Ezért rossz ötlet a mikróban melegítened a kávédat

GettyImages-1342467431 (1)

A kávé és a mikrózás kombinációjából semmi jó nem sülhet ki – figyelmeztetnek a szakértők.

Hidegen a kávé a legtöbb ember számára az ihatatlan kategóriába esik, ezért amikor az ital a reggeli kapkodás közepette kihűl, hajlamosak automatikusan bedobni a mikrohullámú sütőbe. De vajon mennyire biztonságos a mikróban újramelegíteni a kávét? Lássuk, hogy milyen következményekkel számolhatsz, ha így iszod meg.

Mi történik a kávéval a mikróban?

Ha valaha is az a benyomásod támadt, hogy az újramelegített kávé furcsa ízű, nem tévedtél vele nagyot. A kávé természetes formában tartalmaz bizonyos savakat – köztük klorogénsavat, kininsavat és kávésavat –, amelyek a főzés közben felszabadulva hozzák létre az ital jellegzetes, kesernyés ízprofilját.

A mikrózás negatív hatással van a kávéra
A mikrózás negatív hatással van a kávéraAntonioGuillem / Getty Images Hungary

Ebből következik, hogy amikor beteszed a kávét a mikróba, több történik annál, hogy felmelegíted. Ilyenkor lényegében újraindítod a főzési folyamatot, ami azt jelenti, hogy

még több keserűséget okozó vegyület képződik.

Bár a kávé újramelegítése egészségügyi szempontból nem hordoz különösebb kockázatot, a fentiek miatt nem egészen olyan lesz az íze, mint amire vágynál. Ha szeretnéd elkerülni ezt, a legegyszerűbb megoldás az lehet, hogy beszerzel egy termoszt vagy termobögrét, ami akár órákon keresztül is melegen tarthatja a jobb sorsra érdemes italt.

Meddig fogyasztható biztonságosan a lefőzött kávé?

Ezt nehéz pontosan meghatározni, mindenesetre, ha kacérkodsz a gondolattal, hogy reggel még megidd az előző nap lefőzött kávét, inkább ne tedd!

A főzött kávé 4-6 óra után veszít aromájából és erejéből, illetve értékes hatóanyagainak mennyisége is csökken.

Az előző napról megmaradt kávét kockázatos meginni
Az előző napról megmaradt kávét kockázatos meginniLela Sari / Getty Images Hungary

De a nagyobbik probléma, hogy nemcsak kevésbé lesz egészséges, hanem akár kifejezetten károssá is válhat. Szakértők szerint az állni hagyott kávéban káros kémiai folyamatok indulhatnak be, amelyek akár rákkeltő hatásúak is lehetnek, hasonlóan az erősen odaégett ételhez. A kávé eltarthatóságát ugyan némiképp kitolhatod, ha beteszed a hűtőbe, de az ízét sajnos ez is megpecsételi.

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra