Így újítsd fel a kerti bútorod, hogy vonzóbb legyen a teraszod

GettyImages-1135183699
Malina Adrienn

Lassan már valóban élvezhetjük a tavaszi napsugarakat, de mire megszokjuk ezt az évszakot, már itt is lesz a nyár. Akinek van erkélye, terasza, kertje, az joggal szeretné ott tölteni a meleg napokat. Pihengetne egy finom limonádéval, esetleg dolgozna is, de mindenképp szükséges hozzá egy jó kerti bútor. Viszont ezek a búrotok mindig ki vannak téve az időjárás viszontagságainak, így egy-két szezon alatt elhasználódnak. Ám nem érdemes azonnal elszaladni újat vásárolni, van néhány költséghatékony megoldás, amitől a régi kerti bútor szebb lesz, mint új korában.

Készítsd elő a bútorok felületét

Nem árulunk el nagy titkot: festékre mindenképp szükséged lesz a felújítás során. Mielőtt azonban ecsetet ragadnál, és nekiesnél a bútoroknak, érdemes előkészíteni. Ez veszi el talán a legtöbb időt, de megéri, mert az eredmény sokkal tartósabb lesz. Az új festékréteg felhordása előtt a bútorokat csiszold le egy merev sörtéjű kefével, tisztítsd meg vízzel és némi mosószerrel, hogy hibátlan felületet kapj.

A régi festékrétegből a lehető legtöbbet távolítsd el, amit csak lehet, hogy az új felület teljesen sima legyen. A fából készült bútorok esetében egy 100-as vagy 120-as szemcseméretű csiszolópapírral érdemes elkezdeni a tisztítást.

Fa, fém vagy műanyag? Mindegyik kerti bútor felújítható
Fa, fém vagy műanyag? Mindegyik kerti bútor felújíthatóEyeWolf / Getty Images Hungary

Extra tipp: Ha a csiszolópapírt csavarhúzóra vagy reszelőre hajtogatod, könnyebben be tudsz nyúlni a kisebb ívelt területekre, repedésekbe is.

Eszközök, melyekre még szükség lehet

A felület előkészítése után meg kell határozni, hogy melyik festéktípus felel meg a legjobban a bútorhoz. Mivel a különböző típusú festékek akkor működnek a legjobban, ha tényleg a használt felülethez megfelelőt választunk, így nem mindegy, hogy fémre vagy fára szeretnénk festeni. A legjobb eredmény érdekében érdemes segítséget kérni a szakáruházban.

Extra tipp: Ne felejtsd el, szükséged lesz tiszta rongyokra és néhány kesztyűre is.

Hogyan kell átfesteni a fából készült bútorokat?

A fabútorokhoz érdemes kültéri használatra szánt alapozót és festéktermékeket választani. Az alapozó használata mindig könnyebbé teszi a munkát, akár színt használsz, akár a sima fából indulsz ki. Legtöbb esetben a vízbázisú festék jól működik, ennek a tisztítása is egyszerűbb, de előfordulhat, hogy olajbázisú festék lesz a megoldás. Miután kiválasztottad a színt, fel kell kenni az alapozót az előkészített felületre, majd hagyni száradni egy éjszakán át, de legalább néhány órán keresztül. Miután az alapozó megszáradt, mehet rá a festék, ám ennek is kell majd száradási időt hagyni.

Nem mindegy, hogy milyen festéket választasz
Nem mindegy, hogy milyen festéket választaszJohner Images / Getty Images Hungary

Hogyan kell átfesteni a fémből készült bútorokat?

A fémbútorokhoz a festékszóró a jó megoldás. Gyakran már egy rétegben lefedi a kívánt felületet. Fontos, hogy csak jól szellőző helyen alkalmazz sprayfestéket, és használj csepegtető kendőt is a túlzott festékpermet megelőzésére. A bútorokat úgy helyezd el, hogy minden részéhez hozzáférj a festékszóróval, mert ha valami kimarad, kevésbé lesz szép a végeredmény. Mindig jobb azért egy második réteget is felvinni, annak érdekében, hogy a festék egyenletesen terüljön szét a bútoron.

Extra tipp: Ha sosem használtál még festékszórót, próbáld ki egy tesztfolton vagy egy kartonlapon.

Hogyan kell átfesteni a műanyag bútorokat?

A műanyag bútorok jelentik a legnagyobb kihívást: nehéz felvinni rá a festéket úgy, hogy rátapadjon a nem porózus felületre. Léteznek persze festékszórók és ecsetes festékek is, amelyek tapadnak a műanyaghoz, de ha a felületet egy 180-as csiszolópapírral „megdolgozod”, akkor a festék időtállóbb lesz. A műanyag bútorok egyik előnye azonban, hogy könnyen tisztíthatók, mivel a felületük csúszós, így nem tapad meg rajtuk annyi szennyeződés. Persze a napsütéstől, esőtől megfakul a színük, de egy párnával fel lehet dobni, és máris új külsőt nyert a műanyag szék.

Festés helyett egyéb házi praktikák

Ha nem szeretnél festeni, vagy olyan anyagból van a bútor, hogy nem is tudod ilyen módon újjávarázsolni, akkor léteznek más megoldások is: ezek kifejezetten a műanyag kerti bútorok esetében hasznosak. Az egyik legegyszerűbb – melynek kellékei a legtöbb háztartásban megtalálhatók – az ecetes megoldás. 

Tegyél egy vödör vízbe 2 dl ecetet és 1/2 dl mosogatószert, ezzel alaposan dörzsöld át a bútorokat, majd tiszta vízzel öblítsd le.

Hasonló eredmény érhető el a Domestosszal is, de hagyni kell hatni 20-30 percet, és csak ezután szabad átdörzsölni a szivaccsal. Végül a konyhai zsíroldót is érdemes kipróbálni a kopott bútorra. Ezt is hagyd rajta legalább fél órán át, így lesz tökéletes a hatás, majd öblítsd le alaposan. Arra figyelj, hogy a műanyag székek anyaga sem mindig egyforma, így bármelyik tisztítószert alkalmazod, előtte csinálj egy próbát egy kevésbé látható felületen.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

  • Tartalomjegyzék
  • Előszó
  • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
  • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

 

Oszd meg másokkal is!
Mustra