10 milliárd jelszó került ki az internetre: tömegek lehetnek veszélyben

GettyImages-a0035-000025
Olvasási idő kb. 3 perc

A kiszivárgott jelszavak közt régiek és újak egyaránt vannak, ám az teljesen biztos, hogy egyszerre ilyen sok még nem került fel az internetre.

A Cybernews kutatói találtak rá a valaha volt legnagyobb mennyiségű jelszót tartalmazó összeállításra, amely 9 948 575 739 egyedi, egyszerű szövegű jelszót tartalmaz. Az adatokat tartalmazó fájlt, amelynek címe rockyou2024.txt, július 4-én tette közzé ObamaCare fórumfelhasználó.

A május végén regisztrált felhasználói fiók tulajdonosa más érzékeny dokumentumokat is feltöltött már az internetre: ügyvédi iroda adatbázisa, egy online kaszinó és egy iskola jelentkezőinek személyes adatai is kikerültek általa a webre.

A rengeteg jelszó egy része nem most először került fel az internetre
A rengeteg jelszó egy része nem most először került fel az internetreAndrew Brookes / Getty Images Hungary

Egyszerre ennyi jelszó sosem került még fel az internetre

A kutatók összevetették a RockYou2024 fájlban talált jelszavakat saját, korábban kiszivárgott jelszavakat tartalmazó adatbázisukkal, és azt találták, hogy a most az interneten közzétett adathalmazban vannak olyan jelszavak, amelyek most először kerülnek ki, de olyanok is, amelyek korábbi adatszivárgások alkalmával már a világhálóra kerültek.

"A RockYou2024 a világ minden táján élő személyek által használt, valós jelszavakból áll össze. Ennyi jelszó nyilvánosságra hozatala már komoly veszélyt jelent az internetezők számára"

- mondták a kutatók.

A kiszivárogtatás nem előzmény nélküli. A Cybernews három éve beszámolt a RockYou2021 jelszógyűjteményről is, amely akkoriban a legnagyobbnak számított 8,4 milliárd egyszerű szöveges jelszóval. A csapat szerint ezt az adatbázist bővítették ki az azóta eltelt három évben itt-ott kiszivárgott jelszavakkal, így 15 százalékkal több adatot tudtak most nyilvánossá tenni.

Így ellenőrizd, érint-e a szivárgás

Azt, hogy a jelszavad kiszivárgott-e, a Cybernews adatbázisában tudod ellenőrizni ezen a linken, de az előzmények fényében érthető, ha ide sem akarod beírni egy most is használatos jelszavad. Az biztos, hogy azok vannak most nagyobb veszélyben, aki újra meg újra felhasználják jelszavaikat, és egyszerűbbeket választanak ki. Ha rád ez nem jellemző, talán nincs nagy kockázata annak, hogy veszélyben legyél.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek