Kávéfőzők tesztje: tényleg százezreket kell költeni rá, vagy egy olcsóbb gép is ugyanolyan jó kávét csinál?

GettyImages-471954903

Gondot okoz eldönteni, hogy milyen kávéfőzőt vegyél és főleg mennyiért? Itt egy kis segítség hozzá.

Összesen 90 kávéfőzőt – köztük manuális, automata és kapszulás modelleket – hasonlított össze legújabb laboratóriumi körülmények között, nemzetközi fogyasztóvédelmi szervezetek bevonásával készült tesztjében a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Az eredmény azt mutatja, hogy hiába hagyod egy használt autó árát a boltban, ez még nem feltétlenül jelenti azt, hogy a méregdrágán beszerzett termék annyival jobb kávét fog csinálni.

A cikk az ajánló után folytatódik

Megjelent Mentes Anyu legújabb szakácskönyve!

 

Inzulinrezisztenseknek és mentesen táplálkozóknak főzni nagy kihívás. Ebben nyújt segítséget Nemes Dóra, a Mentes Anyu megálmodója. 
Legújabb szakácskönyvében minden étkezésre és alkalomra található szuper könnyű, mentes fogás. A receptek nemcsak kipróbáltak, de minden étel tápértéke (kalória, szénhidrát, zsír, fehérje) pontosan, adagokra ki van számolva.

Mentes Anyu szakácskönyve 2 ide kattintva már rendelhető!

hirdetés

Mit vizsgáltak a teszten?

A lefőzött kávé minőségét egy vakteszt keretében egy 10 fős képzett kóstolócsoport vizsgálta meg, melynek során értékelték a krémszín intenzitását és megjelenését, az aromát, a pörkölés intenzitását, a keserűséget, a savasságot, a fanyarságot, az íz-egyensúlyt és a kávé állagát.

A kávéfőzőket más szempontból is megvizsgálták. Ellenőrizték például, hogy az egyes gépek milyen gyorsan főznek le egy adag kávét, illetve hogy annak megfelelő-e a hőmérséklete (az optimális értéke 67 Celsius-fok), de tesztelték a tejhabosító funkciót, továbbá azt is, hogy a két kávé készítésére alkalmas készülékeknél a párhuzamosan lefőzött eszpresszók hőfoka és mennyisége eltér-e egymástól.

Az értékelésnél figyelembe vették, hogy az egyes termékek mennyire felhasználóbarátak, milyen a kezelhetőségük, mennyire zajosak, valamint könnyű a tisztításuk. A mérésekből pedig az is kiderült, hogy a készülékek mennyi energiát használnak a felmelegedéshez, az első és második csésze kávé lefőzéséhez, illetve a készenléti állapothoz.

Az egyik nagy kérdés az volt, hogy a kávéfőzők milyen eszpresszót készítenek
Az egyik nagy kérdés az volt, hogy a kávéfőzők milyen eszpresszót készítenekGuido Mieth / Getty Images Hungary

Mi lett az eredmény?

A tesztelt termékek átlagára 15,6 és 814 ezer forint között mozgott. Érdekesség, hogy miközben a legdrágább termék, a Sage Oracle Touch összesítésben 69 százalékos eredményt ért el, addig a legolcsóbb Bosch TAS1402 Tassimo Vivy 2 68 százalékkal alig marad el mögötte.

A két termék közel azonos minőségű eszpresszót készített.

Ez azt mutatja, hogy nem feltétlenül van értelme kisebb vagyonokat költened a kávéfőzőre. A teljes mezőnyből egyébként 57 termék kapott legalább 4 pontot az eszpresszó minőségére az 5 pontig terjedő skálán. Az összesítésben 80 százalékos eredmény felett végző kávéfőzők között a Sage, a Jura, a DeLonghi, a Krups, a Melitta, a Siemens, a Philips és a Miele márka egyes modelljei szerepeltek.

Mint az gyakran más teszteknél is megfigyelhető volt, itt is kiderült, hogy egy gyártó különböző termékei között jelentős minőségbeli eltérések lehetnek. Nem érdemes tehát kizárólag sem a márka, sem az ár alapján dönteni.

Az egyesület szerint a vásárlás előtt célszerű végiggondolnod, hogy milyen egyéb szempontok fontosak még számodra. Ilyen például az energiahatékonyság, ami hosszú távon sokat számíthat, vagy például mindennapi használati tárgyként a kezelhetőség kérdése is.

A részletes eredmény (előfizetés ellenében) itt olvasható.

Miért fizetős az eredmény? 

Az International Consumer Research & Testing (ICRT) 1990-ben létrehozott, egységes sztenderdeket követő termékteszteléssel foglalkozó szervezet. A célja az, hogy megalapozott információkkal segítse a vásárlókat. A hálózat fogyasztóvédelmi szervezeteket fog össze Európából és a világ minden tájáról. Minden tagja reklámmentesen, gyártóktól, kereskedőktől és politikai pártoktól függetlenül működik. A tesztek részletes eredményeit kizárólag az ICRT-hez tartozó szervezetek publikálhatják saját, erre a célra kialakított felületükön. A hálózat magyarországi tagja a Tudatos Vásárlók Egyesülete, amely a www.tesztek.tudatosvasarlo.hu weboldalon teszi közzé magyarul a nemzetközi vizsgálatokban megszerzett részletes, fogyasztói szempontok mentén rendszerezett eredményeit, valamint a nálunk is kapható termékek – teszt publikálásának időpontjában aktuális – átlagos fogyasztói árát. A TVE tesztjei olyan vizsgálatokra alapoznak, melyekben nemcsak műszeres méréseket végeznek, hanem ki is próbálják, felhasználói oldalról is értékelik az adott árucikkeket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra