Légkondicionálók tesztje: tudjuk, mivel hűts idén nyáron

GettyImages-1126400297

Összesen 48 inverteres, oldalfali split légkondicionáló berendezést vizsgált meg legújabb tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Mutatjuk, mi lett az eredmény.

A szakemberek a vizsgálat során a hűtési és fűtési hatékonyság mellett ellenőrizték a termékek zajszintjét, általános használhatóságát, illetve az olyan extrák működését is, mint az okostelefonos vezérlés, a szellőztető és a páramentesítő funkció vagy az energiatakarékos üzemmód.

Milyen szempontokat érdemes mérlegelni a vásárlás előtt?

Az egyesület azt tanácsolja, hogy mielőtt még klímát szereltetnél fel, gondold át, hogy otthonod energiahatékonysága egyébiránt megfelelő-e. Ehhez elkél a kellő vastagságú szigetelés, az átgondolt árnyékolás, illetve az optimális szellőztetési rend kialakítása. Ha ezek nincsenek meg, akkor a készülék nem fog tudni hatékonyan működni, aminek a pénztárcád láthatja kárát.

Ha nem megfelelő a szigetelés vagy az árnyékolás, csökken a klíma hatékonysága
Ha nem megfelelő a szigetelés vagy az árnyékolás, csökken a klíma hatékonyságaChet_W / Getty Images Hungary

Mi szól az inverteres klímák mellett?

Az inverteres típusok a régebbi, hagyományos légkondicionáló berendezésekhez képest sokkal kedvezőbb hőgazdálkodási és energiafogyasztási mutatókkal rendelkeznek. Maga az inverter egy elektromos eszköz, amelynek legfőbb feladata, hogy a kompresszor fordulatszámát a kívánt hűtési vagy fűtési hőmérséklethez igazítsa. A gép így mindig olyan teljesítményen üzemel, amilyet a körülmények megkívánnak.

Milyen eredmény született a teszten?

Miközben 30 légkondicionáló modell „jó”, vagyis az összes vizsgált szempont alapján 60-80 százalék közötti eredményt ért el, addig 80 százalék felett egyik sem végzett.

Holtversenyben a két legjobb termék egy LG és egy Mitsubishi légkondi lett 79 százalékos értékeléssel.

Ebben a kategóriában egy Panasonic modell ára volt a „legkedvezőbb”, amely nem kevesebb mint 265 ezer forintért vihető haza.

Sok termék már okostelefonról is vezérelhető
Sok termék már okostelefonról is vezérelhetőMagove / Getty Images Hungary

A zajszint vizsgálatán több LG, Samsung és Mitsubishi termék is jól szerepelt, a legcsendesebbnek pedig a Samsung AR09TXEAAWKN/AR09TXEAAWKX modellje bizonyult. Önmagában a márkából azonban nem szabad messzemenő következtetéseket levonni, mivel a gyártó egy másik terméke, a Samsung AR12TXHQASIN/AR12TXHQASIX például csupán 43 százalékos eredményt tudott felmutatni.

Ugyanez igaz az árra is. A mezőnyben a legdrágább, átlagosan 688 ezer forintért kínált Daikin termék ugyan 71 százalékos összesített eredményt ért el, de ha azt nézzük, hogy már a 350–480 közötti kategóriában is akadnak készülékek, amelyek hasonló teljesítményt nyújtanak, vagy a hűtési és fűtési hatékonyság terén még jobbat is, akkor rögtön kiderül, hogy a magasabb árfekvésért cserébe sem feltétlenül kap többet az ember.

A részletes eredmény (előfizetés ellenében) itt olvasható.

Miért fizetős az eredmény?

„Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön.

A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket” – áll az egyesület indoklásában.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra