Erre jó a tépőzár a hűtődben – tippek a helytakarékos konyhai tároláshoz

GettyImages-1303219035

Idegőrlő kitalálni, hogyan szuszakoljunk be még egy műanyag tárolóedényt a teli hűtőnkbe, vagy hová tegyük az új merőkanalat, ha a régit sem szeretnénk kidobni. Helytakarékos tárolási tippeket mutatunk, amelyek segítségével újra rendezett lesz a konyhád.

Az lenne az ideális, ha csak annyit vásárolnánk mindenből, ami valóban el is fogy a héten, vagy addig nem vennénk másik konyhai eszközt, amíg tökéletesen funkcionál a régi. Ez vezet oda, hogy egyre nehezebben férünk el a konyhánkban, ami – valljuk be – valóban nem a legtágasabb hely a házban. Muszáj trükkös megoldásokhoz folyamodni, ha nem szeretnénk, hogy a ház lelke egy csatatérre hasonlítson.

Régi építőkockák a konyhákban

A gyerekek megunt fa építőjátékait kár lenne elajándékozni, vagy még rosszabb esetben kidobni: egy kis kreativitással tökéletesen használhatók konyhai tárolásra. Csupán csiszolópapírra, némi fafestékre és erős ragasztóra lesz szükséged a kivitelezéshez. Építsd meg előre a konyhai eszköztartót, majd amikor megszületett a prototípus, egyenként csiszold le a kockákról a festéket, majd ragaszd egymáshoz a darabokat. Száradás után érdemes újra lecsiszolni, majd jöhet a tetszőleges színű festék. Ha kedveled a színes, extravagáns kiegészítőket, akkor még csak át se kell festened a színes kockákat. 

A konyha nem játszótér, de remek újrahasznosítási hely a megunt játékoknak
A konyha nem játszótér, de remek újrahasznosítási hely a megunt játékoknakClerget-Tasi Barbara

Tépőzár a hűtőben

Ügyesen kihasználhatod a hűtő ajtajának belső oldalán lévő üres felületet, ha tépőzárral ide erősítesz kisebb tárolódobozokat. Extra erős kétoldalas ragasztószalagra és tépőzárra lesz szükséged, no és persze a műanyag dobozokra. Rögzítsd a dobozok hátoldalára a tépőzár egyik részét, míg a hűtő ajtajára a másikat a méretre vágott ragasztószalag segítségével. Ezzel a megoldással egyszerűen tárolhatsz ételmaradékot, friss, aprított zöldfűszereket, esetleg előre lereszelt sajtot.

Csak ragaszd a tépőzár egyik részét a tárolódoboz aljára, a másik részét pedig a hűtő ajtajára
Csak ragaszd a tépőzár egyik részét a tárolódoboz aljára, a másik részét pedig a hűtő ajtajáraClerget-Tasi Barbara
A kis műanyag doboz egyszerűen felragasztható a hűtő ajtajának belső részére
A kis műanyag doboz egyszerűen felragasztható a hűtő ajtajának belső részéreClerget-Tasi Barbara

Szósztartó tojástartó

Ne dobd ki az üres tojástartó dobozt, helyette vágd ketté, és állítsd bele a flakonos szószokat, például a ketchupot, a mustárt vagy a majonézt. Sokkal rendezettebb hatást keltenek így, és azonnal megtalálod a hűtőben, ha szükséged lesz valamelyikre. A papírtartó unalmas színét feldobhatod egy kis festékkel, hogy üde színfoltja legyen a hűtődnek.

Az uzsonnakészítés és -tárolás is egyszerűbbé válhat
Az uzsonnakészítés és -tárolás is egyszerűbbé válhatKatelin Kinney / Getty Images Hungary

Zöldségtárolás okosan

A zöldségeket, gyümölcsöket nem érdemes ömlesztve, egymás hegyén-hátán tárolni, mert gyorsabban megromlanak. Ha viszont külön-külön tárolóalkalmatosságba tesszük őket, akkor rengeteg helyet foglalnak el. Az irodaszereknek a konyhában is hasznát veszed: szerezz be fémből készült, egymás tetejére illeszthető iratgyűjtő kosarakat, és meg is oldottad a zöldségek, gyümölcsök szelektálását. Ráadásul az élelmiszerek a rácsoknak köszönhetően jól szellőznek, így tovább frissek maradnak a konyhádban vagy a kamrádban.

Mi legyen a fedőkkel?

A műanyag dobozok tárolása után általában a másik neuralgikus pont egy háztartásban, hogy hova kerüljenek az edényfedők, miután a különböző méretű lábasokat szépen egymásba helyeztük. Ha nem szeretnél külön fiókot biztosítani a fedőknek, akkor használhatod valamelyik konyhaszekrény vagy kamraajtó belső oldalát erre a célra. Szerezz be jó pár öntapadó akasztót, majd rajzold be a fedők helyét az ajtón. Ez elég macerásnak tűnik, de elég, ha a fedőket egyenként körberajzolod ceruzával, majd ezekre a körökre ragassz 3-3 darab akasztót úgy, hogy kettő alulról fogja meg a fedőt, egy pedig oldalról. Így ügyesen be tudod csúsztatni a fedőt, és biztosan nem fog kiesni a helyéről.                                              Még több képet és tárolási tippet ezen a linken találsz!

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra