Gyerekként utáltad, de felnőttként ez lehet az egészséged záloga

GettyImages-529797796 (1)

A kelbimbó az egyik legegészségesebb zöldség, amelynek fogyasztásával csökkentheted a krónikus betegségek kialakulásának esélyét.

A kelbimbó egészségre gyakorolt hatása

Vannak bizonyos dolgok, amiket gyermekkorunkban ki nem állhattunk, felnőttként aztán mégis életünk részeivé válnak. Így van ez sok étellel is. Gondolj csak például a spenótra vagy a borsófőzelékre. A kelbimbó szintén nem az a kategória, amitől a legtöbb gyerek szájában összefut a nyál, és felnőttként sem feltétlenül jut központi szerephez az étrendben. Pedig ez a méltatlanul mellőzött keresztes virágú zöldség fantasztikus egészségvédő tulajdonságokkal bír.

1. Leküzdi az oxidatív stresszt

Csakúgy, mint általában a keresztes virágú zöldségek, a kelbimbó glükozinolátokban gazdag. Ez az antioxidáns hatékonyan veszi fel a küzdelmet az oxidatív stresszt kiváltó szabad gyökökkel, amelyek károsítják a sejteket, majd hosszú távon különféle krónikus betegségeket, így rákot, cukorbetegséget és szívbetegséget okozhatnak.

Az antioxidánsokban gazdag élelmiszerek fogyasztása csökkenti a krónikus betegségek kockázatát.

A kelbimbó a glükozinolátok mellett olyan antioxidánsokat is tartalmaz, mint a C-vitamin, az A-vitamin és a mangán.

A kelbimbó értékes antioxidáns-forrás
A kelbimbó értékes antioxidáns-forrásAberration Films Ltd/science Pho / Getty Images Hungary

2. Csökkenti a gyulladásokat

Az oxidatív stressz másik káros következménye, hogy gyulladáskeltő hatású, ami elhúzódó krónikus állapot esetén súlyos betegségek kialakulásához vezethet. A kelbimbó úgy jön képbe, hogy megtalálható benne az alfa-liponsav (ALA) nevű antioxidáns, amely kivételesen erős gyulladáscsökkentőként ismert.

Az ALA elnyomja a gyulladásban szerepet játszó enzimeket.

A kelbimbó ráadásul egy alfa-linolénsavnak nevezett ómega-3 zsírsavat is tartalmaz, amely részt vesz a szervezet gyulladásos folyamatainak szabályozásában.

3. Támogatja a bélrendszer egészségét

A kelbimbó rostokban gazdag, ezért hozzájárul az egészséges emésztés fenntartásához. Ezek nagyrészt oldható rostok, amelyek felszívják a vizet az emésztőrendszerben, és gélszerű formát öltve megkönnyítik a székelést, valamint csökkentik a puffadás, a hasmenés és/vagy az irritábilisbél-szindróma (IBS) kockázatát.

A kelbimbó rostjai táplálékul szolgálnak a bélben lévő hasznos baktériumok számára is.

Ez segít fenntartani a „jó” és a „rossz” baktériumok egyensúlyát, ami elengedhetetlen a megfelelő emésztéshez. Tudni kell azonban, hogy a hirtelen megemelt rostbevitel kellemetlen mellékhatásokat, puffadást, görcsöket és gázképződést okozhat. Éppen ezért a kelbimbót fokozatosan érdemes bevezetni az étrendbe a bő folyadékbevitelre ügyelve.

4. Csökkenti a cukorbetegség kockázatát

A kelbimbóban található oldható rostok kiveszik a részüket a vércukorszint szabályozásából is. A bélben keletkező gélszerű anyag ugyanis csökkenti az élelmiszerekkel bevitt cukor felszívódását. Ezáltal megelőzhető a vércukorszint hirtelen összeomlása, ami komoly rizikófatort jelent a 2-es típusú cukorbetegség szempontjából.

A kelbimbóban lévő ALA emellett növeli az inzulinérzékenységet, melynek eredményeként a sejtek hatékonyan képesek felvenni a glükózt a vérből.

Számos egészséges fogás készíthető belőle
Számos egészséges fogás készíthető belőleCyndi Monaghan / Getty Images Hungary

5. Védi a szívet

Az oldható rostok további előnye, hogy blokkolják a koleszterin felszívódását, így csökkentik az LDL, vagyis a „rossz” koleszterin szintjét. Egy 2021-es tanulmány azt is megállapította, hogy a keresztes virágú zöldségek fogyasztása mérsékeli az érelmeszesedés és az érszűkület esélyét.

Az érelmeszesedés korlátozhatja a véráramlást, növelve a szívbetegségek kockázatát.

6. Tele van C-vitaminnal

A kelbimbó C-vitamin-tartalma a narancséval vetekszik. Miközben egy narancsban 81,9 mg C-vitamin található, addig egy adag kelbimbóban (156 gramm) 76,5 mg.

A C-vitamin a fehérvérsejteket számát fokozva erősíti az immunitást, illetve közreműködik a szövetek helyreállításában és a sebgyógyulásában, ezzel is védve a szervezetet.

7. Erősíti a csontokat

A kelbimbó fogyasztása nem kapcsolódik szorosan a csontok egészségéhez, de tápanyagai között ott van a K-vitamin, amely aktiválja a csontképzésben részt vevő fehérjéket. Sőt, valójában ez a zöldség az egyik legjobb forrása. Egy adag kelbimbó 159 mikrogramm K-vitamint tartalmaz, ami jócskán meghaladja a napi ajánlott 75 mikrogrammos beviteli értéket.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra