Új légzéstechnika a hasizomért, ami még az inkontinencia kezelésében is segít

GettyImages-1189331291

Sok nő szenved a terhesség alatt szétnyílt hasizom jelenségétől, és szintén sokakat érintenek a vizelet-visszatartási gondok. Míg ez utóbbira van intimtorna, amellyel a helyzet javítható, a szétnyílt hasizom problémájára a legtöbb felüléses gyakorlat csak olaj a tűzre. Létezik azonban egy hazánkban még alig ismert légzéstechnika, amely mindkét esetben megoldást jelenthet, emellett tartásjavító, rendezi a bélműködési zavarokat, és a hajlákonyságot is növeli egyúttal. Szakértő avatott be a részletekbe.

„A terhesség során növekvő magzatnak egyre nagyobb helyigénye van az anyaméhben. A méh megnövekedett mérete miatt viszont az első egyenes hasizmok szétválnak” - magyarázza Juhász Rita, képzett hipopresszív jógaoktató. „Szülés után, amikor a has visszanyeri a terhesség előtti méretét, akkor ezek a hasizmok jó esetben hamar újra összeforrnak. Azonban sok nő panaszkodik arra, hogy még 8-10 hónappal szülés után sem történet ez meg, nem forrt össze az izom. Ilyenkor, az egyenes hasizmok között függőleges irányban keletkezik egy viszonylag széles sáv, ahova akár két-három ujj is befér.

Általában a 2 cm-nél nagyobb „hézag” esetében beszélünk rectus diastasisról, vagyis szétnyílt hasizomról.”

Van megoldás!

„Egy belga nőgyógyász-urológus, Marcel Caufriez dolgozott ki egy mozgássort 1980-ban. Sok nő fordult hozzá szülés után ezzel a problémával. Főleg a 35 év fölötti nőknél gyakori a jelenség, akik már többször szültek" - kezdi a módszer történetét bemutatni a szakember.

Sokan küzdenek a szétnyílt hasizommal
Sokan küzdenek a szétnyílt hasizommalPhotology1971 / Getty Images Hungary

"Mindig ugyanaz volt a gond: hiába végezték a klasszikus hasizomgyakorlatokat, az egyenes hasizmot szétválasztó sáv nem csökkent, sőt a helyzet sokszor romlott hasizomgyakorlatok ellenére” - folytatja a hipopressziós szakértő. „Marcel Caufriez rájött a megoldásra, és kidolgozta 1997-ben a Hasi Nyomáscsökkentő Torna módszerét, melynek lényege, hogy 

úgy erősítsük meg a hasizmokat, hogy a gát területe és a gátizom ne sérüljön.”

Az első egy normális, a második egy szétnyílt hasizmot ábrázol
Az első egy normális, a második egy szétnyílt hasizmot ábrázolUffoow / Getty Images Hungary

A megoldás kulcsa

„A belga orvos rájött, hogy a klasszikus felülésekkel az alhasi nyomás nő, ez viszont pont ellenkező hatást fejt ki az alhasi területen: kifelé tolódnak a belső szervek és nem laposabb lesz a has, hanem még erőteljesebben domborodik majd kifelé. Tehát a szétnyílt hasizom rendbetétele e klasszikus felüléses módon nem járható”- osztja meg a Dívány olvasóival a gyakorló órákat is tartó oktató. „A doktor így azt is felismerte, hogy olyan gyakorlatok kellenek, amik csökkentik a nyomást az alhasi térben, vagy „hipopresszív” gyakorlatok. Caufriez rehabilitációs céllal kidolgozott egy olyan légzőgyakorlatot, amit egy nagyon fix testtartással kombinált, ez csökkentett alhasi nyomás mellett erősíti meg a belső haránt és ferde hasizmokat."

Egy kis szómagyarázat

Hiper és hipo: mindkét szó görög eredetű, sok szókapcsolatban találkozunk velük: hiper azt jelenti fokozott, túlzott, magas szintű, míg a hipo: kevés, alacsony, csökkentett, így míg a hiperpresszív a nyomás növelését jelzi, a hipopresszív annak csökkenését.

Mind tudjuk, mit érez most e hölgy… Getty Images Hungary
Mind tudjuk, mit érez most e hölgy… Getty Images HungaryAja Koska

Az első, a belső ferde és a haránt hasizom triumvirátusa

„Ez a három izomcsoport csak akkor működik jól, ha mindhármat egyformán erősítjük. Hiába foglalkozunk az első hasizmokkal, hogy elérjük az isteni kockahasat, ha a belső ferde és haránt hasizmok nem működnek megfelelően.

Ez olyan, mintha a házunk homlokzatát folyton szépítenénk, renoválnánk, az oldalsó falakat és a belső tartófalakat viszont nem javítgatnánk soha. Amikor pedig azok elgyengülnek és összedőlnek, akkor hiába szép a homlokzatunk, azt is magával fogja rántani” - érzékelteti a szakértő a három izomcsoport összehangoltságának fontosságát. 

„A gyakorlatsort „hypoxiás” állapotban, azaz oxigénhiányos állapotban kell végezni.

 Az oxigénhiányos állapotot mi hozzuk létre azzal, hogy miután kilélegezzük a levegőt, és ahelyett, hogy újabb lélegzetet vennénk, „kinntartott” levegővel végezzük el a gyakorlatot. Az oxigénhiányos állapot egy vészreakciót indít el a szervezetben: mivel nincs megfelelő mennyiségű oxigén, az erekben a meglévő oxigén felhasználása sokkal hatékonyabb lesz. Ezért kevésbé leszünk fáradékonyak, és nő a teljesítmény” - tudjuk meg Juhász Ritától.

A gyakorlat alappillérei a szakember magyarázatával

  • Rekeszizom: A légzés legfontosabb résztvevője a rekeszizom. Hiába lenne akkora a tüdőnk, mint egy bálnának, ha nincs rekeszizmunk, nem tudnánk lélegezni. Belégzéskor lefelé mozdul, kilégzéskor pedig fölfelé mozog, megszűntetve a nyomást. Ezért kell a gyakorlatsort kilégzés után elvégezni, mert a hasi nyomás ilyenkor csökken, a rekeszizom felfelé mozdul.
  • Az Uddiyana Bandha: Akik jógáznak, azoknak nem ismeretlenek a Bandhák, azaz az energetikai zárak. A jóga 3 Bandhát különböztet meg, de minket most csak az Uddiyana Bandha, azaz a hasi zár érdekel. Jelentése: repülni, felemelkedni. A rekeszizmot a mellkas irányába „felemeljük”, ugyanakkor a belső hasi szerveket a hátgerinc irányába mozdítjuk el. Azaz: kilélegzünk, és befelé/felfelé szippantjuk az alhasat.
  • Testtartás: A gyakorlatokat különböző testtartában végezhetjük: állásban, térdelve, térdelőtámaszban, ülésben és háton fekve. A testtartás lényege, hogy a test tengelye előre mozdul, a karokat a test előtt tartjuk, a lapockákat távolítjuk egymástól. Az állat a torok felé húzzuk, így megnyúlik a nyak hátsó része.
  • Légzés: 2 ütemen keresztül, orron át lélegzünk be, 4 ütemen keresztül lélegzünk ki a szájon át. 3 kört csinálunk ebből, az utolsó körnél, a kilégzés után kinn tartjuk a levegőt, nyitjuk a mellkast és beszippantjuk a hasat. 4-5 másodpercig rögzítjük ezt a testtartást. Utána még 2 kört végzünk el. Majd folytatjuk a következő testtartással. A légzés kinntartását 15-25 másodpercig kell növelni. Heti 2 gyakorlással (25-30 perc a gyakorlatsor elvégzése) 3-4 hónap alatt fantasztikus eredményeket lehet elérni - ismerteti a lehetséges eredményeket a szakember.
A rekeszizom munkája és a pontos légzéstechnika nagyon fontosak
A rekeszizom munkája és a pontos légzéstechnika nagyon fontosakAldona / Getty Images Hungary

A jógaoktató végezetül arra figyelmeztet, hogy „mivel üres gyomorral kell a gyakorlatokat végezni, ezért a legjobb, ha reggel, ébredés után gyakorlunk. Először a légzésszünet kb. 4-5 másodperces lehet, ezt kell növelni szépen, lassan addig, amíg még kényelmesen fenn tudjuk tartani a légzészünetet 15-25 másodperc között. Ellenjavallat: magas vérnyomás, terhesség.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra