A kávézacc nagyszerűbb, mint Chuck Norris: haj- és bőrápoló, lefolyótisztító, fertőtlenítő és szagelszívó egyben?

GettyImages-1316627318
Molnár-Zolnay Fruzsina

Nehéz elhinni, hogy van okosabb vegyület, mint a Bazi nagy görög lagzi Windexe, és van, ami több gonoszt iktat ki, mint Chuck Norris. Úgy tűnik, egy egyszerű konyhai hulladék, a kávézacc méltó kihívójuk. Mutatjuk, milyen elképesztően sok mindenre jó.

Csak főzzük, főzzük a kávét naponta számlálatlanul, utána meg felelőtlenül kidobjuk kukába a lefőtt kávé végtermékét, a zaccot, nem is tudva, micsoda kincstől fosztjuk meg ezzel háztartásunkat. Pedig szinte nincs olyan terepe a lakásnak, ahol ne vethetnénk be hatékonyan ezt a biológiai fegyverrel felérő, semmitől meg nem riadó, rendkívül sokoldalú hétköznapi szuperhőst.

Kezdjük az elején, ha már úgyis a konyhában vagyunk, megittuk a kávét, a következőket tehetjük ott helyben vele:

 • Szagtalanítóként, szagközömbösítőként használhatjuk a hűtőbe téve. Magas nitrogéntartalmának köszönhetjük, hogy megszabadít a kellemetlen szagkavalkádtól, mielőtt más étel szívná azt magába.
  Nem csoda, hogy egy tele hűtőben bőven akad dolga a szagsemlegesítő zaccnak
  Nem csoda, hogy egy tele hűtőben bőven akad dolga a szagsemlegesítő zaccnakfuzzbones0 / Getty Images Hungary
 • Súrolószernek is megállja a helyét kemény, érdes állaga miatt, így a mosogatásban is hatékony partner.
 • Fertőtlenítésre is kitűnően alkalmazható, ezért tűzhely, mosogató és egyéb konyhai kényes felületek tisztítására higiénikus és takarékos megoldás.
 • Ha végeztünk a súrolással, a fertőtlenítéssel, a maradékot bátran öntsük a lefolyóba, kiválóan tisztítja a járatokat és minden akadályt elmos az útból.

Ha kilépünk a konyhából, a nappaliban is találhatunk neki feladatot bőven:

 • Ragyogó folteltávolító hatású, a szőnyegre, bútorhuzatra vagy éppen ruhára pottyant ételmaradék, borcsepp és egyéb mindennapos balesetek nyomát szuper ügyesen tünteti el.
 • Ahol esetleg házi kedvenc van, és fennáll a bolha gyanúja, mondjuk a kutyusban, az intelligens, méregdrága kenceficék helyett elég kávézaccal bedörzsölni a bőrét fürdetéskor. Ez elűzi a bolhát, és az állat természetes szagán is enyhít. (Viszont szagát a macskák sem bírják!)

Továbbhaladva, a fürdőszobában is többféleképpen hasznát tudjuk venni:

 • Vérpezsdítő hatásának hála, bevethető a narancsbőr ellen.
 • Radikálisabb dörzsöléssel, folyékony vivőanyaggal vegyítve bőrradírként is alkalmazható, mivel jól hámlasztja a bőrt. 
  Talán nem olyan életszerű, de érdemes kipróbálni
  Talán nem olyan életszerű, de érdemes kipróbálniknape / Getty Images Hungary
 • Kihasználva a vérpezsdítő funkciót, a szem alatti táskákat is lehet vele leplezni, nem engedi a sötét karikákat elhatalmasodni.
 • A hajba dörzsölve a zacc, magas koffeintartalmánál fogva, serkenti annak növekedését, és csillogóbbá teszi azt.

Ha végeztünk a szépészeti beavatkozásokkal, még vár ránk egy kis kerti munka. Abban, talán még az eddigieknél is nagyobb segítségünkre lehet a kávézacc:

 • A földigiliszta imádja, és a talaj minőségét is javítja.
 • A virágot megvédi a különböző kártevőktől, ugyanis a virág illatát is semlegesíti, ezért azok nem vonják magukra a bogarak és kisállatok figyelmét: a hangyákat, a csigákat is másfelé terelik.
 • Bizonyos rovarokra és bogarakra nézve a koffein egyenesen mérgező, ezeket nemcsak másfelé tereli, hanem egyenesen ki is iktatja a kávézacc, ezzel újabb szívességet téve nekünk és a növényeknek. 
  A talaj és a növények hálásak lesznek érte
  A talaj és a növények hálásak lesznek érteRasa Petreikiene / Getty Images Hungary
 • Gombatermesztésre is kiváló, magas nitrogéntartalma miatt pedig serkenti a gyep növekedését, amikor éppen arra van szükség.
 • A gyökérnövények, mint a répa vagy a retek, illetve a savanyúbb talajon szívesebben termő áfonya, eper vagy som például kifejezetten örül a talajra hintett kávézaccnak.

Ha viszont ezt már kicsivel több kerti bíbelődésnek érezzük, mint amennyit kedvünk vagy időnk enged, de azért mégis valami jót akarunk kihozni a dologból, akkor egyszerűen csak szórjuk mindig az elhasznált kávé maradékát a konyhai ételmaradékokra, mert ezzel kiváló komposztot tudunk létrehozni.

Egyébként, nem kell ennyire messzire sem menni a felhasználási módokban, elég csak az idő kerekét visszaforgatni egy kicsit, ínségesebb évtizedeinkben ugyanis még itthon is bevett gyakorlat volt kávéfőzésnél fél adag darált kávét fél adag zaccal vegyíteni, és ezt újra lefőzni, így spóroltak a háztartásokban az őrölt kávéval.

Ez szerencsére már a múlt. A jelen a megannyi felhasználási mód, a jövőt pedig nehéz megjósolni. Bár, a 16–17. század óta a kávézaccból jóslás divatos jövendőmondó szertartás, mely feltehetően az aztékok hasonló, kakaóbabbal folytatott jövendölésének sajátos továbbélése.

Mentes Anyu szakácskönyvek

 

„A kevesebb több. A mentes jobb."

 

Nemes Dóra újságíró, a Mentes Anyu márka és közösség megálmodója, de mindenekelőtt kétgyerekes anyuka. Szakácskönyveiben kipróbált recepteket válogatott össze, amelyek az inzulinrezisztensek, cukorbetegek, vagy életmódváltók étrendjébe passzolnak.

A könyvekbe most betekintést nyerhetsz. 
Amit az online lapozgatóban megtalálsz:

 • Tartalomjegyzék
 • Előszó
 • Részlet Étrendem - Szarka Dorottya dietetikus kisokosából
 • + 1 recept is!

Mentes Anyu szakácskönyve 1+2 kedvező áron online rendelhető!

 

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra