Mikor kell leszedni a karácsonyfát? És hova lehet kidobni?

GettyImages-1326613399

Ilyenkor sokak fejében fordul meg a kérdés, hogy a karácsonyfát mikor érdemes leszedni, és hova kell kitenni ahhoz, hogy elszállítsák. Cikkünkből mindkét kérdésre választ kaphatsz.

A karácsonyfa lecsupaszításának időzítése azon is múlhat, hogy követni szeretnéd-e a hagyományokat. Ha igen, akkor nincs vesztegetni való időd, mert a szokások szerint a fát vízkereszt ünnepén, vagyis a mai napon kell leszedni. A babona régen úgy tartotta, hogy ennek elmulasztása szerencsétlenséget hoz, ha pedig vízkereszt éjjelén még fent vannak a díszek, a karácsonyfának egész évben így kell maradnia. Még ha a hagyományok nem is fontosak számodra, a fa leszedését akkor sem érdemes túl sokáig halogatnod, hiszen a vágott fenyők az idő múlásával menthetetlenül kiszáradnak. Ebből következik, hogy minél tovább vársz, utána annál több tűlevelet kell majd feltakarítanod.

Hova dobjam ki a karácsonyfát?

Kezdjük azzal, hogy hova ne. Ha megérett benned az elhatározás, hogy megszabadulj szebb napokat is látott karácsonyfádtól, véletlenül se próbáld kidobni az ablakon. Ez nemcsak balesetveszélyes, hanem köztisztasági szabálysértésnek is minősülhet, ami 5-50 ezer forintos helyszíni bírsággal büntethető, sőt feljelentés esetén akár 300 ezer forintodba is kerülhet. Jobban jársz tehát, ha nem kockáztatsz, és a hivatalos utat követed.

Nem szabad kidobni az ablakon
Nem szabad kidobni az ablakonMike Richter / Getty Images Hungary

Budapesten a karácsonyi ünnepeket követően a FKF Nonprofit Zrt. végzi a fenyőfák összegyűjtését és elszállítását, ami nem mindennapi logisztikai feladatot jelent, hiszen a január 6-át követő, majd egy-másfél hónapon át tartó kihelyezési dömping során becslések szerint mintegy 5-600 ezer tűlevelű kerül ki az utcára. Ilyenkor az úgynevezett fenyőfajáratok szállítják el a karácsonyfákat. De mit kell tenni ahhoz, hogy a fa a megfelelő helyre kerüljön?

„A lakosság több lehetőség közül is választhat: a kukák mellé az ürítés napján, vagy a több mint 250 kijelölt gyűjtőhely egyikére teheti ki a fáját, figyelni kell azonban arra, hogy ne akadályozzák sem a gyalogosokat, sem az úttesten a parkolást, illetve a gépkocsik forgalmát” – emeli ki holnapján a FKF Nonprofit Zrt.

Minél tovább tartogatod a fát, annál több tűlevelet kell feltakarítanod
Minél tovább tartogatod a fát, annál több tűlevelet kell feltakarítanodDzurag / Getty Images Hungary

Kíváncsi vagy, hogy ezután mi lesz a fák sorsa? A társaság erre is választ adott: a kiszolgált tűlevelűeket először felaprítják, majd a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjaiban hasznosítják. Mivel magas gyantatartalma miatt a fenyő kitűnő tüzelőanyagnak számít, a kidobott fák több tízezer budapesti háztartás számára biztosítanak fűtési gőzt és villamos áramot.

Ha van kerted, akkor a karácsonyfát nem is feltétlenül kell kidobnod, hiszen többféle módon is hasznosíthatod. „A még leveles ágakból készülhet esztétikus takaró mulcs a kerti növények alá, a vastagabb ágakból és a törzsből pedig feldarabolás után a nyári kerti sütögetésekhez válhat tüzelő. Természetesen akár otthon is lehet komposztálni a fenyőt, a tűlevelűeknek azonban sokkal több időre lesz szükségük a bomláshoz, mint az átlagos kerti zöldhulladéknak” – írta blogján Megyeri Szabolcs kertészmérnök.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra