Sokan nem tudják, de emiatt letilthatják a bankkártyád

Szénási Pál
GettyImages-1285346935
Olvasási idő kb. 2 perc

Többletköltségek merülhetnek fel a készpénzfelvételénél és a fizetésnél is, ha nem figyelünk néhány fontos szabályra a külföldi bankkártya-használat során.

Forint alapú számla esetén extra költségek merülhetnek fel, ha külföldi ATM-ből szeretnél pénzt felvenni, mert a devizaátváltásnak és a bankautomata szolgáltatási díja is téged fog terhelni – írta meg a Femina.

Többletköltségek a külföldi bankkártya-használatnál

Azonban nem csak a különféle díjak miatt érdemes óvatosnak lenni ha bankkártyánkat külföldön szeretnénk használni. Több bank esetében ugyanis egy szigorú kockázatelemzési rendszer működik, amely letilthatja a kártyádat, ha a korábbi szokásaidtól eltérő helyen fizettél nagyobb összegben.

Ezt úgy kerülheted el, ha a bankod ügyfélszolgálatán az utazás előtt jelzed, hogy nagyobb tételű költésre készülsz külföldön.

Érdemes figyelni, hogyan használjuk a bankkártyánkat külföldön
Érdemes figyelni, hogyan használjuk a bankkártyánkat külföldönMilosStankovic / Getty Images Hungary

Érdemes ilyenkor a napi limitet is átállítani a banknál, mert ha az túl alacsony, akkor automatikusan blokkolja a rendszer a pénzfelvételt vagy a kártyás fizetést. A limit átállítását viszont szerencsére pár kattintással elintézheted az internetbankon keresztül.

Utazás előtt érdemes pillantást vetni a bankkártya lejárati idejére is, elkerülve azt a kellemetlenséget, hogy külföldön jár le az érvényessége.

Vigyázzunk a kártya mágnescsíkjára

Érdemes továbbá vigyázni a kártya hátoldalán található, barna mágnescsík sérülékenységére, ha ugyanis az megkopik, a kártya idővel használhatatlanná válhat. Mint az a Dívány korábbi cikkéből is kiderül, a mágnescsík akkor is sérülhet, ha nagy erejű mágneses mezőben tartják, ilyen például az MRI-készülék, de egy nagyobb méretű hangszórónak is erős a mágneses tere.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek