele lehet, hogy nem a megfelelő módon lett tárolva. Ennek elkerülésére a lisztet légmentesen zárható tárolóedényben vagy a hűtőben kell tartani. A bogarak jelenléte egyébként nem feltétlenül jelenti azt, hogy a liszt megromlott, mindenesetre így már nem szabad felhasználni.

A légmentesen zárható tárolóedények jó szolgálatot tesznek a kamrában
A légmentesen zárható tárolóedények jó szolgálatot tesznek a kamrábanBorbala Tarczy / Getty Images Hungary

A liszt arról is híres, hogy tele van baktériumokkal. Ezért is fontos, hogy fogyasztásuk előtt a lisztes ételeket mindig kellő hőkezelésnek vesd alá (vagyis alaposan főzd át / süsd meg).

Mandulaliszt

A mandulalisztről tudni kell, hogy magasabb az olajtartalma, mint más liszteknek, ezért az avasodás elkerülése végett célszerű eleve hűtve vagy fagyasztva tárolni. Ugyanez érvényes más diófélékből készült lisztekre is.

A Bob's Red Mill szerint a mandulaliszt az eltarthatósági időn túl még 4-5 hónapon át is felhasználható lehet, feltéve, hogy légmentesen lezárva, a hűtőszekrényben vagy a fagyasztóban tárolod.

Cukor

A kristálycukor gyakorlatilag soha nem romlik meg, de az ajánlások általában azt írják, hogy felbontva maximum két évig érdemes tárolni. Hasonló irányelv vonatkozik a barna cukorra és a porcukorra is.

Az aranyszabály minden esetben az, hogy ha nem vagy biztos benne, hogy valami jó-e még, akkor inkább dobd ki, és ne kísértsd a sorsot!

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra